Op zoek naar iets?

IJsland in charme

IJSLAND - Rond IJsland in charme - 12 dagen

{{statusText}}

vanaf €2480

  • individuele autorondreis | vertrek van mei tot en met september
  • overnachtingen in karaktervolle en authentieke charme logies
  • ontdek de hoogtepunten langs de ringweg van IJsland

  ‘IJsland in charme’ is een ideaal programma voor wie overdag ten volle van de natuur wil genieten en deze beleving ’s avonds graag verder zet door te overnachten in authentieke IJslandse accommodaties.

  Nergens anders ter wereld dan op IJsland vind je op dergelijke, kleine oppervlakte zoveel verscheidenheid gecreëerd door natuurelementen. Nergens anders zijn de details zo groots, noch is de sfeer zo intens en op sommige momenten zelfs dramatisch te noemen. Van zodra je er voet aan de grond zet, begint een verrassende, fotogenieke en leerrijke tocht door de geheimzinnige speeltuin van moeder natuur.

  Om deze stelling te onderstrepen, hebben we onze expertise gebruikt om, naast de alomtegenwoordige natuur, ook de overnachtingsplaatsen centraal te stellen. Verspreid over het eiland zijn een aantal kleine hotels, charmante guesthouses en country-verblijven te vinden die omwille van hun ligging, geschiedenis, service of sfeer een absolute meerwaarde bieden.

  Een paar locaties zijn naar IJslandse normen ronduit luxueus te noemen, een paar andere dan weer rustiek gezellig, maar met een geschiedenis die bijna tastbaar is. We kozen zelfs een locatie waarbij je de badkamer dient te delen en een waarvoor u een tiental kilometer dient om te rijden, maar geloof ons, van zodra je binnenstapt, weet je waarom ze werden geselecteerd.

  Dit ‘charme’ programma biedt je een totaalervaring waarvan je beslist niet genoeg zal krijgen.

  Hou er rekening mee dat de logies op IJsland snel volboekt raken. We raden daarom aan vroeg te reserveren, zeker voor dit programma, omdat we je alleen dan de meest geschikte logies kunnen garanderen.

  Wens je liever modernere logies met eigen sanitair op de kamer, bekijk dan ons programma “Rond IJsland in hotels”.

  Dag 1

  Heenvlucht

  Rechtstreekse vlucht naar Keflavík en in ontvangstname van de huurauto op de internationale luchthaven. Rij rechtstreeks door naar Reykjavík om je te laten charmeren door de gezellige straten, kleurrijke huizen, kleine boetiekjes en de vele bars en restaurants die de hoofdstad te bieden heeft. Of maak een omweg via het Reykjanes schiereiland om al een eerste impressie te krijgen van de vele vulkanische fenomenen op IJsland zoals het buitenaards ogende Blue Lagoon meer of de geel, rood en groen kleurende warme bronnen bij het geothermische veld van Krýsuvík.

  Dag 2

  Þingvellir N.P., Geysir en Gullfoss

  Na een nacht in Reykjavík reis je naar Þingvellir, een nationaal park aan de rand van een groot kratermeer. Het Þingvellir N.P. is één van de weinige plaatsen op aarde waar de werking van de tektonische platen zo duidelijk te zien is. De Mid-Atlantic Rift scheurt het eiland letterlijk in twee en zorgt ervoor dat de geothermische energie gemakkelijk het aardoppervlak bereikt. Het nationaal park is niet alleen een natuurwonder, maar ook een historisch belangrijke plaats voor IJsland. Iets verderop vind je nog een bewijs van die verborgen energie in het Geysir gebied, waar de Strokkur met regelmatige tussenpozen kokend water de lucht in spuit. Vooraleer uit te komen aan de voet van de Hekla vulkaan kom je aan de Gullfoss-waterval die zich met veel gedonder in twee trappen naar beneden stort.

  Dag 3

  Watervallen, gletsjers en basaltstranden

  Via de smalle zuidkust, geprangd tussen de Atlantische Oceaan en gletsjermassieven, naar de omgeving van Eldhraun, het lavaveld dat ontstaan is na de enorm krachtige uitbarsting van de Lakagigar spleetvulkaan.

