Op zoek naar iets?

Highland Explorer

IJSLAND - Highland explorer - 12 dagen - 20-30'ERS

{{statusText}}

Op aanvraag

  • juli & augustus | avontuurlijke wandelreis in groep
  • overnachtingen in tenten en vervoer met 4x4 highlandbus
  • tocht door 3 wondermooie natuurgebieden op IJsland

  Ruw, weids en spectaculair. Zo kunnen we de IJslandse natuur het best omschrijven.

  Tijdens deze 12-daagse wandelreis bezoeken we de essentiële natuurfenomenen van het eiland van 'ijs en vuur'. We concentreren ons hierbij op drie wondermooie natuurgebieden in het zuidelijke deel van IJsland.

  Eerst gaat het naar Thorsmörk,het dal van de 'Dondergod'. Verschillende gletsjers hebben na de IJstijd het dal uitgesleten en indrukwekkende landschappen nagelaten.

  Vervolgens bezoeken we het zuidelijke deel van het Vatnajökull Nationaal Park. Hier verandert de reis in een ware pooltocht. Gletsjers schuren grote kommen uit in het basaltgesteente. Kolossale blauwgroene ijsbergen drijven rond in de meren en zoeken hun weg naar de oceaan.

  Tot slot gaat het naar kleurrijk Landmannalaugar waar actief vulkanisme, solfataren en zwavelbergen ongetwijfeld tot de verbeelding spreken. Lava, explosiekraters en warmwaterrivieren zijn een permanente confrontatie met de geboorte van de aarde.

  Tussen de veschillende natuurgebieden verplaatsen we ons met 4x4 Highlandbussen, een enkele keer met een stoere privé jeep. Onderweg doorkruisen we het ruwe binnenland. Hier geselen ononverbrugde rivieren, woestijnen en stormwinden ononderbroken het landschap. In ieder natuurgebied zetten we een basiskamp op. We maken dagwandelingen en exploreren de buitenaardse omgeving. 's Avonds bereiden we een lekker maal en praten na over de voorbije avonturen.

  De reisleiding is in handen van een enthousiaste Vlaming met IJsland als tweede thuishaven.

  Je kan deze reis op individuele basis met 1 of meerdere dagen verlengen als je Reykjavík en/of ook de befaamde Geysir en Gullfoss fenomenen wenst te bezoeken. Deze extensie dien je samen met de reservatie van je reis op te geven. Vraag info in ons kantoor.

  Voortaan kan je deze reis terugvinden op Bunkhouse!

  Op vrijdag 25 oktober lanceren we een gloednieuw reisconcept voor jongeren onder de naam Bunkhouse en vinden deze reizen (en veel meer!) een nieuwe thuis op www.bunkhouse.travel. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Hou onze facebookpagina in de gaten en ontdek tijdens ons lanceringsevent of jij #BUNKPROOF bent.

  Onze nieuwe groepsreizen zijn door en voor 20'ers en 30'ers ontworpen. Zowel binnen Europa als in de verste uithoeken van de wereld verkennen we in kleine groepen de mooiste plekjes van onze planeet. Dat doen we steeds met respect voor de lokale bevolking en waardevolle ecosystemen. In samenwerking met betrouwbare lokale partners gaan we op zoek naar onontgonnen streken en blijven we zo ver mogelijk weg van de platgetreden paden. 

  Fysiek wandelniveau

  Comfort niveau

  Dag 1

  Naar IJsland

  Lijnvlucht naar IJsland.
  Bustransfer naar Reykjavík. Schikken van de bagage.
  Logies in een hostel.

  Dag 2-4

  Þórsmörk, het dal van de Dondergod

  's Ochtends brengt de bergbus ons naar Þórsmörk. Dit gebied tussen de Mýrdals- en Eyjafjallagletsjer wordt omsloten door een groot aantal rivieren.
  Op onze weg zien we hoe het gletsjerwater het tufsteen-gebergte aantast. Achteraan in de vallei liggen beschutte dalen met karakteristieke dwergberken, diepe smalle kloven en met bloemen bezaaide hellingen.
  In dit geïsoleerd gebied dat enkel te bereiken is met 4x4 voertuigen verblijven we 3 nachten.

