Op zoek naar iets?

Noorderlicht boven Fins Lapland

Het rijk van de revontulet

De aurora achterna

 

In het holst van de winternacht doemen op het hagelwitte sneeuwtapijt van Fins Lapland nieuwe sporen op, van een diersoort die zich enkel boven de poolcirkel vertoont. Diep in de boreale bossen huist de revontulet, een zilveren poolvos met vurige staart. Pas bij de intrede van de duisternis ruilt de vuurvos zijn schuilplaats voor de taaie Lapse taiga in. De sneeuw en vonken die in zijn wake opspatten, stijgen ten hemel op en versmelten hoog boven de naaldbomen samen tot het noorderlicht. Bij ZuiDERHuiS Laplandreizen Scandinavië hebben we over de jaren heel wat tips verzameld over de whereabouts van de revontulet.

Over het noorderlicht doen veel mythes de ronde. Bij de Sami, voor wie het noorderlicht de naam Guovssahasat draagt, doen legendes de ronde gaande van het water dat opspuit uit het spuitgat van de walvis tot de geesten van overleden krijgers en naasten. De oude Noren zagen in de dansende lichtzuilen de reflectie van de schilden en pantsers van de goden die ten strijde trokken. Elk volk dicht aan het noorderlicht een andere herkomst toe, zo de hele weg tot in China, waar het noorderlicht niet minder is dan het vuur van draken aan beide kanten van het spectrum, voor eeuwig verwikkeld in een strijd tussen goed en kwaad. Geen legende die zo tot de verbeelding spreekt echter, als de revontulet. Mozilla Firefox ontleende er zelfs zijn logo aan.

(tekst gaat verder onder de foto)

Noorderlicht in Fins Lapland

Hoe hoger je gaat boven de poolcirkel deze winter, hoe meer kans je hebt het noorderlicht te mogen aanschouwen. Onze toplocatie zijn alvast Menesjärvi en Nuorgam in het hoge noorden van Finland, het hartland van de Sami. Op onze Noorderlicht Special in Menesjärvi wijdt gastheer Timo ons in de nobele kunst van de noorderlichtfotografie in. Een groothoeklens en een statief zijn alvast onontbeerlijk. Overdag ruilen we onze camera in voor een huskysledetocht, een heuse sneeuwscootersafari door de Lapse taiga en het onmisbare zen-momentje: ijsvissen.

In het kleine dorpje Nuorgam (200 inwoners) leven we een week bij de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. De Sami leven volgens de regels van de oude wereld, van het rendierhoeden en de visvangst. Dat doen ze al honderden jaren, en als het van ons afhangt, mogen ze daar nog best even mee doorgaan. Zoals met vele minderheden komt echter ook hun eeuwenoude levensstijl onder druk te staan. Toerisme wordt misschien wel een van de belangrijkste bronnen van inkomsten, en zolang dat op een verantwoorde manier gebeurt, hoor je ons niet klagen. Bovendien verkennen we ook hier de Lapse natuur vanop de sneeuwscooter, en laat het ons u uit eerste hand vertellen; niets gaat boven een dampende kop koffie boven een geïmproviseerd vuurtje in een blokhut te midden de verlaten Lapse wildernis.

Met een (klein) beetje meeval word je op beide reizen overweldigd door het heimelijk lichtspel aan de nachthemel. Op voorhand de nodige voorzorgsmaatregel nemen kan geen kwaad. Zo is Aurora Forecast een handige app om je op weg te zetten, en hou je het weerbericht laar beter nauwgezet in de gaten. Lichtvervuiling is in zowel Menesjärvi als Nuorgam niet van tel, maar dan nog zoek je best een plekje op zo ver mogelijk van de bewoonde wereld. Eén ultieme tip nog: geef de moed niet te rap op! Het noorderlicht is even grillig als de menselijke natuur. Volhouden loont!

Noorderlicht in Fins Lapland