  Zacht glooiende landschappen maken bruusk plaats voor rotswanden, hier en daar doorprikt door watervallen en gletsjertongen van de beruchte Eyjafjallajökull en de Mýrdalsgletsjer. Zwarte zand- en keistranden aan de voet van het massief maken de drastische landschapswijziging compleet. Steile kliffen met hier en daar een papegaaiduiker, mooie watervallen en zwarte zandstranden met perfect gevormde basaltzuilen zorgen voor talloze stops.

  Dag 4-5

  Vatnajökull Nationaal Park

  De indrukwekkende en uitgestrekte Skeiðarársandur-zandwoestijn is de voorbode van IJslands grootste gletsjer, de Vatnajökull. Aan de rand van de zandwoestijn ligt Skaftafell omringd door talrijke gletsjertongen. Het gebied kent een uitzonderlijk microklimaat en een verrassend weelderige vegetatie. Wandeling naar de Svartifoss-waterval en bezoek aan een van de meest spectaculaire landschappen van Zuid-IJsland. In het Skaftafell N.P. heb je tal van verschillende wandel en excursie mogelijkheden.
  Omringd door grote ijsvallen en talrijke gletsjertongen ontdek je meren waarin kolossale, blauwgroene ijsbergen drijven en hun weg vinden naar de zee.

  Dag 6-7

  Nederzettingen en fjorden

  Vanaf Höfn begint de route te slingeren van de ene fjord naar de andere. Langs een uniek stukje IJsland worden piepkleine vissersdorpjes en nederzettingen met elkaar verbonden. Het water van de prachtige Hengifoss stort zich hier uit in een fraaie riviergeul van Hengifossárgljúfur. Vanuit Egilsstaðir bezoek aan het gezellige vissersplaatsje Borgarfjördur. Aan de haven bevindt zich de vogelrots waar je tal van zeevogels, zoals de papegaaiduiker, goed kan observeren van juni tot midden augustus.

  Dag 8-9

  Mývatn Nationaal Park

  Over de hoogvlakten naar het vulkanisch actieve Mývatn Nationaal Park. Het gebied maakt deel uit van een uitgestrekt vulkanisch systeem. Rookzuilen, zwavelbronnen, kokende modderpoelen, enorme explosiekraters en nog warme lavavelden zijn getuigen van het geothermisch geweld.
  Centraal in deze woestenij ligt een groot meer. Het heldere water, een overvloedige subarctische flora en het rijke vogelleven contrasteren fel met de ruwe omgeving. In de buurt is heel wat te beleven, je kan de lavaformaties van Dimmuborgir bezoeken, de pseudokraters in Skútustadir en de vulkaan Krafla. In de omgeving van Mývatn zijn ook het vissersdorp Húsavik, het mekka voor whale watching, en de torenhoge basaltformaties van Jökullsárgljúfur, een bezoek meer dan waard. Een eind verderop stort de krachtige waterval Dettifoss zich met oorverdovend geweld in een diep uitgesleten canyon.

  Dag 10

  Vatnsnes

  Via de watervallen Goðafoss en Aldeyjarfoss naar Akureyri, hoofdstad van het noorden. Afwijkend van de ringweg volgt de route het schiereiland Vatnsnes, een mooi stukje kustweg, waarlangs je kans hebt op het spotten van zeehonden.

  Dag 11

  Walvisbaai

  In de omgeving stijgen stoom- en rookzuilen op uit de grond en je kan er genieten van de unieke waterval Hraunfossar of een uitdagende wandeling maken naar de tweede hoogste waterval op IJsland, Glymur. Via de diep uitgesneden Walvisbaai bereik je Reykjavík waar jouw rondreis eindigt. De Walvisbaai vormt letterlijk en figuurlijk de laatste baai die genomen dient te worden vooraleer terug in Reykjavík aan te komen. De baai is een grote overzichtelijke fjord die, voor wandelliefhebbers, nog voor een laatste sportieve, avontuurlijke uitdaging kan zorgen.

  Dag 12

  Terugvlucht

  Inleveren van de huurwagen op de internationale luchthaven van Keflavík en terugvlucht.