  De verschillende wandelingen geven een uitstekend zicht op de groene bergflanken die prachtig contrasteren met de ijslandschappen van de verschillende gletsjertongen.
  Het labyrint van meanderende gletsjerrivieren geeft het geheel een idyllische aanblik. We trekken ondermeer naar de top van Válahnukur en maken een mooie dagtocht in Goðaland waar we de restanten van de eruptie uit 2010 kunnen zien.

  Dag 5-7

  Groene oasen en drijvende ijsbergen

  De highlandbus breng ons terug naar de bewoonde kustlijn en aansluitend worden we met een privé-busje naar het Vatnajökull Nationaal Park gevoerd.
  Tijdens de rit bezoeken we enkele landschappelijke hoogtepunten langs de zuidkust, waaronder de mooie Seljaland- en Skógafoss watervallen.

  Na het doorkruisen van uitgestrekte spoelzandvlakten bereiken we Skaftafell. Deze vegetatierijke landtong ligt aan de voet van de Hvannadalshnúkur, een 2118m hoge ijsvulkaan en tevens de hoogste top van IJsland. In dit overweldigend decor slaan we ons kamp op voor drie nachten.
  De volgende dagen verkennen we de spectaculaire landschappen. We bezoeken onder meer de Svartifoss-waterval en het hogerop gelegen toendragebied. Indrukwekkende gletsjertongen glijden van op grote hoogte naar zeeniveau. Blauwgetinte ijsvallen contrasteren met het donkere gebergte.
  Bij het gletsjermeer Jökulsárlón zien we met welke kracht het gletserijs het omliggende land boetseert. We verkennen meren waarin kolossale ijsbergen drijven en hun vinden naar de oceaan.

  Dag 8

  Langs de Vuurkloof

  Een IJslander brengt ons met zijn 4WD voertuig naar het natuurreservaat ten noorden van de Mýrdalsgletsjer. Hij volgt hierbij een oude postroute. De weg slingert door een zachtglooiend landschap, door onoverbrugde rivieren en over de ruggen van geërodeerde vulkanen. Een labyrinth van valleien brengt ons naar Eldgjá, de 'Vuurkloof", waar we naar de fotogenieke waterval Ófaerufoss wandelen. Onderweg wisselen zwarte askegels, roodgebrande scoria en groene mosvlekken elkaar af.
  Iets verder tekenen zich immense ijskappen af aan de horizon. We bevinden ons in het Fjallabak-gebied, een geïsoleerd gebied en ooit de schuilplaats van beruchte vogelvrijverklaarden.

  In de late namiddag bereiken we de 'Vallei met de Warme Rivier', het hart van Landmannalaugar. In het brede dal zetten we ons tentenkamp op voor de komende drie nachten.
  We sluiten de dag af met een ontspannend bad in de warme rivier.

  Dag 9-10

  Landmannalaugar

  Twee volle wandeldagen om dit bijzonder mooi en vulkanisch actief gebied te voet te herkennen.
  De kleurrijke bergflanken zijn hier en daar nog bedekt met sneeuw. Hier voelen, proeven en ruiken we de geothermische activiteit.

  Dagwandeling langs de oevers van het meer Fróstastaðavatn naar Ljótipollur, een mooie explosiekrater met roodgekleurde flanken en een diepblauw kratermeer.
  De omliggende vulkaantoppen zijn met felgroene mossen begroeid. Ze domineren het landschap en contrasteren sterk met het pastelgetint gebergte op de achtergrond. Her en der, waar de woestijngrond het smeltwater vasthoudt, vinden we een verrassende subarctische vegetatie.

  Tijdens de tweede wandeldag trekken we langs grimmig gestolde lavavelden, talrijke fumarollen en dampende zwavelbronnen van Hrafntinnusker, een hoogplateau met spectaculaire verzichten.
  Hier hebben we het gevoel op het dak van de wereld te staan.

