Op zoek naar iets?

Belgiƫ - Limburgs mijnverleden (Be-MINE Beringen)

BELGIË - Limburgs mijnverleden - 1 dag

{{statusText}}

vanaf €30

  • begeleid bezoek aan de historisch panden van de mijn van Beringen
  • wandeling door het gevarieerde landschap tussen Beringen en Koersel
  • lunch of picknick inbegrepen

  Door een oud-mijnwerker begeleid bezoek aan de mijn en mooie boswandeling in de namiddag

  Be-MINE is dé uitvalsbasis voor een verkenning van de mijnstreek en de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen.  Nergens anders is het mijnerfgoed zo goed bewaard gebleven.  Nergens anders is de mix tussen erfgoed, cultuur, natuur, recreatie en toerisme zo een succes.

  Mijngebouwen, schachtbokken en terrils werden omgebouwd tot een toeristische en recreatieve hotspot.  Op de site vind je oa zwemparadijs Sportoase Be-MINE, het indoor snorkel- en duikcentrum Todi, de indrukwekkende klimhal Alpamayo, een interactief mijnmuseum en winkels op Be-Mine Boulevard.  Achter de site, op en rond de ‘avonturenberg’ en Terril 2, is het heerlijk wandelen.

  In de voormiddag laten we ons door een enthousiast oud-mijnwerker rondleiden doorheen de indrukwekkende historische gebouwen van de mijn.  Een groot deel van de bovengrondse mijninfrastructuur staat hier nog steeds recht alsof ze er gisteren pas het licht hebben uitgedaan.
  We verkennen de badzaal, de lampenzaal,de bezettingszaal en de schachtbok die de mijnwerkers gebruikten om in de ondergrond af te dalen.  De gids vertelt over het werk in de ondergrond, het leven in de cité, de sluiting van de mijnen en de toekomstplannen.  Op het einde van de rondleiding brengen we nog een bezoek aan de ondergrondsimulatie.  In de nagebouwde mijngang ondervinden we aan de lijve hoe het was om in de mijn te werken en krijgen we een goed beeld van het leven en het harde zwoegen in de Limburgse ondergrond.

  Na een broodjesmaaltijd in het mijn-café of een picknick aan de voet van de ‘avonturenberg’ trekken we de natuur in. 

  Op Terril 1 werd een ‘avonturenberg’ aangelegd.  Kinderen kunnen hier naar hartenlust klimmen, klauteren en glijden. Terril 2 is een natuurgebied, eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos.  Na de sluiting van de mijn werd de terril gesaneerd en werden er kruiden en grasmengsels gezaaid.  Wat vroeger een afvalberg van opgehoopte stenen was, is nu een heuvel waar bosjes en open plekken elkaar afwisselen.  Het is flink klimmen om boven op het plateau te komen maar eens boven worden we getrakteerd op een indrukwekkend panorama.  De top van de terril bevindt zich 135 meter boven het zeeniveau.  Dit is ongeveer 100 meter boven Be-MINE onder ons.  Achter de terrils ligt een gevarieerd landschap.  In de bossen tussen Beringen en Koersel genieten we van frisse lucht, oneindig veel ‘groen’ en rust.

  Na een wandeling van een goede 13 km springen we nog even snorkel- en duikcentrum Todi binnen.  In een gigantisch duikbassin, 10 meter diep en 36 meter doorsnee, zwemmen meer dan 3000 kleurrijke tropische zoetwatervissen.  Via enkele ramen krijgen we een unieke inkijk in het reusachtige aquarium.

  Op het terras van Todi Brasserie genieten we nog samen van een laatste glas.  Wie dat wenst kan hier ‘s avonds nog iets eten.  Laat je bvb verrassen door het streekgerecht ‘Putpatat’, een hartig éénpansgerecht op basis van verschillende soorten aardappeltjes, prei en een romige veloutésaus, gegratineerd met kaas.

  Schrijf je hier in

  Klik hier om je in te schrijven voor deze dagactiviteit. Nadien ontvang je nog een bevestigingsmail met de link om de betaling in orde te brengen.

  Zuiderhuis Lokaal

  Reizen zit in het DNA van de mens. Wie nieuwe horizonten wil opzoeken, hoeft daarom geen uren te rijden of te vliegen. Ook dicht bij huis is er veel te beleven. Ons team heeft een aantal initiatieven op poten gezet binnen de landsgrenzen waardoor je je eigen land kan (her)ontdekken.

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Dagprogramma

  10.15 uur : afspraak aan het mijnmuseum (gelegen achter het toeristisch informatiekantoor van de stad Beringen)
  10.30 uur : start begeleide rondleiding door de historische gebouwen van de mijn (+ ondergrondsimulatie) 
  12.30 uur : einde rondleiding en lunch of picknick
  13.30 uur : start wandeling (13 km)
  17.00 uur : einde wandeling en afsluitend drankje

  Nota

  Data:

  • zaterdag 27 juni 2020
  • zaterdag 11 juli 2020
  • zaterdag 8 augustus 2020

  Prijs: € 30 per persoon

  Inschrijven: Klik hier om je in te schrijven voor deze dagactiviteit. Nadien ontvang je een bevestigingsmail met de link om je betaling in orde te brengen. Voor deze activiteiten vragen we om meteen het volledige bedrag te betalen.

  Annulatie omwille van corona: Als de activiteit omwille van de op dat ogenblik geldende corona-maatregelen niet kan plaatsvinden, bieden we je de mogelijkheid om op een latere datum deel te nemen of betalen we je het inschrijvingsgeld terug. Programmawijzigingen zijn eventueel mogelijk indien we op die manier de activiteit toch kunnen laten plaatsvinden.

  Aantal dagen

  1.

  Afspraak

  10.15 uur aan het mijnmuseum in Beringen (Be-MINE).

  Begeleiding

  Een oud-mijnwerker leidt ons in de voormiddag rond door de historische gebouwen van de mijn – een Zuiderhuis reisleider begeleidt de wandeling in de namiddag.

  Deelnemers

  Min. 9 – max 10 (juni).
  Min. 10 – max 20 (juli en augustus).

  Praktisch

  Indien het minimum aantal deelnemers niet bereikt is en de wandeldag niet kan doorgaan, ontvang je hier ten laatste 5 dagen voor de wandeldag een bericht over.
  Alle praktische info ontvang je ten laatste 5 dagen voor de wandeldag per e-mail.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  2/06/2020