  Periode

  Afreis mogelijk van 01.05.20 t/m 30.09.20

  Hoogseizoen: 15.06.20 t/m 19.08.20

  Tussenseizoen: 15.05.20 t/m 15.06.20 & 20.08.20 t/m 14.09.20

  Laagseizoen: 01.05.20 t/m 14.05.20 & 15.09.20 t/m 30.09.20

  Prijzen

  Hoogseizoen
  € 2970 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer) auto cat. A
  € 2755 per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 tweepersoonskamers) auto cat. N

  Tussenseizoen
  € 2715 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer) auto cat. A
  € 2580 per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 tweepersoonskamers) auto cat. N

  Laagseizoen
  € 2480 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer) auto cat. A
  € 2340 per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 tweepersoonskamers) auto cat. N

  Nota

  In bovenstaande prijzen zijn vluchten en luchthaventaks inbegrepen. Naargelang de periode, rekenen we hiervoor een realistisch bedrag in waardoor we niet snel een toeslag dienen aan te rekenen. Kunnen we echter bij boeking een klasse reserveren aan een lager tarief, dan kennen we hiervoor de nodige korting toe. Hoe vroeger je jouw reis boekt hoe groter de kans op een voordelig vluchttarief.
  Op deze manier garanderen we scherpe en eerlijke prijzen.

  Excursies:
  Tijdens de rondreis kan je ook aan tal van interessante excursies deelnemen.

   

  Nuttig om weten

  VERLENGEN VAN DE AUTORONDREIS

  Wil je de vooropgestelde autorondreis 1 of meerdere dagen uitbreiden of wil je je verblijf in Reykjavik verlengen (met of zonder huurwagen), dan maken wij je hiervoor graag een offerte.

  VOLLEDIG INFORMATIEPAKKET

  Ongeveer 2 weken voor vertrek krijg je een volledig IJsland-informatiepakket toegestuurd. Het pakket bevat een IJsland Reishandboek (Dominicus Reeks), een gedetailleerde wegenkaart op 1:500 000, de gedragscode van de weggebruiker, nuttige tips en wetenswaardigheden, een Nederlandstalige beschrijving van uw reisroute met de belangrijkste bezienswaardigheden en interessante excursiemogelijkheden. Per geboekt dossier ontvang je 1 informatiepakket.

  À LA CARTE

  Extra overnachtingen in guesthouses of op hotel zijn mogelijk tijdens iedere rondreis. Prijzen op aanvraag.

  Wil je een auto van een andere categorie of is het aantal personen waarmee je reist verschillend aan wat in de prijzentabel is opgegeven, dan maken wij je hiervoor graag een offerte. Familiekamers en reductie voor kinderen (- 12 jaar) zijn op aanvraag. Noteer onze bijzonder gunstige tarieven buiten de zomermaanden.

  Transport

  Onze autohuurprijzen zijn telkens op basis van een ongelimiteerd aantal kilometers en met inbegrip van een basisverzekering (CDW-all risk verzekering) met vrijstelling.

  Klik hier voor meer informatie over de verzekeringen voor huurwagens, types voertuigen, de wegen op IJsland en algemene info over het huren van een voertuig.

  Persoonlijke uitrusting

  Voor je comfort is een degelijke en aangepaste kledij noodzakelijk. Je hoeft hiervoor echter geen gesofisticeerd of duur materiaal aan te schaffen. Met eenvoudige middelen kan je jezelf comfortabel en efficiënt uitrusten.

  Fooien

  Fooien, taksen en BTW zijn steeds inclusief in alle prijzen.

  Overnachtingen

  Je logeert in Reykjavík in een centraal gelegen hotel. Tijdens uw rondreis overnacht je telkens in zorgvuldig uitgekozen hotels of guesthouses die omwille van hun ligging, service of hun achtergrond een meerwaarde bieden.

  Nota

  De beschikbare overnachtingsmogelijkheden, zowel in Reykjavik als op het platteland, zijn gelimiteerd. Tijdens de maanden juli en augustus zijn bepaalde plaatsen snel volzet. Wanneer je laat boekt is de kans groot dat we sommige geplande overnachtingsplaatsen dienen aan te passen en dat hierdoor de vooropgestelde reisroute iets wijzigt. Dit verandert echter niets aan de algemene inhoud van je reisprogramma. Indien de overnachtingswijzigingen een meerprijs met zich zouden meebrengen, dan nemen wij contact met je op om dit eerst te overleggen.

  Inschrijven

  Indien je beslist hebt, telefoneer ons dan om meteen je plaats te laten vastleggen. Stuur gelijktijdig het volledig ingevuld inschrijvingsformulier door. Uiterlijk binnen de 7 dagen dient het voorschot van 25% betaald te zijn. Het saldo dient betaald te zijn zes weken voor de afreisdatum.

