Op zoek naar iets?

Godafoss in IJsland

Fjordentocht aan de poolcirkel

Noorse Vikings zijn een constante in de IJslandse geschiedenis. De stad Akureyri, waar ons avontuur aanvangt, vindt zijn oorsprong aan het einde van de 9de eeuw, wanneer Helgi Eyvindarson, in de IJslandse sagen beter bekend als Helgi de magere, er vermoedelijk zijn drinkhoorn aan de haak hing. Akureyri dankt zijn status als hoofdstad van het noorden echter aan Deense handelaren uit de 17de eeuw. Ondanks haar noordelijke ligging bleek de vallei rond het toenmalige gehucht vruchtbaar genoeg om als graaslanden te dienen. Vanaf de industrialisering groeide de stad in sneltempo. Vandaag zorgen een snel groeiende universiteit en visverwerkingsindustrie ervoor dat de stad mooie dagen tegemoet ziet.

Bij aanvang blijven we echter maar 1 dag in Akureyri. Na een stevig ontbijt ruilen we op dag 2 de stad voor de natuur. Vier dagen lang verkennen we onder de Nederlandstalige begeleiding van zo-goed-als local Leo Broers de verstilde natuur in de Trollenvallei. Back to basics, van berghut naar berghut, ver van de platgetreden paden. De ongerepte IJslandse natuur is een trouwe kompaan en sporen van menselijke activiteit zijn schaars tot onbestaande. In navolging van Henry David Thoreau, de eenzaat van Walden Pond, laten we het onverklaarbare onverklaard.

Na de trekking vertrekken we op dag 6 opnieuw vanuit Akureyri langs de watervallen Goðafoss en Aldeyjarfoss naar Mývatn. Goðafoss of de 'godenwaterval' stort zich zo'n 12 meter naar beneden over een breedte van 30 meter en is een van de spectaculairste watervallen van IJsland. Mývatn, een van de grootste meren in het land van vuur en ijs, is omgeven door borrelende lavavelden, desolate kratermeren en geothermale bronnen. Na al dat natuurgeweld komen we op de laatste dag op adem in de rustieke vissersdorpjes Hjalteyri en Dalvík, met respectievelijk 43 en 1400 inwoners.