Op zoek naar iets?

Patrick willen fliped

ARGENTINIË - Beklimming Aconcagua - 22 dagen

{{statusText}}

vanaf €{{product.Price}}

prijs op aanvraag

 • Aconcagua 6962m, de hoogste berg ter wereld buiten de Himalaya
 • ervaren Zuiderhuis begeleider die de berg al 3x beklom en lokale professionele hooggebergtegids
 • organisatorisch en fysiek gezien een grote kans om de top te halen

22- daagse wandelreis in groep op de grens van Argentinië met Chili

Organisatorisch en fysiek gezien (acclimatisatie, bepakking, maaltijden, periode,...) een grote kans om de top te halen.

De Aconcagua is met zijn 6962 meter de hoogste berg ter wereld buiten de Himalaya. Talloze verhalen en anekdotes zijn aan deze berg verbonden. De beperkte technische moeilijkheid, zijn hoogte en zijn uniek kader maken van deze reus het ultieme streefdoel voor vele klimmers. Wie ooit aan de beklimming begon, keert terug met een unieke ervaring. ZuiDERHuiS biedt je de mogelijkheid om ook jouw droom waar te maken. Beleef de sfeer van het echte hooggebergte. Maak kennis met een wereld die voorbehouden is voor bergbeklimmers en de sterkste bergwandelaars. Trotseer de natuurelementen...hoogte, wind, koude, sneeuw. Ga tot het uiterste, verleg je grenzen, ontdek jezelf...maar blijf luisteren naar je lichaam!

Tijdens de tocht wordt extra veel aandacht besteed aan de acclimatisatie. We werken met het principe van 'climb high – sleep low'. Ook worden twee reservedagen voorzien om iedereen toe te laten de toppoging in de best mogelijke omstandigheden aan te vatten.

De groepsreis wordt begeleid door Eric Sackx die de Aconcagua al 3 maal succesvol beklom. Voor de finale beklimming krijgt hij de assistentie van lokale Argentijnse berggidsen.

Deze beklimming is enkel voor goed getrainde wandelaars met een uitstekende conditie en een stevige dosis volharding. De normaalroute van de klim is fysiek zeer zwaar door de grote hoogte, de koude en de zware rugzakken. We wagen ons bewust niet aan de gevaarlijkere en technisch moeilijkere Traverse. Het niveau van deze beklimming kan je het best vergelijken met bv. de Mera Peak in Nepal.

Logies en praktisch:

 • ervaren Zuiderhuis begeleider en lokale, Engelstalige, professionele hooggebergtegids
 • we slapen in comfortabele logies in Mendoza en Penitentes; gedurende de trekking in tenten.
 • beperkt rugzakgewicht
 • maaltijden hoeven we niet zelf te bereiden

Comfort niveau

Fysiek wandelniveau

Technisch wandelniveau

Dag 1-2

Dag 1-2: Vlucht Brussel - Mendoza (Argentinië)

Vlucht via Santiago de Chile naar Mendoza (Argentinië). Aankomst in Mendoza. Transport naar hotel en installatie. Van ‘koning winter’ is hier geen sprake meer. Zomerse temperaturen tot 35 °C verwelkomen ons in het land van Evita Peron. De gidsen controleren ons materiaal. 's Avonds genieten we van onze Argentijnse steak in een van de vele restaurants van de stad. Een lekkere fles wijn hoort er zeker bij, we zijn niet voor niets in de belangrijkste wijnstreek van Argentinië.
Overnachting op 760 meter.

Dag 3

Dag 3: Mendoza - Penitentes

Nadat we de permits hebben, worden we naar Penitentes gebracht op 2725 meter hoogte. Het hoogteverschil is duidelijk merkbaar.  Na de installatie verdelen we ons materiaal in onze eigen rugzakken en bereiden we de tassen met materiaal voor die we met de muilezels richting basiskamp zullen sturen. De rest van de dag verkennen we de omgeving. We bezoeken zeker het “Andinistenkerkhof", de bekende brug en de bijhorende "thermen". Overnachten doen we in een berghut.
Overnachting op 2725 meter.

Dag 4

Dag 4: Penitentes - Puente del Inca - Camp Confluencia

We worden naar het beginpunt van de tocht gebracht. We dragen onze rugzak. Eerst passeren we langs de parkwachters, die ons genummerde vuilniszakken overhandigen. Op het einde van de tocht, worden deze na controle, hier achtergelaten. Na een tocht van ongeveer 4 uur, komen we aan in het tussenkamp Confluencia. Installatie kamp.
Overnachting op 3300 meter.

