fbpx Voor je op reis gaat - Informatie en voorwaarden zomer 2021 - Zuiderhuis

Voor je op reis vertrekt

reisnieuws

geplaatst op 6 juli, 2021

Dat we deze zomer onze reishonger enigszins kunnen stillen, doet ons en ongetwijfeld ook jullie ongelooflijk veel deugd. Er zijn echter enkele voorwaarden aan verbonden. In dit document geven we alvast een beknopt overzicht van de belangrijkste informatiebronnen en na te leven voorwaarden.

Reisadvies: belangrijkste bronnen

Indien je vanuit België naar het buitenland reist of terugkeert naar België na een verblijf in het buitenland, raden we aan om het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken te raadplegen. Per bestemming vind je er een handig overzicht van de na te volgen regels en voorwaarden om het grondgebied te mogen betreden terug. Ook op Reopen Europe vind je heldere en up-to-date informatie over de kleurcode en voorschriften op jouw bestemming.

Wanneer je na een verblijf van meer dan 48 uur uit het buitenland terugkeert naar België dien je het Passenger Locator Form in te vullen, ongeacht de manier van reizen en of je al dan niet over een coronacertificaat beschikt. Het formulier dient binnen 48 uur voor thuiskomst ingevuld te worden.

Coronacertificaat

Via de CovidSafe App kan je digitaal je coronacertificaat downloaden in de vorm van een QR-code. Dat certificaat krijg je na een negatieve PCR-test, na volledige vaccinatie of na herstel van covid-19. Met het Europese coronacertificaat kan je vrijuit door Europa reizen, al kunnen sommige lidstaten extra voorwaarden opleggen.

Wie nog niet de kans kreeg zich volledig te laten vaccineren, heeft recht op twee gratis PCR-tests voor vertrek. Deze verkrijg je door een Corona Test Prescription Code bij de FOD Volksgezondheid aan te vragen.

Kleurcodes

Wanneer je uit een groene of oranje zone terugkeert is er geen verplichting tot quarantaine of test. Na terugkeer uit een rode zone moet je niet in quarantaine als je beschikt over een coronacertificaat of je onmiddellijk na thuiskomst laat testen (dag 1 of dag 2).

Na terugkeer uit een zone met heel hoog risico (variants of concern) is een quarantaine van tien dagen met tests op dag 1 en dag 7 verplicht, ook voor volledig gevaccineerde personen. Het gaat in dit geval om coronavarianten die men buiten Europa wil houden.

Stay inspired

Het beste van onze blogs & reisinspiratie in je mailbox.

HOU ME OP DE HOOGTE

Volg ons op onze socials voor meer inspiratie

Meer inspiratie
De schurk van het moeras
LEES MEER
Een update uit Sri Lanka!
LEES MEER
Paradijsvogels in Costa Rica
LEES MEER
Niels in Nepal: een kennismaking
LEES MEER