Op zoek naar iets?

Bklimming Kilimanjaro Lemosho

TANZANIA - Kilimanjaro - Lemosho - 9 dagen

{{statusText}}

vanaf €2290

  • individuele trekking naar het dak van Afrika
  • overnacht in een tent op de flanken van de Kilimanjaro
  • geniet van de rust en de prachtige uitzichten op de Lemosho route

  Beklim de hoogste berg van Afrika

  De Kilimanjaro, een slapende vulkaan op de evenaar, is met zijn 5.895 meter de hoogste berg van het Afrikaanse continent. Hij torent majestueus boven de Oost-Afrikaanse vlakte uit en is de hoogste alleenstaande berg ter wereld. De eerste berichten over deze berg bereikten Europa pas in de 19e eeuw. Deze warden op ongeloof onthaald omdat de toenmalige geografen het bestaan van een besneeuwde berg in Afrika in twijfel trokken. Pas toen een Duitse expeditie in 1861 een eerste poging tot beklimming ondernam, werd men zich bewust van de hoogte van de berg.

  Sindsdien oefent de Kilimanjaro een enorme aantrekkingskracht uit op de avontuurlijke reiziger en de bergwandelaar op zoek naar een uitdaging. 

  De Lemosho Route is zonder twijfel de meest schilderachtige en ongerepte route en biedt de mogelijkheid om wild te spotten tijdens de eerste dag van de beklimming. Deze route is aangewezen voor trekkers die op zoek zijn naar rust en privacy ver weg van de drukke Marangu Route. Er zijn geen voorzieningen op deze route, dus overnachten doe je in tenten.

  De beklimming op zich is een prachtige tocht. Aan de basis van de berg doorkruis je eerst een strook regenwoud die er als een gordel omheen ligt. Daarna volgen uitgedoofde lavavelden, alpien hoogland, gletsjers en grillage kraterwanden elkaar op. Een stevige laatste klim brengt je vervolgens op het hoogste punt van de Kilimanjaro, Uhuru Peak, vanwaar je bij zonsopgang een adembenemend panorama hebt op de omringende hoogvlakte.

  Reis op maat

  Dit individueel programma is een suggestieroute, samengesteld om een zo compleet mogelijk beeld te geven van een bestemming. Elke suggestieroute kan eenvoudig op maat worden aangepast.
  Dag 1

  Aankomst in Kilimanjaro Airport

  Bij aankomst in Kilimanjaro, ontvangst op de luchthaven en transfer naar Arusha. Pre-climb briefing in het hotel en tijd voor acclimatisatie.

  Eerste overnachting in Arusha Planet Lodge of Impala Hotel op basis van B&B.

  Dag 2

  LONDROSSI GATE – MTI MKUBWA CAMP (2800 METER)

  Op de eerste dag van de beklimming wordt er geklommen van Machame Gate naar Machame Camp door tropisch regenwoud, dat gekenmerkt wordt door dichte vegetatie en enkele korte steile klimmetjes. Wie energie over heeft om de omgeving op te nemen, spot mogelijk Sykes apen en geniet van het uitbundige gezang van vogels.  Het kamp bevindt zich op een hoogte waar tropisch regenwoud met hoge bomen overgaat in lagere, maar nog steeds dichte begroeiing. Schreeuwende marmotten luiden de nacht in. Je overwint op deze eerste dag 1200 meter hoogte.

  Dag 3

  MTI MKUBWA CAMP – SHIRA 1 CAMP (3550 METER)

  Vandaag wordt een lange dag over smalle paadjes die zich doorheen de heuvelruggen slingeren. De tocht leidt je door een landschap met steeds minder bomen en struiken naar heidelandschap. Je maakt kennis met de typische Kilimanjarovegetatie: lobelia en reuze kruiskruid. Er is geen haast om Shira Camp te bereiken. ‘Pole pole’ (rustig aan) is het mantra. Op die manier kan je lichaam zich aanpassen aan de hoogte en geniet je ten volle van het prachtige uitzicht. 

  Het Shira plateau is één van de hoogst gelegen plateaus ter wereld met een gemiddelde hoogte van 3810 meter. Het strekt zich over 13 kilometer naar het westen van de Kilimanjaro. Shira is een caldera, een ingestorte vulkaankrater. Met een beetje geluk spot je zelfs een kudde Afrikaanse elanden in de verte of een blauwe duiker nabij het kamp. 

