Op zoek naar iets?

Iran Martine Dedoncker

Dominique in Iran, een eigenzinnig land

Dominique: "Minder evidente reisbestemmingen hebben me altijd aangetrokken: Mongolië, Libanon, Palestina, Noord-Soedan, Pakistan, Jemen, Algerije, Libië, Niger, Mauretanië, Ladakh, Oezbekistan en Iran, het oude Perzië. Ik was er al een eerste keer in 1997 en wist dat ik er ooit zou terugkeren. In november 2015 reisde ik mee met onze groepsreis 'Iran ontsluierd' en het was een superfijne hernieuwde kennismaking.

Iran is veel veranderd, waar in 1997 de maatschappij toch nog redelijk conservatief en religieus was, is dit nu heel anders. De sfeer is er veel liberaler en je voelt de drang naar meer persoonlijke vrijheid, en niet enkel bij de jonge mensen. De dresscode voor vrouwelijke toeristen is veel soepeler, in 1997 kregen we bij aankomst al meteen een lange mantel in een gruwelijk lelijk terlenka stofje. Deze manteau droegen we van 's morgens tot 's avonds. Tegenwoordig kan je, mits enige creativiteit, comfortabel je eigen kledij dragen. Een lange broek, een lange blouse en een kleurrijke sjaal, liefst ook met een beetje make-up want Iraanse vrouwen hechten veel belang aan een mooi verzorgd uiterlijk.

Bepaald verrassend was de opmerking: waarom kleden Europese toeristen zich zo saai en weinig elegant? Bijzonder merkwaardig is het gebrek aan religieus gevoel, maar evenzeer een drang naar materialisme. Eén troef is echter onveranderd gebleven: de spontane gastvrijheid van de lokale bevolking die hunkert naar contacten met buitenlandse bezoekers.

Wie houdt van kennismaking met andere culturen en beschikt over een open geest mag niet aarzelen: Iran wacht om ontdekt te worden."

Ontdek hier onze reizen naar Iran.