6 Nov Wandeldag: het abdijlandschap rond Affligem

De Zuiderhuis-wandeldagen : ideaal als eerste kennismaking met de (wandel)reizen van Zuiderhuis, om je reisgenoten of reisleider van een vorige reis nog eens terug te zien, om een praatje te slaan met een Zuiderhuis-medewerker, om je conditie (voor een volgende reis) een beetje aan te scherpen of gewoon om een fijne en actieve dag in de natuur te beleven.  Op geregelde basis organiseert Zuiderhuis een wandeldag.  Telkens op een andere locatie – door een prachtig stukje natuur.

We vragen om op voorhand in te schrijven en 5 euro te storten op rekening van Zuiderhuis (BE19 7310 2889 0312) met  jouw naam en de vermelding ‘AFFLIGEM’. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling. Betaal na inschrijving zo spoedig mogelijk want het aantal plaatsjes is beperkt. Ongeveer een week voor de wandeldag ontvang je alle praktische informatie (startuur en -plaats, bereikbaarheid, …)

  • Afstand: +/- 17 km
  • Begeleiding : Ludwig D’haese
  • Startplaats : tba
  • Start : 10u00 – einde: 17u00

Affligem ligt in de voortuin van het zacht glooiende Pajottenland en op de drempel van het bekoorlijke natuurgebied Faluintjes. Het ligt op het meest zuidelijke punt van de Brabantse Kouters.

De activiteiten van de monniken van de Abdij van Affligem hadden een grote impact op het landschap rond de Abdij. Het grote uitgestrekte kolenwoud maakten plaats voor een meer gevarieerd landschap met bossen, weilanden, akkers en hoogstam boomgaarden.

De streek was eeuwenlang één van de rijkste hopstreken van Europa. De hop uit Affligem, en uit de hele regio Aalst-Affligem-Asse, werd ooit het groene goud genoemd omdat ze zorgde voor welvaart in de regio. De reputatie ervan reikte tot ver in Europa. Helaas raakte de hop in verval, maar in het landschap, het bier en bij een aantal hopboeren houden enkele prachtige getuigen van dit rijke verleden stand. Onderweg komen we alles te weten over de inmiddels teloorgegane hopcultuur.

Via trage wegen en veldpaden stappen we naar de mythische en historische Kluiskapel, met zijn geneeskrachtige bron (het Kluizeputteke). We wandelen afwisselend door bossen en langs akkers, weilanden en bomenrijen.

Het Kluizenbos en het Somergembos behoorden tijdens de middeleeuwen tot het grote Kolenwoud, een oerbos dat zich uitstrekte van Brabant tot Picardië. De ondergrond (van droog tot nat) en de bodem (van zandleem tot klei) variëren enorm. Dit zorgt voor een zeldzame natuur en een grote verscheidenheid aan fauna en flora.

Onderweg vertelt Ludwig ons met veel passie de legende van de zes bekeerde roofridders die de abdij van Affligem gesticht zouden hebben. Hij vertelt ons meer over de abdij Maria Mediatrix, over de Duivelsputten, de Kluiskapel en het Kluizeputteke, over de Nieuwe en de geklasseerde Oude Molen en over het wijndomein De Kluizen.

    Inschrijven