fbpx Interview: op reis in coronatijden - Zuiderhuis, thuis in de wereld

Interview: op reis in coronatijden

reisnieuws

geplaatst op 18 april, 2021

Coronaproof in Manderfeld

Bea en Gilbert reisden met Zuiderhuis al naar Ijsland, Madeira en Mallorca, maar kozen deze keer voor de wandelreis naar Manderfeld. In de aanloop naar hun vertrek werden de coronamaatregelen nog verstrengd en zouden de maaltijden op de kamer geserveerd worden. Of dit is meegevallen? Hun antwoord lees je hieronder in een kort interview.

Hoe zijn jullie bij de reis naar Manderfeld terechtgekomen?

We hadden in 2020 al verschillende reizen geboekt, maar deze waren allemaal al geannuleerd geweest door het coronavirus. Ook onze reis naar Noorwegen met Zuiderhuis was helaas geannuleerd geweest. We hadden ons voorschot al betaald en kregen hiervoor een voucher die geldig was tot en met het einde van 2021.

Omdat we vreesden dat situatie met corona nog wel even kon duren en omdat we er toch even tussenuit wilden gaan, hebben we beslist om op veilig te spelen en op reis te gaan in eigen land. Zo kwamen we opnieuw bij Zuiderhuis terecht. We zijn fervente wandelaars en waren op zoek naar een wandelreis met enkel overnachtingen zodat we de streek goed konden verkennen.

Zo hebben we ons oog laten vallen op de 5-daagse reis naar Manderfeld. We zijn al vaak in de Ardennen geweest, maar de specifieke regio van Manderfeld interesseerde ons enorm. Omwille van de landschappen, maar ook omwille van de pittige wandelingen met veel hoogteverschillen.

Manderfeld
Manderfeld

Waren jullie jullie op voorhand bewust van de verstrengde maatregelen?

Nee, op het moment dat we boekten waren de hotels terug open, alsook de restaurants. We hadden toen vooral gekozen voor een reis in eigen land, omdat we schrik hadden dat de grenzen opnieuw zouden sluiten en dat onze reis dan terug zou geannuleerd worden, dus daarom de keuze voor een reis binnen België.

Tegen dat het zover was, waren de regels wel opnieuw verstrengd en waren we wel benieuwd wat het ging geven in de accommodatie.

Op het moment dat jullie boekten, was het dus nog niet zo dat hotels ook hun restaurant moesten sluiten?

Nee, klopt. Enkele dagen voor we gingen vertrekken, was dit wel het geval en zijn we door Zuiderhuis opgebeld geweest om ons te verwittigen dat de maaltijden op de kamer zouden worden geserveerd. We kregen de keuze om te annuleren of om hiermee akkoord te gaan. We hebben toen beslist om hiermee akkoord te gaan, want voor hetzelfde geld zou het weer lang duren vooraleer de maatregelen versoepeld zouden worden.

We waren nog steeds zeer gemotiveerd om er even tussenuit te gaan en te kunnen gaan wandelen. Zolang we niet zouden verhongeren en nog altijd van het halfpension zouden kunnen genieten, wilden we nog steeds vertrekken. We waren alvast bewust van het feit dat de maaltijden misschien iets minder zouden zijn, maar dat hadden we ervoor over.

Hoe is dit verlopen?

Alles is heel goed verlopen. Bij aankomst kregen we ook de ruimste kamer, omdat er zoveel andere gasten hadden afgezegd doordat de verstrengde maatregelen. We hadden een ruime kamer met een tafel en stoelen, dus voldoende ruimte om op de kamer te eten. Het hotel in Manderfeld is heel goed en we waren vooral enorm tevreden van de gastvrouw Lisa. Ze is een fantastische kokkin en loopt de benen van onder haar lijf om de maaltijden naar de kamers te brengen. We hadden zelfs met haar te doen, zoveel extra werk om telkens naar boven en beneden te lopen op de trappen om de maaltijden naar de kamers te brengen. Ongelofelijk veel respect voor haar!

Is alles coronaproof verlopen?

Absoluut! Lisa heeft telkens heel correct gehandeld. Altijd met het mondmasker op bracht ze de maaltijden naar boven, klopte ze aan en gaf ze ons het dienblad.

Waren de maaltijden gelijk aan wat normaal in het restaurant zouden worden geserveerd?

We kregen exact wat in normale omstandigheden zou worden geserveerd. Lisa kwam eerst langs met de dranken, nadien volgde er soep, dan het voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Het was dus het volledige menu zoals normaal voorzien. Het enige verschil is dat je op je kamer zit in plaats van in de publieke eetruimte. Het is natuurlijk niet hetzelfde om op je kamer te eten, maar er was genoeg ruimte en het is enorm goed meegevallen.

Wat met het ontbijt?

Dit werd ook correct op de kamer gebracht. Niet in buffetvorm zoals gewoonlijk, maar er was telkens voldoende ontbijt en ook voldoende afwisseling. Helemaal in orde dus.

Waren er nog andere gasten in het hotel?

Er was nog een ander koppel aanwezig toen wij er verbleven maar deze zijn we niet tegengekomen. We vertrokken steeds vroeger op de wandelingen en ’s avonds aten we ook vroeger. Ook hun maaltijden werden op de kamer geserveerd. Het was dus ook heel rustig in het hotel.

