fbpx Reisverslag: Steven in Kenia: Lake Naivasha - Thuis in de wereld

Steven in Kenia: Lake Naivasha

reisverslag

geplaatst op 15 maart, 2021

7 anjers, 180.000 rozen

door Steven Andries

Tulpen uit Amsterdam, rozen uit Naivasha. Aan het Keniaanse Lake Naivasha ‘floreren’ de bloemenkwekerijen. De warme dagen, de koele nachten, het aanwezige water en… de lage lonen maken Naivasha tot een van de meest geschikte plaatsen op aarde om Nederlandse snijbloemen te telen. Rondom een meer dat bulkt van de nijlpaarden, schieten de mega-bloemenkwekerijen als paddenstoelen uit de grond. Tienduizenden Keniaanse werkzoekenden kwamen er inmiddels op af, hopend op een betere toekomst. Maar die toekomst laat vooralsnog op zich wachten. Er zijn te veel werkzoekenden voor te weinig jobs en zowel de infrastructuur als de sociale voorzieningen kunnen de mensenstroom niet volgen. En toch – of misschien net daarom – is Naivasha een bezoek meer dan waard!

Hoewel Lake Naivasha het qua populariteit kansloos moet afleggen tegen de Maasai Mara, Amboseli en ander moois, kon onze lokale partner ons overtuigen. Een meerdaags bezoek aan Lake Naivasha draagt bij tot een geslaagde en gelaagde Keniareis! Dat de meeste reizigers de weg naar hier nog niet vonden, zien we als een bijkomend voordeel.

Bloementeelt Lake Naivasha, Kenia

Lake Naivasha meet 139 vierkante kilometer in oppervlakte en ligt bijna 1900 meter boven de zeespiegel. Eromheen vechten uitgedoofde vulkanen, bergen in 50 schakeringen groen en ongerept woud om de prijs voor de mooiste achtergrond. Tussen meer en achtergrond leven 400 nijlpaarden, minstens evenveel vogelsoorten en een kleurrijke verzameling groot wild in voorlopige harmonie met de mens. Kikuyu, Luhya, Maasai, Luo en Kalenjin delen er de grond en leveren de bloemenplukkers en vissers die de fragiele economie overeind houden. De vissers zorgen voor de proteïnen, de bloemenplukkers voor een overlevingsinkomen. Voldoende schijnbaar om opgewekt en lachend door het leven te gaan. Het wonderlijke landschap verzacht de pijn. Wie wil weten hoe deze mensen het hoofd boven water houden, kan tijdens een beklijvende toer door de volkswijken het echte leven voelen. Onze lokale partner levert er met ‘Tumaini Kenia’ mooi werk en heeft er een stevig netwerk. De toestand is hier ernstig, maar niet hopeloos en een gezonde dosis humor is gelukkig nooit ver weg.

Vissers bij Lake Naivasha, Kenia

Wie zich niet hoeft te bekommeren om dagelijks brood, komt in het groene Naivasha ruimschoots aan zijn trekken. De wandelingen op Crescent Island en in Crater Lake Game Sanctuary zijn ronduit verbluffend. Tegen een schitterend decor loop je zomaar tussen de giraffen en de zebra’s door. Om even later te paard langs gnoes en impala’s te draven. Het vulkanische Hell’s Gate National Park verwelkomt fietsers, rotsklimmers en wandelaars. Men zou er bijna vergeten dat buffels gevaarlijk zijn en apen dieven. Tijdens een ‘bootsafari’ laveer je tussen de nijlpaarden, pelikanen en aalscholvers terwijl krijsende visarenden, ibissen, maraboes en ijsvogels boven je hoofd om het luchtruim strijden. Mount Longonot tenslotte, een vulkaan op 2800 meter hoogte, daagt de meer ervaren wandelaars uit. Vuurspuwen doet hij echter niet meer.

Wildlife Kenia

Zo moet het oude Afrika eruit gezien hebben: glooiende heuvels, majestueuze gelekoortsbomen en vreedzaam grazend wild. Een harmonisch geheel, het Aards Paradijs. Dat wist ook Joy Adamson, auteur van de bestseller ‘Born Free’, die hier samen met haar man George een alleraardigst huisje liet optrekken. Elsamere, zo heet de ‘lodge’, ligt net als het coole Camp Carnelley’s, het paardenminnende Sanctuary Farm en de charmante Bilashaka Lodge in een oase van groen die uitgeeft op het meer. Voor wie van mooie uitzichten, nijlpaarden en lekker eten houdt…

180.000 dus. Zoveel rozen voert Bilashaka Flower Plantation dagelijks uit naar Nederland. Ze worden ‘s namiddags geoogst, de volgende ochtend getransporteerd en de dag erna aangeboden op de veiling van Amsterdam. Op 40 ha grond aan het meer stelt de familie Zuurbier 700 Kenianen te werk. En ze zijn bijlange niet de grootste teler hier in Naivasha.

Tulpen uit Amsterdam, rozen uit Naivasha en daarnaast ook nog veel meer.


Stay inspired

Het beste van onze blogs & reisinspiratie in je mailbox.

HOU ME OP DE HOOGTE

Volg ons op onze socials voor meer inspiratie

Ontdek ons aanbod

Ontdek onze reizen in Kenia

Meer inspiratie
De schurk van het moeras
LEES MEER
Een update uit Sri Lanka!
LEES MEER
Paradijsvogels in Costa Rica
LEES MEER
Niels in Nepal: een kennismaking
LEES MEER