Dag 5

Dag 5: Acclimatisatietrek naar Camp Francia

Of iedereen het hoogteverschil verteerd heeft, is de vraag. Acclimatisatie is belangrijk, daarom trekken we vandaag richting Camp Francia. Dit kamp gelegen op 4100 meter, dient als basiskamp voor zij die de zuidwand van de Aconcagua willen beklimmen. We nemen het minimum aan materiaal mee. We keren terug naar Confluencia waar we een tweede nacht verblijven.
Overnachting op 3300 meter.

Dag 6

Dag 6: Camp Confluencia - Plaza de Mulas

We vertrekken vroeg. De tocht naar het basiskamp is immers lang: 8 uur in goede condities. We volgen de Horcones vallei, en kruisen de gelijknamige rivier verschillende keren. Hopelijk valt het waterpeil mee. Aanvankelijk lijkt de tocht op een rustige wandeling, maar naarmate we vorderen, wordt het terrein vijandiger. Waarschijnlijk zullen we verschillende groepen muilezels en hun gaucho's kruisen. Hopelijk zien we ook onze bagage passeren.
Op het einde van de vallei, aan een grote opvallende rotsblok, veranderen we van richting. Hier begint het ernstige klimwerk. Tegen valavond bereiken we ons eindpunt voor vandaag: Plaza de Mulas op 4260 meter. We voelen de hoogte in ons hoofd wat normaal is. Morgen zal het beter gaan...
Overnachting op 4260 meter.

Dag 7

Dag 7: Rustdag in Plaza de Mulas

Rustdag in het basiskamp. We halen de bagage op bij de ezeldrijvers. De organisatie van ons basiskamp staat centraal vandaag. In Plaza de Mulas laten we minstens één tent opgesteld achter. Deze zal als opvang dienen voor zij die vroeger afdalen. Een bezoek aan de nabij liggende berghut behoort tot de mogelijkheden voor zij die willen. Eventueel kan je hier communiceren met het thuisfront.
Er is ook een korte wandeling mogelijk naar de Horcones gletsjer.
Overnachting op 4260 meter.

Dag 8

Dag 8: Acclimatisatietrek naar Bonete

Belangrijke acclimatisatiedag waarbij het principe 'climb high - sleep low' volledig wordt gerespecteerd. We trekken met een minimum aan bagage richting het echte hooggebergte en proberen de top van de berg Bonete op 5100 meter te bedwingen. We aanschouwen de omgeving en bewonderen de westzijde van de Aconcagua. Terugkeer naar het basiskamp.
Overnachting op 4260 meter.

Dag 9

Dag 9: Installatie van Camp 1 Canada

Vandaag trekken we met een eerste lading richting Camp Canada op 4910 meter. De timing speelt nog niet echt een rol. Vandaag hebben we immers tijd. Voor het eerst zijn we gepakt in volledige expeditiekledij. Vooral het stappen met de schaalschoenen vergt wat aanpassing. We dragen het materiaal dat we de volgende dagen nodig zullen hebben. In de namiddag zakken we terug af naar ons basiskamp.
Overnachting op 4260 meter.

Dag 10

Dag 10: Rustdag in Plaza de Mulas

Rustdag in het basiskamp. We hebben tijd om in de nabijgelegen berghut nog eens communiceren met het thuisfront. We nemen contact met de dokter in het basiskamp voor een laatste check-up vooraleer we morgen de beklimming aanvatten. We pakken onze rugzakken voor de toppoging.
Overnachting op 4260 meter.

Dag 11

Dag 11: Camp 1 Canada

We klimmen naar Camp Canada. We kennen dit traject al van enkele dagen geleden. We nemen ruim de tijd om te acclimatiseren.
Overnachting op 4910 meter.

Dag 12

Dag 12: Camp 2 Nido De Condores

Na het ontbijt vertrekken we richting Nido de Condores, een tweede hoogtekamp op 5250 meter gelegen. Op eigen ritme volgen we een van de talloze sporen dat ons naar boven leidt. Hopelijk waait de wind niet te hevig. De stevige helling en het gewicht van de rugzak maken het al lastig genoeg. We zoeken een geschikte plaats voor ons bivak dat we later zullen opzetten.
Overnachting op 5250 meter.