Hoe zijn de wandelingen verlopen? Lukte het om voor het donker terug te zijn, met dat het al november was en dagen steeds korter werden?

Ja, zeker. We zijn telkens op tijd vertrokken en de wandelingen waren lang genoeg om de dagen te vullen en toch voor donker thuis te zijn. We vroegen meestal het ontbijt om 8u en vertrokken dan rond 9u. Ook qua omgeving waren we zeer tevreden! We wisten welke omgeving we konden verwachten, de wandelingen waren in orde en de wandelbeschrijvingen waren duidelijk. De wandelpaden waren goed onderhouden en we hebben veel geluk gehad met het weer.

Manderfeld
Manderfeld

Zijn jullie andere mensen tegengekomen tijdens de wandelingen?

Heel weinig! Het was rustig en we hebben enorm genoten van deze rust en stilte. Zeker in deze coronatijden gebeurt het vaak dat de wandelpaden drukbezocht zijn en dat je bijna moet aanschuiven om een poortje door te kunnen. Maar dit was hier absoluut niet het geval. We wilden de drukte vermijden en hebben dit ook gevonden in Manderfeld. De kans is groot dat we nog wel eens zouden teruggaan.

Werden alle coronamaatregelen verder gerespecteerd in het hotel?

Jazeker, onze gastvrouw in Manderfeld hield zich altijd strikt aan de regels. Alles werd steeds ontsmet, mondmasker aan wanneer het moest… niets op aan te merken.

Zo te horen zijn jullie wel tevreden van jullie verblijf in Manderfeld?

Zeer tevreden! We willen Lisa nog eens bedanken voor alle moeite en het ontzettend goede ontvangst. Ze is een zeer lieve en attente gastvrouw. We moesten zelfs niet vragen of ze ons kon brengen naar het begin van een van de wandelingen, ze stelde dit zelf voor. Van service gesproken! Ook opnieuw correct met mondmasker op in de wagen bracht ze ons naar het beginpunt. We hebben het enorm naar ons zin gehad in Manderfeld.

Zou je de reis aanraden aan vrienden en familie, ook in deze verstrengde maatregelen?

Absoluut!

Jullie hebben ondertussen ook nog een andere wandelreis geboekt met Zuiderhuis?

Ja, naar Sainte-Ode voor een 3-daagse. We zijn heel benieuwd hoe het daar zal zijn! Het zal niet gemakkelijk zijn om Manderfeld te overtreffen. De lat ligt hoog. Het gebied spreekt ons iets minder aan dan het gebied in Manderfeld, maar aangezien het al december is en de dagen nog korter zijn, is het niet erg dat het iets kortere en gemakkelijkere wandelingen zullen zijn. In Manderfeld zijn er nog wel veel hoogteverschillen, terwijl het in Sainte-Ode iets gemoedelijker wandelen zal zijn. Wat betreft korte wandelreisjes in eigen land, hadden we ook niet zoveel keuze bij Zuiderhuis.

Voor wandelreizen binnen België vanuit een vast verblijf, hebben we inderdaad Sainte-Ode en Manderfeld in ons aanbod. Anders zijn het doorgaande tochten vanuit meerdere verblijven. Zouden jullie ook in dit soort reizen geïnteresseerd zijn?

In normale omstandigheden zeker! We vinden het heel leuk om door te trekken van hotel naar hotel. Maar in deze tijden hebben we er bewust voor gekozen om een vast verblijf te boeken. We blijven nog steeds heel voorzichtig en willen zeker geen risico’s nemen. Een vast verblijf lijkt ons dan ook een veilige optie.

Dat begrijpen we zeker, en voor jullie was het vooral het wandelen dat primeerde?

Klopt! De mogelijkheid om te gaan wandelen is het belangrijkste voor ons. Comfort in het hotel en goede maaltijden is ook belangrijk, maar wandelen komt op de eerste plaats. Zolang we dit kunnen doen, dan doen we dat. Ook al moeten we inboeten op vlak van comfort doordat de maaltijden op de kamer worden geserveerd. Als we maar kunnen gaan wandelen en als er maar eten wordt voorzien. Of het nu op de kamer of in het restaurant wordt geserveerd, dat maakt ons niet uit. Zolang we maar geen 4 dagen droge boterhammetjes krijgen, maar dat was hier dus absoluut niet het geval (lacht).

We zijn zeer blij dat te horen! Dan hopen we dat jullie ook in Sainte-Ode een heel aangenaam verblijf tegemoet gaan.

Ze zullen hun best moeten doen om Manderfeld te overtreffen, want ons verblijf was uitzonderlijk goed! Aan alle andere wandelaars, laat je zeker niet tegenhouden door het feit dat de maaltijden op de kamer worden geserveerd, van kwaliteit was het nog steeds volledig in orde!

Nogmaals bedankt, Bea & Gilbert, om de tijd te nemen voor dit interview en voor jullie feedback!

Manderfeld
Manderfeld
Stay inspired

Het beste van onze blogs & reisinspiratie in je mailbox.

HOU ME OP DE HOOGTE

Volg ons op onze socials voor meer inspiratie

Meer inspiratie
De schurk van het moeras
LEES MEER
Een update uit Sri Lanka!
LEES MEER
Paradijsvogels in Costa Rica
LEES MEER
Niels in Nepal: een kennismaking
LEES MEER