Op zoek naar iets?

Colombia 2

COLOMBIA - Ruwe diamant - 18 dagen

{{statusText}}

Op aanvraag

  • groepsreis in september onder begeleiding van een ervaren Nederlandstalige reisleider
  • boeiende mix van natuur, kunst en cultuur
  • talrijke fotografie-opportuniteiten

  Colombia, ruwe diamant

  Colombia is een topbestemming; in één land vind je alles wat het Zuid-Amerikaanse continent te bieden heeft. Het is een land met een groot historisch en cultureel potentieel. Oud koloniale steden zoals Popayan en Cartagena getuigen daarvan. Talrijke indrukwekkende monumenten verwijzen naar de zware strijd die is gevoerd voor de onafhankelijkheid van de koloniale macht Spanje.

  Dat Colombia een kleurrijke cultuur heeft weten we dankzij o.a. de romans van Gabriel Garcia Marquez en de wulpse beelden van Botero. De afkomst en de cultuur van de lokale bevolking zijn echter zeer divers, dit zorgt voor een levendige en dynamische samenleving.

  Immense natuurkrachten vormden Colombia. De wisselwerking van de tektoniek van de aardlagen, het klimaat en de rivieren heeft een intense variatie aan landschappen en rijke biodiversiteit opgeleverd. Op onze reis ontdekken we unieke landschappen: de Tatacoa woestijn, een halfdroog tropisch woud met grijze en rode rotsformaties. Ten westen van de Andes vinden nog een unieke biotoop: in de Cocora vallei bewonderen we groene heuvelruggen begroeid met waspalmen tot 65m hoog. Het is in deze streek, de ‘Zona Cafetara’ dat de heerlijke Colombiaanse koffie verbouwd wordt en uiteraard logeren we in zo’n traditionele hacienda.   

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1-

  Vlucht naar Bogota

  Vlucht naar de hoofdstad Bogota. Bij aankomst transfer naar het hotel in ‘La Candelaria’, de koloniale wijk van de stad.

  Dag 2-3

  Bogota

  We starten met een wandeling door  de koloniale wijk. Deze bestaat uit nauwe straatjes met veelkleurige panden, de Calle del Embundo is één van de gekendste omwille van de muurschilderingen. We bezoeken o.a. het ‘Chorro Quevedo’ plein waar de Spaanse veroveraar Gonzalo Jimenez de Quesada de stad in 1538 stichtte.
  We zien talrijke kerken met bijzondere architectuur, o.a. Santa Clara en San Agustin. Vervolgens wandelen we tot aan het Bolivar plein: we bekijken er regeringsgebouwen en de belangrijkste kathedraal van de stad.
  In de namiddag bewonderen we het indrukwekkende goudmuseum met een collectie van meer dan 30.000 pre-columbiaanse voorwerpen. De pièce de résistance is ongetwijfeld de zaal met eeuwenoude gouden artefacten.  

  Dag 3 is een vrije dag in Bogota. Optionele bezoeken zijn mogelijk:het nationaal museum of met de kabelbaan naar Montserate. Voor kunstliefhebbers is een bezoek aan het Botero-museum de kers op de culturele taart. Fernando Botero is één van de bekendste Colombiaanse kunstenaars; zijn beelden en schilderijen zijn herkenbaar aan de voluptueuze vormen van de personages. Ook een bijzonder originele graffiti-tour behoort tot de mogelijkheden. De reisleider bekijkt en regelt ter plaatse de mogelijkheden, afhankelijk van de interesse van de deelnemers.

  Dag 4

  Nemocon - Zipaquira

  Onderweg naar Zipaquira houden we halt in Nemocon voor een kort bezoek aan de zoutmijnen. Vervolgens rijden we verder voor verkenning van de ondergrondse zoutkathedraal van Zipaquira. Gebouwd in 1995, ongeveer 180 m onder de grond, is dit één van de grootste ondergrondse kerken ter wereld. Naast een kathedraal zien we prachtige beelden gemaakt uit zout: 14 verschillende taferelen tonen de levensweg van Jezus uitgebeeld in kunstige zoutsculpturen.

  Dag 5

  Honda

  Rit doorheen de bergen naar Honda, een oud koloniaal stadje ingeklemd tussen 2 bergketens. Honda ligt aan de Rio Magdalena en was ooit een belangrijke havenstad. Actueel is het een slaperig provinciestadje en een waar openluchtmuseum met  vele architecturale parels. We wandelen in smalle geplaveide straten met kleurrijke huizen, over oude bruggen, langs het oude treinstation en eindigen in het Magdalena rivier-museum.