  Dag 11

  Terug naar de bewoonde wereld

  We genieten van een laatste keer van de warmwaterrivier en maken alles klaar voor onze transfer naar de bewoonde wereld.
  De highlandbus naar Reykjavík gaat langs de voet van de Hekla, de meest eruptieve vulkaan sinds de kolonisatie.
  Langs de zuidkust doorkruisen we de landbouwzone waar de boerderijbewoners leven van de opbrengsten van het land.
  In de late namiddag bereiken we Reykjavík

  Hostelovernachting

  Dag 12

  Retourvlucht

  Luchthaventransfer en retourvlucht.

  Periode & Prijzen

  Er zijn voorlopig geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.

  Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata?

  Nota

  Op vrijdag 25 oktober lanceren we een gloednieuw reisconcept voor jongeren onder de naam Bunkhouse en vinden deze reizen (en veel meer!) een nieuwe thuis op www.bunkhouse.travel. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Hou onze facebookpagina in de gaten en ontdek tijdens ons lanceringsevent of jij #BUNKPROOF bent.

  Onze nieuwe groepsreizen zijn door en voor 20'ers en 30'ers ontworpen. Zowel binnen Europa als in de verste uithoeken van de wereld verkennen we in kleine groepen de mooiste plekjes van onze planeet. Dat doen we steeds met respect voor de lokale bevolking en waardevolle ecosystemen. In samenwerking met betrouwbare lokale partners gaan we op zoek naar onontgonnen streken en blijven we zo ver mogelijk weg van de platgetreden paden. 

  Eigen aan de reis

  Dagwandelingen vanuit basiskampen, enkel een dagrugzakje te dragen.
  Prijsvoordelig omdat we met het openbaar vervoer reizen. Comfortabel omdat de bus niet enkel onze bagage, maar ook het kampmateriaal en het voedsel vervoert.

  Deelnemers

  Min. 5 - max. 12 deelnemers.

  Begeleiding

  Nederlandstalig. 

  Vervoer

  Openbaar busvervoer en 4x4 highland bussen.

  Fysiek

  Niveau 2

  Een goede conditie is nodig. Dagtochten van 15 à 20 km (ca. 5 à 7 uur).
  Max. positieve hoogtemeters op een dag bedragen ca. 450m. Uitzonderlijk kunnen de hoogtemeters op één plek ca. 900m bedragen.
  De terreingesteldheid (lavavelden, sneeuwvelden, soms ontbreken van duidelijke paden) kan bepaalde trajecten inspannend maken.
  Geen technische moeilijkheid. Tijd voor natuurobservatie.
  Enkel een dagrugzakje te dragen.
  Regelmatig sporten vooraf (fietsen, stappen, zwemmen) is aanbevolen.

  Logies

  Niveau 1

  2 hostelovernachtingen in Reykjavík op basis van slaapzakaccommodatie in meerpersoonskamers.
  De sanitaire blok met douche en toilet ligt op de gang en wordt gebruikt door meerdere slaapkamers.

  9 nachten in tweepersoonstenten (eigen slaapzak en ligmatje voorzien).
  De tenten worden door ons geleverd en door de deelnemers opgezet. Een grote Mess-tent is voorzien om in te koken en voor het avondmaal. Kook- en eetgerei, gasstellen, tafels en vouwstoeltjes maken deel uit van de collectieve uitrusting. Alle bivakplaatsen hebben een sanitaire blok met toilet, wastafels en een douche (meestal betalend via een muntjessysteem).
  Op één van de kampplaatsen kunnen we ontspannen in een warmwaterrivier.

  Maaltijden

  In Reykjavík eten we 's avonds op restaurant (dag 1 en 11). Deze maaltijden zijn niet inbegrepen in de prijs. Je kan ze ter plaatse betalen met een creditkaart.