  Dag 4

  SHIRA 1 CAMP – MOIR HUT (4200 METER)

  Het terrein wordt nu geleidelijk aan ruwer met meer rotsen. Je laat de heide achter en bereikt Kilimanjaro’s hoogtewoestijn en ‘Lava Tower’. Je wint langzaamaan hoogte. Vanop een heuvelrug daal je af naar de vallei om er vervolgens weer uit te klimmen richting kamp.  Je bevindt je nu in de hoogtewoestijn waar enkel de meest geharde planten weten te overleven. De ‘Lent group’ een verzameling massieve vulkanische kliffen, bevindt zich net boven je.   Daar net boven zie je een gigantische cirkelvormige kom gecreëerd door gletsjers. Je ziet ook verschillende lavagrotten. Nog daarboven zie je het Kibo massief en het Noordelijke IJsveld. Beneden ligt het Shira plateau en zie je het grootste deel van de route die je vandaag hebt afgelegd.  

  Dag 5

  MOIR HUT – BARRANCO CAMP (3950 METER)

  Goed nieuws: vandaag gaat het begrafwaarts. Of toch een beetje… Je daalt de rotsige puinhelling af richting Lava Tower voor de lunch. De moedigen kunnen naar de top van Lava Tower (4530 meter) klauteren voor een adembenemend zicht op het Shira plateau, de Karanga vallei en de oprijzende Western Breach. Van Lava Tower gaat het gedurende 2 uur bergafwaarts naar de Barrancovallei, 600 meter lager. Deze afdaling biedt een prachtig zicht op de Western Breach en de Western Breach wall. Deze dag zal ook je gestel deugd doen. Door af te dalen naar de slaapplaats – die lager ligt dan die van de dag voorheen - zal je beter acclimatiseren. Barranco Camp is langs drie zijden omgeven door de Western Breach Wall en het Kibo Massief. Hangende gletsjers schitteren in het zonlicht. Dit was zonder twijfel de zwaarste dag totnogtoe, maar meer dan de moeite waard.

  Dag 6

  BARRANCO CAMP – BARAFU CAMP (4600 METER)

  Vandaag neem je het op tegen de Great Barranco Wall, de imposante muur die boven Barranco Camp uittorent. De beklimming langs de oostelijke muur brengt je naar de Heim gletsjer. Als het weer meezit heb je hier een prachtig zicht op de gletsjer en op de top van Kilimanjaro. Van hieruit gaat het opnieuw bergafwaarts naar Karanga Valley. De temperatuur gaat gestaag naar omlaag wanneer je het pad richting Barafu Camp neemt. Barafu is Kiswahili voor ijs en het kamp ligt op een richel in een smal en onbeschut gebied. De wind blaast hier genadeloos van de bergflank naar beneden. Spectaculaire zichten op Mawenzi Peak en Kibo bieden troost. Je kruipt vandaag zo vroeg mogelijk onder de wol want de slotklim naar Uhuru peak start om middernacht.  

  Dag 7

  BARAFU CAMP – UHURU PEAK (5895 METER) – HOROMBO HUT (3720 METER)

  Kort na middernacht start de laatste en moeilijkste dag van de trekking. Na goed 6 uur langzaam maar stevig klimmen bereik je de kraterrand, Stella Point op 5685 meter. Hier stop je even om te rusten, te ontbijten en van het uitzicht te genieten. Even hogerop begint normaalgezien de sneeuw die van elke stap van de 2 uur durende finale klim een uitdaging maakt. Via de regenboogblauwe Rebman en Tarzel gletsjers bereik je Elveda Point (5882 meter). Uhuru Peak is nu binnen handbereik. Je hebt de mythische top van de hoogste berg van Afrika bereikt!

  Zodra je genoeg genoten hebt van je prestatie en het fantastische zicht daal je opnieuw af naar Barafu Camp. Hier geniet je van een korte maar welverdiende rust en kan je je ontdoen van je thermische kledij.  Van Barafu Camp loop je via een nieuwe route omlaag naar Mweka Camp waar je verwacht wordt in de vroege namiddag. Een hete douche en een stevige maaltijd zijn jouw deel. Geniet hier van de laatste nacht op de berg.

  Dag 8

  MWEKA CAMP – MWEKA GATE

  De laatste uitdaging… Een steil en glad pad leidt je over een brede richel tussen 2 riviervalleien door het overdadige Mweka regenwoud naar het eindpunt van de trekking. Aan Mweka Gate ontvang je je diploma en brengt de wagen je terug naar het hotel in Arusha alwaar een verfrissende cocktail naast het zwembad op je staat te wachten. 

  Overnachting in Arusha Planet Lodge of Impala Hotel op basis van B&B.

  Dag 9

  Terugvlucht of extensie safari of Zanzibar

  Transfer naar Kilimanjaro Airport voor de terugvlucht of een verlenging van je vakantie met een verblijf in Zanzibar.