  Dag 6-7

  Salamina

  Rit naar Salamina (6-tal uur), één van de moederdorpen van de Antioquia architectuur. Vrije namiddag.

  Op dag 7 verkennen we het historische centrum, we bewonderen kleurrijke huizen met 2 verdiepingen en balkons met prachtig houtsnijwerk.  We wandelen langs de begraafplaats, de basiliek zonder steunpilaren en karakteristieke huizen. Bijzonder zijn de kleurrijke muurschilderingen die verhalen over de lokale geschiedenis. Na de middag rijden we naar Salento voor overnachting.
  Dag 8

  Cocora vallei

  De Cocora-vallei verwierf bekendheid door de waspalmen die tot wel 65 meter hoog kunnen worden. De ‘palma de cera’ is één van de hoogste palmvariëteiten ter wereld en het nationale symbool van Colombia. Al wandelend door de vallei genieten we van weelderige natuur en kunnen we ons fotografisch uitleven. 

  In de namiddag rijden we naar een koffie-hacienda. Daar verhaalt een lokale gids over het productieproces van koffie. We ontdekken de lokale flora en fauna, leren diverse koffievariëteiten onderscheiden en uiteraard proeven we heerlijke Colombiaanse koffie.

  Dag 9

  Silvia

  Rit naar Silvia. We passeren diverse landschappen: bergen, intens groene heuvels in de koffieregio en tropische suikerriet plantages van de Valle del Cauca. Bij aankomst stadswandeling in dit nog traditionele dorpje.

  Dag 10

  Silvia markt en Popayan

  Dinsdag is marktdag in Silvia. Vele Indianen, waarvan de Guambianos de bekendste zijn, komen uit de omliggende dorpen naar de wekelijkse markt.  We genieten van deze levendige en volkse markt, waar vooral wol, kledij en voedingswaren verhandeld worden. Dit is een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met een bevolkingsgroep die in hoge mate hun authenticiteit hebben kunnen bewaren. Met name in hun traditionele kledij (blauwe kledij en zwarte bolhoeden) komt dit nog sterk tot uiting.

  Na het marktbezoek rijden we naar Popayan, één van de best bewaarde koloniale steden van de Cauca valllei. We kuieren door de witgekalkte straten en bezoeken enkele kerken met een verrassend interieur, de kathedraal en de klokketoren op het centrale plein en de historische Humilladero brug. Alles ademt geschiedenis en is een lust voor het oog. Vanop de Tulcan heuvel krijgen we een panoramisch zicht op de historische stad.
  En op één van de sfeervolle pleinen genieten we van gezellige ambiance bij een sterke koffie of een lokaal biertje.

  Dag 11

  Naar San Agustin

  Vervolg van het stadsbezoek Popayan. Na de middag rit naar San Augustin, onderweg houden we halt in het Purace nationaal park. Tegen de avond komen we aan in San Agustin, de archeologische hoofdstad van Colombia.


  Dag 12

  San Agustin

  Vandaag ontdekken we precolombiaanse sites in en rond San Agustin, één van de meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen van het land. In een heuvellandschap dat doorkruist wordt door rivieren bewonderen we unieke precolombiaanse sites met intrigerende stenen beelden.
  We starten met het archeologisch park: we zien er diverse mesitas, de Fuente Ceremonial de Lavapatas, een plaats voor ceremoniële voetwassing met gesculpteerde stenen versierd met dierenmotieven en menselijke gezichten. We bezoeken het archeologisch museum en een prachtige verzameling stenen sculpturen, gekend als ‘Bosque de las Estatuas’.

  In de namiddag bekijken we de site van ‘La Pelota’ met het beeld van de vogelkop met slang in de bek en de koninklijke tombes van ‘El Purutal’ , de enige site met gekleurde sculpturen. In ‘El Tablon’ zijn de beelden gewijd aan de maangodin. ‘La Chaquira’ biedt dan weer een fantastisch vergezicht op de vallei van de Magdalena rivier.

  Dag 13-14

  Tatacoa woestijn

  Rit naar Villavieja,  onze uitvalsbasis voor een excursie naar de Tatacoa woestijn.