  Op het platteland worden de maaltijden bereid door de gids samen met de deelnemers. Ze zijn gevarieerd, voedzaam. Tijdens de reis proeven we eveneens de typische IJslandse producten waaronder zalm, vis en lamsvlees. De yoghurt, Skyr en andere kaas- en melkproducten zijn bijzonder smaakvol.
  Bij het ontbijt is er brood, divers beleg, fruit en meusli. We maken 's ochtends een lunchpakket zodat we in de vrije natuur kunnen picknicken.
  Het avondmaal bestaat uit soep, hoofd- en nagerecht.
  Bij de maaltijden hebben we koffie, thee, chocomelk en water.

  Allergieën en diëten dienen bij inschrijving worden vermeld.

  Voorbereidende info

  Vóór het vertrek plannen we een bijeenkomst met alle deelnemers. Tijdens deze samenkomst kan je met elkaar kennismaken, praktische vragen stellen en de uitrustingslijst doornemen.
  Deze vergadering wordt tijdig aangekondigd, zodat je er makkelijk kan aan deelnemen.

  Klimaat

  Overdag gemiddeld 12°C.
  Alle weersomstandigheden zijn mogelijk binnen een zelfde dag:
  van zachte zonnestralen tot de Noord-Atlantische stormwinden.
  Juli: 24 uur op 24 daglicht.

  Persoonlijke uitrusting

  Voor je comfort is degelijke en aangepaste kledij noodzakelijk. Het aankopen van gesofisticeerd of duur materiaal is echter overbodig. Met eenvoudige middelen kan je je comfortabel en efficiënt uitrusten. 
  Hiervoor krijg je het nodige advies op de voorbereidende bijeenkomst.

  Fotograferen

  Fotograferen is schrijven met ‘licht’ en welk gebied leent zich daar beter toe dan IJsland. IJsland is een paradijs voor de fotograaf.
  Het bijzondere licht en de grote diversiteit aan bijzondere natuurfenomenen maken dat je ononderbroken blijft fotograferen.
  Lees verder.

  Tijdens deze reis heb je enkel in Skaftafell stroomvoorziening.
  Neem reservebatterijen mee en voorzie een 220V lader.

  Literatuur en kaartmateriaal

  Als voorbereiding op je IJslandreis kunnen we een aantal reisgidsen en kaarten aanraden.

  LITERATUUR

  • IJsland, Mirjam de Waard (Dominicus)
  • IJsland, Arnold Jansen (Elmar)
  • Struinen op IJsland, Ruud Schaafsma (ISBN 978 90 812296 16)
  • Guide des volcans d'Europe, Maurice Kraft (Delachaux & Niestlé ISBN 2603000063)
  • De knoop van IJsland, Gerrit Jan Zwier (de Prom ISBN 9068014919)
  • Op dood spoor, Desmond Bagley (De Boekerij ISBN 9022508447)
  • Brieven uit IJsland, W.H. Auden (L.J. Veen Utrecht ISBN 9020424025)
  • Guide to the birds of Iceland, Thorsteinn Einarsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550074)
  • Geology of Iceland, Thorleifur Einarsson (Mál og menning ISBN 9979306890)
  • Door de mazen van het net, Joris Surmont (uitg. boekscout.nl ISBN 9789460894275)

   KAARTEN

  Volgend kaartmateriaal is in vierkleurendruk en met reliëfaanduiding:

  • overzichtskaart 1:500.000. [op deze kaart staan alle wegen, dorpen en boerderijen aangeduid]: €17
  • 3 deelkaarten 1:250.000. [het zuidwesten, het noordwesten en het oosten]: €17
  • wandelkaart Landmannalaugar-Þórsmörk 1:100.000.: €17
  • wandelkaart Mývatn-Húsavík 1:100.000.: €17
  • wandelkaart Skaftafell 1:100.000.: €17

  De vermelde prijzen zijn per kaart en exclusief verzendingskosten.

  Infomoment

  Wij houden jaarlijks infoavonden over onze IJslandreizen. Achteraf kan je er uiteraard met al jouw vragen betreffende IJsland terecht.
  De infoavonden zijn gratis, reserveren is noodzakelijk.

  Programmawijzigingen

  Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen soms tot programmawijzigingen of tot verschuivingen in de dagindeling leiden.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  18/10/2019