Op zoek naar iets?

Bergbeekjes in de Oostkantons

BELGIË - Bergbeekjes in de Oostkantons - 4 dagen

{{statusText}}

Op aanvraag

  • wandelweekend in groep in één van de mooiste regio's van het land
  • over heerlijke bergpaadjes en km ‘s lange vlonders
  • langs rustig kabbelende riviertjes en woeste bergbeken

  Ontdek de mooiste plekjes van de Oostkantons op gevarieerde wandelingen langs riviertjes, over bergkammen, door donkere valleien en uitgestrekte bossen

  Meren, bergbeekjes, rivieren en moerassen : water is overal in overvloed aanwezig in de Oostkantons. We wandelen 4 dagen door één van de meest ongerepte stukjes natuur van de Ardennen – over vennen en door diepe dalen langs de Bayehon, de Warche, de Hoëgne, de Ghâster en de Trôs-Maret. Soms langs een rustig kabbelend beekje, soms langs een woeste bergrivier met tal van stroomversnellingen en watervallen.

  Het hemelwater, dat op het dak van België valt, wordt verzameld in kleine beekjes. Als deze samenvloeien of aanzwellen als ze de flanken van het hoogplateau afdalen ontstaan echte bergbeken die door de venen en uitgestrekte bossen hun weg zoeken naar de omliggende dalen.
  Prachtige en soms spectaculaire wandelpaden zijn aangelegd om de wandelaar maximaal te laten genieten van de prachtige natuur. We wandelen over km ‘s lange plankenpaadjes en kunstig aangelegde houten bruggetjes. Waar we de diepe dalen uitklimmen worden we beloond met schitterende panorama ‘s.

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  De waterval van de Bayehon

  Wie dat wenst kan in de namiddag al een mooie tocht maken naar de waterval van de Bayehon. We starten onze wandeling op de weg tussen de dorpjes Xhoffraix en Longfaye en duiken onmiddellijk het beukenbos in. Ontelbare beekjes banen zich een weg door de harde leisteen aan de voet van de de Hoge Venen. De Warche, Ghâster en Bayehon hebben in de loop van vele miljoenen jaren steile dalen geschapen. De Bayehon is een veenriviertje dat ontspringt bij Botrange. Het water zit vol pyrite en krijgt daardoor een rode tint.  

  Een mooie wandeling brengt ons bij de op één na hoogste waterval van België. Het water stort hier 9 meter naar beneden – in een groot bassin. Voorbij de waterval volgen we de Bayehon-rivier nog enkele km ‘s verder in de richting van de Hoge Venen. Door mooie dennenbossen en over veengronden, waar soms houten vlonders zijn aangelegd, wandelen we terug naar onze wagens.

  Wie er deze namiddag op de wandeling nog niet kon bijzijn ontmoeten we ‘s avonds in het hotel.

  12 km – 300 m stijgen en dalen

  Dag 2

  De bergkammen van de Warche

  Vanuit Bévercé wandelen we stroomopwaarts langs de Warche tot aan het stuuwmeer van Robertville. In de loop van miljoenen jaren heeft de Warche, die zich van de Hoge Venen een weg naar het Belgische laagland baant, een steil maar schilderachtig dal gegraven.
  We vertrekken langs een imposante steengroeve en volgen de vallei in oostelijke richting. Na 5,5 km maken we een korte extra lus voor een mooi uitzicht op een waterval en de burcht Reinhardstein.  We klimmen uit het dal tot aan de burcht, wandelen even boven het meer van Robertville, steken de stuuwdam over en klimmen naar de ‘neus van Napoleon’, een rots die uitsteekt boven het struikgewas. Hier hebben we een fantastisch zicht op het Warchedal – de beboste hellingen en de rivier die zich doorheen het landschap slingert. We volgen nu een bergkam over een afstand van 6 km. Over heerlijke bergpaadjes gaat het voortdurend bergop en bergaf. Op de talrijke rotsplateaus langs de route hebben we een mooi zicht op de diep uitgesneden vallei onder ons.

  17.1 km – 540 m stijgen en dalen

  Dag 3

  De canyon van Trôs-Maret en het Fraineu-veen

  Over mooie bospaadjes en langs de rivier de Trôs-Maret trekken we naar het Fraineu-veen. Dankzij het LIFE-project, waarbij heel veel sparrenbossen gerooid werden, werden de meer dan 300  hectaren turf en heide van het Fraineu-veen gerestaureerd. In dit heidelandschap ontspringt de Trôs Maret, een rustig kabbelend riviertje dat verder stroomafwaarts in een ware bergbeek verandert.
  Over een 600 meter lang vlonderpad steken we het hoogveen over waarna we de donkerbruine Trôs-Maret stroomafwaarts volgen. Het meest spectaculaire deel van de rivier bereiken we iets voorbij Ferme Libert. Een smal bergpad loopt langs de klaterende rivier. Het water zoekt zijn weg tussen de harde rotsen uit zandsteen en kwartsiet. Hoe hoger we klimmen hoe smaller de vallei wordt. Het lijkt wel een alpenlandschap. Een gevoel dat nog versterkt wordt door de kabel die af en toe langs het pad gespannen is.

  14 km – 350 m stijgen en dalen

  Dag 4

  Het dal van de Hoëgne

  De wandeling start in het dorpje Hockai. We volgen de GR5, door indrukwekkende en donkere sparrenbossen, naar de rivier de Hoëgne. Hier zoeken we een smal bospaadje langs het water op. We volgen de kabbelende rivier stroomafwaarts tot aan de brug Pont Centenaire. We klimmen hier wat hoger en volgen de helling tot we Pont de Belleheid bereiken. Hier duiken we terug het wilde rivierdal in. Het is één van de mooiste dalen van het land, zo belooft een bordje in de buurt van de Belleheid-brug. En inderdaad: het is fantastisch wandelen langs de Hoëgne, met zijn vele stroomversnellingen en kleine watervallen. Meermaals steken we via houten bruggetjes de beek over. Waar het wat drassig is zijn vlonders aangelegd.  

  14.7 km – 360 m stijgen en dalen

  Periode & Prijzen

  Nota

  Toeslag single kamer : € 125.

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 4 maanden voor vertrek op deze reis.

  Voor weekends vragen we om het volledige bedrag reeds bij boeking te voldoen.

  Aantal dagen

  4 (4 wandeldagen)

  Afspraak

  's Middags in Xhoffraix voor de wandeling of 's avonds in het hotel.

  Begeleiding

  Jan Delarbre, ervaren Zuiderhuis reisleider die de wandelingen uitwerkte.

  Deelnemers

  Min. 4, max. 14.

  Logies

  Comfortabel hotel – centraal gelegen ten opzichte van de startplaats van de wandelingen.

  Niveau

  Wandelingen rond de 14 km en 350 hoogtemeters – 17 km en 540 hoogtemeters op dag 2. Enkele pittige klimmetjes.

  Situering

  Verblijf en wandelingen iets ten zuiden van de Hoge Venen (ten noorden van Malmedy).

  Vervoer

  Eigen wagen – ev. kostendelend meerijden via Zuiderhuis.
  Ter plaatse enkele korte transfers met de eigen wagen.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  5/03/2021