  Dag 14 is een volle dag bezoek aan dit merkwaardig natuurfenomeen. De Tatacoa woestijn is geen zandwoestijn, maar eerder een halfdroog tropisch woud met cactussen en geologische rotsformaties. Onder leiding van een lokale gids zoeken we onze weg door een labyrint van geërodeerde zandsteen. De vreemd gevormde cactussen, de door wind geteisterde bomen, het desolate, ruwe landschap... we wanen ons op een andere planeet.

  Dag 15

  Cartagena

  Transfer naar Neiva voor de vlucht naar Bogota en aansluitende vlucht naar Cartagena.

  Cartagena (16de eeuw) was de eerste Spaanse vesting op het Zuid-Amerikaanse vasteland. Prachtig bewaard gebleven is de versterkte havenstad en koloniale parel vandaag Unesco Werelderfgoed.

  We kiezen een hotel op wandelafstand van de oude stad.
  Dag 16

  Cartagena

  Stadsbezoek aan één van de meest impressionante steden van Zuid-Amerika: we starten met het La Popa klooster. Daarna wandelen we in het oude koloniale centrum dat volledig omringd is door een hoge verdedigingsmuur: we ontdekken diverse kerken, het inquisitie paleis, sfeervolle pleinen en historische huizen.

  In de late namiddag heerst er op de plaza's een gezellige drukte. Nippend aan een tropische cocktail verpozen we op een terras, in het licht van de ondergaande zon.


  Dag 17-18

  Terugreis

  Vrije tijd om op eigen initiatief de typisch Zuid-Amerikaanse ambiance te snuiven.  Souvenirjagers kunnen terecht in de typische winkeltjes in de oude stad; terraszitters opteren ongetwijfeld voor een koffie op een kleurrijke plaza.

  Luchthaventransfer en terugvlucht. Aankomst in Brussel op dag 18.


  Periode & Prijzen

  Er zijn voorlopig geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.

  Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata?

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 6 maanden voor vertrek op deze reis.

  Aard van de reis

  Steeds meer reizigers bezoeken Colombia. Het is dan ook een ideale bestemming voor een actieve en gevarieerde reis waar liefhebbers van cultuur en geschiedenis ruimschoots aan hun trekken komen. De reisroute biedt een evenwichtige keuze van natuurlandlandschappen en boeiende ontdekking van een rijk cultureel verleden.Van het roemrijke verleden getuigen talrijke goed bewaarde Spaans-koloniale steden. Ook de natuur is zeer divers en absoluut de moeite waard.

  Colombianen behoren tot de vriendelijkste, vrolijkste en meest openhartige Zuid-Amerikanen. Ongetwijfeld vormen zij mee het hoogtepunt van de reis. Familie en het genieten van het leven zijn erg belangrijk in Colombia. Ze nemen er uitgebreid hun tijd voor en het is dan ook heel normaal om in het weekend vrolijke gezinnen te zien in de natuur, aan een riviertje, in parken of in dorpjes.

  Begeleiding

  Deze reis wordt begeleid door een ervaren Nederlandstalige Zuiderhuis begeleider. Voor de praktische zaken wordt hij ter plaatse op enkele locaties bijgestaan door lokale gidsen (Spaans-Engelssprekend).

  Budget / geld

  Neem in beperkte mate cash Euro's en/of Dollars mee. Met een kredietkaart kun je geld pinnen aan ATM's in de steden.

  Fooien zijn niet inclusief maar worden wel verwacht. Richtbedrag: 100 euro per reiziger. De reisleider houdt de fooienkas bij.

  Richtbedrag resterende maaltijden (1 dag Bogota, 1 dag Cartagena):  35 euro per dag (exclusief dranken).

  Deelnemers

  Min 9 - max 14.

  Documenten

  Een internationale reispas is verplicht (nog geldig tot ten minste 6 maand na terugreis).

  Ook een inenting tegen Gele koorts is verplicht, het gele boekje dien je mee te hebben.

  Voor de reservatie van de binnenlandse vluchten en enkele reservaties ter plaatse hebben we bij inschrijving je reispasgegevens nodig. Graag ontvangen we een duidelijk leesbare kopie van de eerste pagina van de reispas (met info over de reiziger).

  Fysiek

  Iedereen met een doorsnee conditie en fitte gezondheid kan aan de reis deelnemen. Het ritme van de reis is redelijk intensief, we maken maximaal gebruik van de beschikbare vakantietijd (meestal vroeg opstaan).