Dag 13

Dag 13: Rustdag in Nido de Condores

We blijven in onze slaapzak liggen tot de zon onze verijsde tent opwarmt. Zonder rugzak verkennen we het spoor dat we morgen zullen volgen richting Camp Berlin/Colera. De gegevens worden in de GPS geladen. De rest van de tijd brengen we door met het controleren van het materiaal en het checken van de radio's. Goed uitrusten voor de grote klim is belangrijk. Na een tweede nacht in dit kamp zijn de laatste acclimatisatieproblemen in principe weggewerkt. Morgenvroeg gaan we verder naar boven, en hopelijk komen we hier pas terug na de beklimming.
Overnachting op 5250 meter.

Dag 14

Dag 14: Camp 3 Berlin/Colera

We breken de tenten op na het ontbijt en vertrekken richting hoogtekamp 3: Camp Berlin/Colera op 5900 meter. Alhoewel de afstand eerder beperkt is, wordt het een lastige tocht. Zigzaggend kruipen we omhoog, sleurend met de altijd te zwaar zijnde rugzak, vechtend tegen de hoogte. Zeer regelmatig moeten we halt houden, snakkend naar wat extra zuurstof. Hier begint het mentale gevecht en worden grenzen verlegd. Of we kunnen genieten van de welverdiende nachtrust zal in grote mate afhangen van de berggoden.
Overnachting op 5900 meter (korte nacht).

Dag 15

Dag 15: Topdag

Met een minimum aan materaal vertrekken we richting de top. GPS, radio, gevulde thermosfles, hoofdlamp en stijgijzers gaan zeker mee. Het is amper 3 uur als we ontbijten. Dit wordt ongetwijfeld de langste dag. Minstens 12 uur zullen we onderweg zijn om de hoogste berg van dit continent te overwinnen. Met zekerheid zullen we heel diep moeten gaan. De Aconcagua geeft zich niet zomaar gewonnen.
Na een eerste steil stuk, gaat het wat gemoedelijker aan. We passeren shelter Independencia op 6500 meter. Het pad kronkelt zich naar boven. Stap voor stap winnen we aan hoogte. Gelukkig komt de zon op, en stijgt de temperatuur met een paar graden. In de 'canaleta', de verplichte doorgang, wordt het nog moeilijk, maar eens die overwonnen, rest er ons enkel de richel te volgen die naar de top leidt...
Na de gebruikelijke foto's wacht de afdaling. We overnachten in Camp Berlin/Colera. Slapen is bijzaak deze nacht.
Overnachting op 5900 meter.

Dag 16

Dag 16: Camp 3 Berlin/Colera - Plaza de Mulas

Vandaag dalen we heel wat hoogtemeters. Van Camp Berlin/Colera (5900m) naar Plaza de Mulas (4260m). Wellicht wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een pint te drinken en het thuisfront te bellen. Eindelijk kunnen we de schaalschoenen ruilen voor een aangenamer model. Met zekerheid wordt deze nacht aangenamer dan de vorige.
Overnachting op 4260 meter.

Dag 17

Dag 17: Plaza de Mulas - Puente del Inca - Mendoza

Alle materiaal wordt samengepakt en naar de ezeldrijvers gebracht. Wijzelf trekken met een lichte rugzak richting Puente del Inca (2850m). Vooraleer we het nationaal park verlaten melden we ons af bij de parkwachters. Hier laten we onze genummerde vuilniszak achter.  
Transfer naar de beschaving in Mendoza. Deze avond genieten we voor het eerst sinds ons begin terug van een lekkere maaltijd op restaurant. Een goede fles wijn hoort er natuurlijk bij.

Dag 18

Dag 18: Mendoza

Een bezoek aan de beroemde wijngaarden ligt voor de hand. 's Avonds maken we kennis met het levendige nachtleven van Mendoza. In een van de vele prachtige parken zullen we ongetwijfeld de beoefenaars van de tango aan het werk zien. Inspirerend?

Dag 19-20

Dag 19-20: Reservedagen

Het programma hierboven kent een ideaal verloop. Vaak loopt het anders. Het weer rond de Aconcagua is zeer wisselvallig en moeilijk te voorspellen. De befaamde wind, de Viento Blanco, maakt het soms onmogelijk om door te klimmen. De enige oplossing is wachten op beter weer. Daarom houden we twee reservedagen in petto.

