Op zoek naar iets?

bulgarije trekking

Even weg van de wereld

Van vroeg in de ochtend tot bij het vallen van de nacht leven we op het ritme van onze elektronische raadgever. Een smartphone-verslaving is een kwaal van onze tijd, een iDisorder van een iGeneration. We zijn overal en altijd bereikbaar, en dat brengt de nodige stress met zich mee. De trein der traagheid ruimde plaats voor een cultuur waar instant bevrediging een must is. We willen steeds meer, steeds rapper, en vergeten vaak van de kleine momenten te genieten. Het kan anders! Op onze wandelreizen in Bulgarije, de Dolomieten, en Saksen en Bohemen gaan we back to basics. Geen verbinding dus geen afleiding, enkel jij en de natuur!

Op onze 8-daagse groepsreis in het voorjaar van 2018 doorkruisen we op sneeuwschoenen drie nationale parken in Bulgarije. Onbekend maakt onbemind, en dat is geheel onterecht. De wandelroutes in Bulgarije worden perfect onderhouden, en vaker wel dan niet hebben we het rijk voor ons alleen. We binden onze sneeuwschoenen vast in het nationaal park Vitosha op de gelijknamige bergketen vlakbij hoofdstad Sofia. Voorbij de hoogste bergtoppen van de Balkan wandelen we richting de zeven bevroren meren van Rila Nationaal Park. In de besneeuwde valleien van Pirin Nationaal Park wanen we ons even alleen op de wereld, bruine beren niet te na gekeken.

De Italiaanse Dolomieten zijn bij het grote publiek net iets beter gekend dan de ongerepte wandelwegen van Bulgarije. In juli verkennen we in groep het Brenta-massief, een westelijke uitloper van de Dolomieten in de provincie Trente. Dit is een wandelreis voor waaghalzen, voor wandelaars die op zoek zijn naar net iets meer. Vanop de Klettersteige (via ferrata) die tegen de grauw grijze bergwanden aanleunt, krijgen we de meest adembenemende vergezichten voorgeschoteld. Tussen de duizelingwekkende toppen van de Cima Tosa (3159 m) en de Cima Brenta (3151 m) steken we voorzichtig een stukje gletsjer over. Na elke inspanning wacht ons de warmte en geborgenheid van een authentieke berghut.

Wandelreizen hoeven zich echter niet steeds tot natuur te beperken. Op onze individuele wandelreis doorheen het Duitse Saksen en het Tsjechische Bohemen voegen we ook een vleugje cultuur toe. Dresden werd tijdens de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt, maar pronkt vandaag als weleer. Het grauwe oorlogsverleden heeft plaats gemaakt voor prachtige gerestaureerde barokke branie. Na een korte stop in Dresden verken je Sächsische en Böhmische Schweiz, een rotsrijk natuurgebied dat zich uitstrekt over Saksen in Duitsland en Bohemen in Tsjechië. De berghutten van de Dolomieten worden ingewisseld voor gerieflijke hotels en gasthoven, waar je 's avonds ruim de tijd krijgt om te bekomen van al dat natuurgeweld.