  Deze Colombia-reis is geen wandelreis maar we proberen toch zoveel mogelijk de benen te strekken. Goed te been zijn is een must want de steden verkennen we steeds al wandelend, soms een voormiddag, soms een hele dag. Tijdens de natuurverkenningen zetten we soms ook een steviger stap; deze natuurwandelingen zijn technisch eenvoudig maar kunnen door de klimatologische omstandigheden (vochtig warm) voor niet fitte reizigers toch iets inspannend zijn. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje; elkeen wandelt op eigen tempo. Niemand is echter verplicht om de wandelingen mee te maken. Wil je een wandeling overslaan, dan blijf je bij de chauffeur of bekijkt de Zuiderhuis reisleider ter plaatse de mogelijke alternatieven.

  Inentingen

  Er zijn geen inentingen wettelijk verplicht.

  Voor gepersonaliseerd medisch reisadvies verwijzen we naar de diensten (Travel Clinic) van de universitaire ziekenhuizen of de huisarts.

  Individuele reizen

  Ook individuele reizen op maat zijn mogelijk. De logistiek (route, transport, logies, bezoeken) wordt vooraf door ons geregeld. Contacteer ons voor meer info.

  Klimaat

  Colombia heeft een tropisch klimaat en is het ganse jaar door bereisbaar. In september bedraagt de gemiddelde dagtemperatuur 25 à 30°C. Een kort regenbuitje is steeds mogelijk.

  Logies

  De hotels werden zorgvuldig geselecteerd omwille van hun ligging of typisch karakter en sluiten aan bij de sfeer van het land. We opteren voor comfortabele hotels (toeristenklasse), twee-of driepersoonskamers met douche en wc.

  In Silvia (1n) is de keuze beperkt, daar slapen we in een eenvoudig guesthouse.

  Maaltijden

  Behalve de vrije dagen (1 dag in Bogota en 1 dag in Cartagena) zijn alle maaltijden inbegrepen.

  Voorzie ongeveer 35 euro per dag voor niet inbegrepen maaltijden (exclusief dranken) op de 2 vrije dagen.

  Middag- en avondmalen nuttigen we in kleine restaurantje of op de markt. 's Avonds kiezen we een sfeervol restaurant waar we genieten van de lekkere lokale keuken. De porties in Colombia zijn copieus. Vleesgerechten domineren (runds, varken), vergezeld van rijst, bonen en maisbrood. Maar de Colombianen serveren ook heerlijke, verse vis en zeevruchten.

  Naast verse vruchtensappen is koffie is dé nationale drank. Colombia is gekend voor heerlijke tropische cocktails op basis van verse vruchtensappen. Voor wie graag iets sterkers proeft, ook de lokale rum is van topkwaliteit.

  Programmawijzigingen

  Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen soms tot programmawijzigingen of tot verschuivingen in de dagindeling leiden.

  Single

  Als single ben je welkom bij Zuiderhuis. Je betaalt geen toeslag maar deelt de kamer met een medereizig(st)er. We opteren voor twee- of driepersoonskamers met aparte bedden.

  Wil je een eigen kamer dan kan dat mits een toeslag van €399. Een single kamer is steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid en dient bij boeking te worden aangevraagd.

  Veiligheid

  Sedert de jaren 80 van vorige eeuw werd Colombia meegezogen in een maalstroom van geweld tussen guerillero’s, politici, militairen en drugsbendes. De politieke situatie is de laatste  jaren echter enorm verbeterd. Recent maken politici van de binnenlandse veiligheid een prioriteit. Enkel bepaalde gebieden worden nog afgeraden en het spreekt voor zich dat we die niet bezoeken. De route die we volgen is perfect bereisbaar.

  Vervoer

  Bus, een enkele keer met jeeps, binnenlandse vlucht van Neiva naar Cartagena (via Bogota).

  Vlucht

  Tijdig boeken is gewenst. Een correcte stand van de inschrijvingen helpt ons alle geïnteresseerden steeds juist te informeren.

  Wereldreizen reserveert de plaatsen op de lijnvluchten lang op voorhand bij de luchtvaartmaatschappij. Tot uiterlijk 4 maanden voor de afreis kunnen we je bij boeking meteen alle vluchten bevestigen. Na deze deadline datum misschien niet meer. Binnen de vier maanden voor vertrek zijn de vluchten steeds op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Zo kan het gebeuren dat er enkel nog plaats is voor de duurdere tarieven, of op andere vluchten dan de groep.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  15/12/2020