Dag 21-22

Dag 21-22: Vlucht Mendoza - Brussel

Transfer naar de luchthaven van Mendoza en terugvlucht via Santiago de Chile naar Brussel.

Prijstabel

Nota

Prijs op basis van min. 10 deelnemers.

Indien minder dan 10 deelnemers, kan de reis doorgaan mits supplement.

Vluchten kunnen via Zuiderhuis bijgeboekt worden.

Aantal dagen

22.

Afspraak

Luchthaven van Zaventem.

Bagage

Transport van bagage met lastdieren is voorzien van Penitentes tot het basiskamp en terug. De lastdieren dragen alle gemeenschappelijke bagage, zoals tenten, voedsel, gas, vuurtjes. We dragen dan enkel onze eigen rugzak. Vanaf het basiskamp naar de top dragen we ook enkel onze eigen rugzak. Een drager draagt dan het gemeenschappelijk materiaal.

Begeleiding

Eric Sackx, ervaren Zuiderhuis begeleider, die o.a. al 3 maal succesvol de Aconcagua beklom. Bij de toppoging wordt hij bijgestaan door Argentijnse hooggebergtegidsen (in principe 1 gids per 4 deelnemers).

Belangrijke Informatie

Alle kosten ten gevolge van vroegtijdige afdaling, al dan niet om medische redenen, zijn voor eigen rekening. Eventueel kan u hiervoor uw reisbijstandsverzekering aanspreken.

Beste reistijd

Wij kiezen ditmaal voor het hoogseizoen wat in principe iets meer kans geeft op stabieler weer. Ook alle faciliteiten in het basiskamp zijn dan beschikbaar.

Budget / geld

Neem euro's of dollars mee. Voorzie voldoende voor het betalen van de permits. Met een bankkaart met Maestrofunctie kan u geld afhalen. De bekendste kredietkaarten (Visa, American Express en Master Card) worden in Mendoza aanvaard.

Deelnemers

Min. 10, max. 12 (prijs berekend op 10, eventueel kan de reis doorgaan met minder deelnemers, mogelijk is er dan een supplement).

Documenten

Een geldig paspoort is verplicht. Indien u reeds een reispas heeft, gelieve dan na te zien of deze nog geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Voor de reservering en uitgifte van de vluchten hebben we uw reispasgegevens nodig. We verzoeken u dan ook om bij de inschrijving van de reis de paspoortnummer(s) van alle deelnemers mee te delen.

Gezondheid / inentingen

Geen enkele inenting is wettelijk verplicht. Tetanus is zinvol. Het aspect 'gezondheid en reisapotheek' wordt op de voorbereidende vergadering uitgebreid besproken.

Klimaat

Meestal zonnig weer maar toch moet je rekening houden met sneeuwbuien en zeker met de beruchte winden. Hoe hoger je gaat hoe kouder het wordt. Goede bescherming tegen de (hoogte)zon en de lage temperaturen is een absolute must. In principe is er in het hoogseizoen meer kans op stabieler weer om de top te halen.

Logies

3***/4****-hotel in Mendoza. Berghut in Penitentes. Tijdens de trek en de beklimming in meerpersoonstenten die  voorzien worden door de plaatselijke organisatie.

Maaltijden

In Mendoza kamer met ontbijt. In Penitentes halfpension. Tijdens de trekking en beklimming alle maaltijden inbegrepen. We hoeven de maaltijden niet zelf te bereiden wat in deze omstandigheden een grote luxe is.

Moeilijkheidsgraad

Deze beklimming is enkel voor goed getrainde en ervaren bergwandelaars met een uitstekende conditie en een stevige dosis volharding. Tijdens de beklimming zijn er weinig of geen technische moeilijkheden. Buiten het wandelen minimale inspanningen ter plekke dankzij de perfecte omkadering! De normaalroute van de berg is fysiek zeer zwaar door de grote hoogte, de koude en de zware rugzakken. We wagen ons bewust niet aan de gevaarlijkere en technisch moeilijkere Traverse. Het niveau van deze beklimming kan je het best vergelijken met de Mera Peak in Nepal en de Elbroes in Rusland.

