geplaatst op 8 juni, 2021
De sleutel tot succesvol onderhandelen met Ardense boeren
Op een zonnige Ardense aprildag trok een beperkte Zuiderhuisdelegatie op rogatoire commissie naar de Ardennen. Doel: 6 mooi gelegen weides vastleggen voor de nieuwste Zuiderhuis-baby: ‘Onder Canvas’ (verder meer). Gelet op de zwaarwichtigheid van het project en de nood aan doorgedreven onderhandelingsvaardigheden werd de delegatie aangevoerd door niemand minder dan Filip Jennen zelve, eigenaar en manager van Zuiderhuis. Dat kon niet misgaan, quoi?
Filip Jennen (met brede glimlach): “Bonjour monsieur Maréchal!”
Monsieur Maréchal (met een blik van ‘ik was net aan het eten’): “Oui?”
FJ: “Nous sommes une organisation de voyage et nous cherchons des terrains bien localisés pour mettre des tentes pendant 2 nuits”
MM (met een blik van ‘et alors’): “Oui…”
FJ: “Nous avons trouvé un beau terrain avec un très belle vue et la dame qui habite à coté nous a dit que’elle pense que vous êtes le propriétaire. Le terrain se trouve à Petit-Halleux”.
MM (met een blik van ‘et alors’): “C’est possible”
FJ: “Est-ce que vous êtes interessé de nous louer le terrain pour deux nuits, fin aôut?”
MM: “Si je ne sais pas si le terrain est à moi, que’est-ce que je peux vous dire?”
FJ (toont de stafkaart): “C’est ce terrain-ci.”
MM (met een blik van ‘ik kan geen stafkaart lezen en moet dat ook niet kunnen want ik kan zo ook wel naar mijn terreinen rijden’): “Oui?”
FJ: “C’est à vous monsieur?”
MM (met een blik van ‘mijn eten wordt koud’)): “Si je ne suis pas là, je ne sais pas vous dire si c’est à moi”
FJ: “Il y a des vaches sur le terrain”
MM (met een blik van ‘wa zegde gij nu’): “Ah oui, il y a des vaches partout ici.”
FJ (verliest de moed): “Et que’est-ce-qu’on fait alors?”
MM (verbaasde blik): “Ah, je ne sais pas…”
Steven Andries: “C’est le terrain qui est en face de la maison du garagiste, tout au bout”.
MM (met een blik van ‘ah ja’): “Ah oui, c’est à moi”.
FJ (met vernieuwde moed): “Et voilà. Êtes-vous donc interessé de nous louer le terrain?”
MM: “Et c’est quand dîtes-vous?”
FJ (denkt ‘nu komen we er’): “Fin aôut, le 20ième et le 28ième.”
MM (met een blik van, wat maakt het mij uit wanneer dat precies is): “Il faut donc que je déplace les bêtes?”
FJ: “Oui, mais nous vous paierons un prix correcte.”
MM (onmiddellijk): “Combien?”
Met ‘Onder Canvas’ lanceert Zuiderhuis deze zomer een nieuw, ja zelfs ‘vernieuwend’ aanbod: comfortabele kampeerreizen in België. In het kielzog van onze meer dan ervaren reisleiders leg je elke dag een etappe van een ‘grand route’ af en aan het eind van elke dag wacht er een ‘old skool’ tentenkamp. Geen Werchtertoestanden waar een tentje in 4 dagen vervelt tot een uitgewoonde vuilzak. Nee, een kleine oase van rust, comfort en gezelligheid middenin de natuur, alleen voor jou en je metgezellen. Zonder dat je zelf ook maar een paal hoeft recht te zetten! ‘Glamping’ noemt men dat soms, maar dan met dit verschil dat het kamp verhuist. Elke dag opnieuw! Het warm water hebben we daarmee niet uitgevonden. We zijn het eerder op verschillende plaatsen gaan zoeken en hebben het vervolgens baristagewijs tot een heerlijk product geblend. Want zeg nu zelf, waarom zou je het ver gaan zoeken als de parels aan je voeten liggen?