  Maaltijden

  ’s Morgens na een stevig ontbijt ga je op weg om nieuwe natuurfenomenen te ontdekken. ’s Avonds word je onthaald aan de receptie en proef je de IJslandse gerechten in het restaurant van het hotel of in een bistro in de buurt. Alle verblijven zijn steeds berekend op basis van kamer met ontbijt.

  Infomoment

  Wij houden jaarlijks informatie-avonden over onze IJslandreizen. Aan de hand van dia- en kaartmateriaal vertelt IJslandkenner Willy Wouters je niet alleen over het land, de bijzondere natuurfenomenen en de reismogelijkheden; ook de praktische kant van de begeleide groepsreizen en van individueel reizen komt aan bod. Na iedere lezing kan je uiteraard met al je vragen betreffende IJsland terecht.

  Literatuur en kaartmateriaal

  Als voorbereiding op je IJslandreis kunnen we een aantal reisgidsen en kaarten aanraden.

  LITERATUUR

  Als voorbereiding op je IJslandreis zijn volgende werken interessant.

  • IJsland, Mirjam de Waard (Dominicus) 
  • IJsland, Arnold Jansen (Elmar) 
  • Struinen op IJsland, Ruud Schaafsma (ISBN 978 90 812296 16) 
  • Guide des volcans d’Europe, Maurice Kraft (Delachaux & Niestlé ISBN 2603000063) 
  • De knoop van IJsland, Gerrit Jan Zwier (de Prom ISBN 9068014919) 
  • Op dood spoor, Desmond Bagley (De Boekerij ISBN 9022508447) 
  • Brieven uit IJsland, W.H.Auden (L.J.Veen Utrecht ISBN 9020424025) 
  • Guide to the birds of Iceland, Thorsteinn Einarsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550074) 
  • A guide to the flowering plants of Iceland, Hördur Kristinsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550554) 
  • Geology of Iceland, Thorleifur Einarsson (Mál og menning ISBN 9979306890) 
  • Door de mazen van het net, Joris Surmont (uitg. boekscout.nl ISBN 978-94-6089-427-5)
   Oostendenaar Joris Surmont beleefde het aan boord van kotters en IJslandtrawlers en vertelt erover.
   Het boek handelt over visserij in voor- en tegenspoed, over hard labeur, turbulente kabeljouwoorlogen en visserijtechnieken.

  KAARTEN

  Vooral voor de individuele IJslandreiziger zijn degelijke kaarten een noodzaak.

  Volgend kaartmateriaal, in vierkleurendruk en met reliëfaanduiding, is verkrijgbaar op ons kantoor.

  • overzichtskaart 1:500.000. [op deze kaart staan alle wegen, dorpen en boerderijen aangeduid]: € 17
  • 3 deelkaarten 1:250.000. [het zuidwesten, het noordwesten en het oosten]: € 17
  • wandelkaart Landmannalaugar-Thórsmörk 1:100.000.: € 17 wandelkaart Myvatn-Húsavik 1:100.000: € 17
  • wandelkaart Skaftafell 1:100.000: € 17 
  De vermelde prijzen zijn per kaart en exclusief portkosten.

  Bij de autorondreizen op onze website krijgt u een uitgebreid informatiepakket (één pakket per wagen).

  Het informatiepakket bevat:

  • het 300 pagina dikke IJsland reishandboek uit de Dominicus reeks
  • een wegenkaart op 1:500.000 van het IJslandse cartografisch instituut
  • ons Nederlandstalig routeboek met algemene informatieve voor de individuele reiziger met veel nuttige en praktische tips

  Natuur

  Respect voor de natuur is een zaak die ieder aanbelangt. De natuurfenomenen maken deel uit van het nationaal patrimonium en verdienen evenveel respect als een historisch monument. De IJslandse natuur is uitermate kwetsbaar. Door de subarctische ligging en de heel korte zomerperiode, maakt de flora ieder jaar opnieuw een bijzonder intense overlevingsstrijd door. Het afsmelten van de wintersneeuw, hevige stormwinden en het actieve vulkanisme zorgen voor moeilijk tegen te houden erosie. Het is dan ook ten strengste verboden om met voertuigen en mountainbikes de aangeduide wegen/pistes te verlaten.Volg strikt de reglementering die je met het informatiepakket zal worden toegestuurd.

  Taal

  Het IJslands is oud-Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd.  
  De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.

  Stroom

  De netspanning op IJsland is overal 220 Volt.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  13/12/2019