Opmerking:

Omwille van de weersomstandigheden, de conditie van de groep of een onvoldoende acclimatisatie van een lid van de groep, heeft de lokale, professionele hooggebergtegids steeds de mogelijkheid het vooropgestelde klimschema te wijzigen. In principe gaan we ervan uit dat iedereen de top van de Aconcagua haalt. Moet je echter afhaken bij de toppoging dan kun je altijd afdalen naar kamp 3, waar de groep je 's avonds opnieuw zal vervoegen. We raden aan om een GPS-toestel mee te nemen. Tijdens de reis werken we als groep naar de toppoging toe.

Opmerking

Omwille van de weersomstandigheden, de conditie van de groep of een onvoldoende acclimatisatie van een lid van de groep, heeft de lokale, professionele hooggebergtegids steeds de mogelijkheid het vooropgestelde klimschema te wijzigen. In principe gaan we ervan uit dat iedereen de top van de Aconcagua haalt. Moet u echter afhaken bij de toppoging dan kunt u altijd afdalen naar kamp 3, waar de groep u 's avonds opnieuw zal vervoegen. We raden aan om een GPS-toestel mee te nemen. Tijdens de reis werken we als groep naar de toppoging toe.

Persoonlijke uitrusting

KLEDING – HOOFD    

 • muts en/of balaclava(eventueel windstopper)  
 • pet en sjaal (zonbescherming) 
 • gletsjer- en zonnebril 
KLEDING – HANDEN 
 • 3 paar handschoenen: dunne onderhandschoenen, warme tussenhandschoenen (wol, fleece…), goretex wanten handverwarmers 
KLEDING – LICHAAM 
 • voldoende en goed thermisch ondergoed 
 • een tussenlaag van powerstretch 
 • een fleece (best een polartec 300 of  vergelijkbaar) 
 • een goede winddichte vest (goretex of aanverwant materiaal) 
 • een warme donzen vest 
 • technische t- shirts(wol) 
KLEDING – BENEN 
 • thermisch ondergoed (legging) 
 • tussenlaag van powerstretch 
 • een goretex broek of salopette 
 • warme onderbroek 
 • lange trekking broek 
KLEDING - VOETEN 
 • alpiniene schaalschoenen (kunststof): huren in België, ter plekke beperkte voorraad
 • bergwandelschoenen 
 • sandalen (tent en rivieroversteken) 
 • binnenkousen - warme kousen (trekking en beklimming – extra dik) 
 • gamashen (guetten) 
 • reserveveters 
 • voetverwarmers 
MATERIAAL – KAMPEREN 
 • slaapmat slaapzak (zeker tot –20°c) 
 • binnenslaapzak 
MATERIAAL - ALLERLEI 
 • zonnebril (hoge UV- filter) 
 • rugzak (minstens 60 liter) 
 • een kitzak 
 • een reddingsdeken 
 • telescopische wandelstokken 
 • hoofdlamp en extra batterij 
 • drinkfles en/of thermosfles (2) 
 • zakmes 
 • fluitje - kompas 
 • extra plastiekzakken 
 • vork/lepel/kop 
 • aansteker/lucifers 
ONTSPANNING 
 • fototoestel/films/reserve batterijen  
 • boek/dagboek/balpen 
TOILETGERIEF 
 • zeep/shampoo(biologisch afbreekbaar) 
 • tandenborstel/tandpasta 
 • handdoek (eventueel sneldrogend) 
 • toiletpapier

Situering

De centrale Andes, bergketen op de grens van Argentinië en Chili. Het wijngebied van Mendoza ligt aan de oostelijke uitlopers van de Andes.

Vervoer

Vluchten h/t naar Mendoza. Te boeken via Zuiderhuis. Reken op ongeveer 1000 euro.

Georganiseerde transfers met busjes ter plekke.

Voorbereidende vergadering

Op een voorafgaande vergadering met onze Zuiderhuis begeleider Eric Sackx gaan we nader in op, en beantwoorden we vragen over, materiaal, klimschema, voorbereiding, transport, maaltijden,...

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via ZuiDERHuiS. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

Je ZuiDERHuiS voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Copyright

Deze website is eigendom van: ZuiDERHuiS N.V. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan ZuiDERHuiS NV of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. ZuiDERHuiS NV is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden.

Garantiefonds Reizen

Indien je een reis boekt via ZuiDERHuiS gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds Reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).