Eerlijk is eerlijk. Had die eindeloze coronacrisis ons niet half in de touwen gemept, we zouden er nooit op gekomen zijn. Maar in tijden van crisis loert creativiteit achter elke hoek. Sinds ‘Te Voet’ – als u dat nog kent, bent u al gevaccineerd – kan men bij ons terecht voor de betere wandelreis. Er is geen pad in Europa dat onze ervaren wandelgidsen nog niet hebben bewandeld. En neen, ook ons eigenste België ontsnapte niet aan hun wanderlust. Als we dus zeggen dat we goed zijn in het ontwikkelen en begeleiden van wandelreizen, dan is dat een understatement. Waar we ook goed in zijn, is in natuurreizen buiten Europa. De wijde wereld! Adembenemende landschappen, woeste woestijnen, diepe kloven en hoge toppen. Sinds ‘Vreemde Kontinenten’ – als u dat woord nog met een ‘k’ schrijft, bent u al gevaccineerd – kan u er met ons naartoe. En in de meest wilde gebieden of op de hoogste toppen durven we al wel eens een tent opzetten. ‘Basic’ als het moet, gebruik makend van ‘luxury tented camps’ als het kan, of andersom. Charmant, het echte buitenleven, een met de natuur, off the beaten track!
Met ‘Onder Canvas’ combineren we het beste van vele werelden: de oerdegelijke kwaliteit van onze wandelreizen met het professionalisme van onze reisleiders en de ontegensprekelijke charme van glamping. Want u, beste reiziger, die nog voor de zomer gevaccineerd zal zijn, kijkt misschien wel stiekem uit naar wat meer comfort dan de doorsnee iglotent te bieden heeft? Het hoeft niet zo nodig meer in ‘2 seconds’… Eén met de natuur, dat wel, maar liever niet meer één met het vochtige, klamme tentzeil bij het dauwrijke ochtendgloren.
We vonden het perfecte recept! Overdag wandelen we als vanouds over schitterende paden door machtige landschappen, maar ‘s nachts logeren we in alle comfort op een plekje middenin de natuur. Tijdens onze 3 en 8-daagse ‘Onder Canvas’-reizen, leven we buiten. Een logistiek team reist voor ons uit, zet het tentenkamp op, installeert de open air-bar, kookt verse maaltijden en maakt ‘s avonds een gezellig vuurtje. Warme douchezakken leveren ons elk 7 minuten onevenaarbaar doucheplezier op terwijl onze eco-toiletten privacy bieden onder de sterren. Vergeet ook de gamel en de natte poep, want eten doen we aan tafel gezeten, met echt bestek en uit een porseleinen bord. Dat alles op locaties vlak bij de Grand Route en met een prachtig uitzicht. De ene keer helemaal boven, met zicht op de vallei, de andere keer helemaal beneden, aan de oever van de Ourthe. En de laatste nacht… Op de wei van monsieur Maréchal, zonder koeien…
FJ (gooit het over een andere boeg): “Monsieur Maréchal, j’ai vu que vous produisez des produits locaux?”
MM (klaart helemaal op): “Ah oui, nous livrons nos produits au Colruyt! Marie-Paule! Montrez un peu le vol-au-vent et la jambonette de poulet!”Marie-Paule komt aandraven en met voorverpakte vol-au-vent uit de Colruyt en een ‘jambonette’ van kip.
MM (fier): “Et voilà, ce sont nos produits. Et ma femme prépare la jambonette avec un petit peu de sirop de Liège. C’est vraiment délicieux!”
FJ: “Peut-être, si vous pouvez nous louer le terrain, nous pourrions achéter les produits locaux chez vous?”
MM (in zijn nopjes): “Ah oui, bien sur! D’accord pour le terrain! Vous me donnerez un coup de fil quelques jours en avant et je déplacerai les vaches!
FJ (zichtbaar uitgeput): “C’est très gentille monsieur Maréchal. Un grand merci!”
Terwijl wij, gevaccineerden, deze zomer op de wei van monsieur Maréchal met een fris drankje in de hand van de laatste uren gouden licht profiteren, zal monsieur Maréchal elders zwijgend zijn ‘bétaille’ in ogenschouw nemen. De Ardeense boer zal niet gevaccineerd zijn. Dat is voor niks nodig. Het coronavirus ketst af op zijn stugge bast. A jambonette a day, keeps the doctor away. Aux Ardennes le corona n’existe pas…
Neem je graag deel aan de eerste Zuiderhuis Onder Canvas edities? Schrijf je dan snel in, want de plaatsen zijn beperkt.
Volg ons op onze socials voor meer inspiratie