  Aansluitend op de klim kan je ook een aantal dagen safari vastleggen.

  Periode

  Januari, februari en september zijn de beste maanden voor de beklimming. Ook juli en augustus zijn goed, maar dan is het een stuk kouder. Van juni tot februari is het droog seizoen, van midden maart tot eind mei regenseizoen en een korte regenperiode in november/december.


  Prijzen

  € 2290 per persoon (o.b.v. 2 personen – tweepersoonskamer)
  € 2150 per persoon (o.b.v. 4 personen – 2 tweepersoonskamers)

  Prijs geldig tot 31 december 2019.

  Voor een éénpersoonskamer wordt een singletoeslag aangerekend.
  Op reis met een groepje? Dan kan een groepskorting van toepassing zijn.

  Nota

  Reservatie is steeds op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid.

  Begeleiding

  Tijdens de beklimming van Kilimanjaro word je bijgestaan door een ervaren lokaal team dat bestaat uit een berggids, een kok en dragers. Zij zorgen ervoor dat je je maximaal op de klim zelf kan concentreren. Tenten, maaltijden, het dragen van zwaar materiaal,… het lokale team zorgt ervoor!

  Budget / geld

  Tanzaniaanse Shilling (TZS) is de nationale munt. Voorzie cash euro of USD (USD wordt vlotter aanvaard dan Euro). 
  Ook betalen met de kredietkaart is mogelijk maar er zijn toch enkele beperkingen. Er zijn zeer weinig ATM's, de maximum af te halen bedragen zijn beperkt, in de lokale munt en steeds met een afhaalfee van 5 euro. De meeste lodges aanvaarden wel credit cards. Als je een Visa en / of Mastercard meeneemt, dien je deze vooraf te laten valideren voor Tanzania. Neem hiervoor contact op met je bank.

  Alle maaltijden zijn inbegrepen, voorzie enkel een budget voor persoonlijke uitgaven en fooien.

  Het is de gewoonte dat het ondersteunend team van gidsen, dragers en kok na afloop van de klim een flinke fooi ontvangen van de trekkers. Consulteer uw Tanzania consultant indien u richtprijzen wenst te ontvangen.

  {C79CE278-EA0E-4003-A28D-83F7C5A00F8D}

  © Wereldreizen - 1 oktober 2018

  Documenten

  Geldige reispas, met nog een minimum geldigheid van 6 maand na de terugreis, een visum voor Tanzania en je vaccinatieboekje. Het visum kan bij aankomst op de luchthaven van Kilimanjaro aangekocht worden.

  {C79CE278-EA0E-4003-A28D-83F7C5A00F8D}

  Raadpleeg de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be) voor de meest recente informatie

  Klimaat

  Tanzania kent voor het grootste deel een tropisch savanneklimaat waarbij de temperaturen gedurende het hele jaar hoog liggen en er sprake is van een duidelijk drogere periode. In het grootste deel van Tanzania is er zelfs sprake van twee regenperiodes en twee droge periodes. Alleen tijdens de 'lange regens' in april en mei is het niet aanfgewezen om de Kilimanjaro te beklimmen.  
  Op de Kilimanjaro heerst er een ander klimaat. De nachten zijn er zeer koud en ook de dagtemperatuur daalt naarmate jij stijgt. Op de top van Kilimanjaro zijn temperaturen tot -20 °C geen uitzondering. Regen en koude wind behoren eveneens tot de mogelijkheden. Aangepaste kledij een goed slaapmatje en een  warme slaapzak zijn dus noodzakelijk. Een slaapmatje wordt voorzien (maar je kan er ook zelf een meebrengen als je dat wenst), een slaapzak breng je sowieso zelf mee of huur je ter plaatse. De wandelspecialisten van ZuiDERHuiS geven je hierover graag advies.

  Overnachtingen

  Kamperen is basic, je slaapt op een matje op de grond in een tent. Alle gemeenschappelijk kampeermateriaal is voorzien, enkel een warme slaapzak, slaapmatje en eventueel een hoofdkussen dien je zelf mee te nemen. Een ervaren lokaal team verzorgt de kamptaken (er is o.a. een lokale gids, een kok en getrainde dragers voor de bagage). Een upgrade naar een midrange arrangement met iets meer comfort en beschikbaarheid van bijkomend medisch materiaal is mogelijk. Bespreek dit desgewenst met uw Tanzania-consulent.

  Vervoer

  Transfers in privéwagen met chauffeur.

  Vlucht

  De prijs van de intercontinentale vlucht is niet in de reissom inbegrepen. De vluchten kunnen aangevraagd worden via Zuiderhuis. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende offerte.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  25/05/2020