Op zoek naar iets?

Waterval IJsland

Tips voor een geslaagde IJslandreis

Het aantal toeristen die het beeldschone IJsland bezoeken stijgt exponentieel.

Dit gaat vaak gepaard met verhalen over de groeipijnen die het land ondervindt en door gebrek aan voorzieningen voor deze en toekomstige reizigers.

Op IJsland zijn ze aan een heuse inhaalbeweging bezig om zo goed mogelijk aan de stijgende vraag te kunnen voldoen.

Maar vaak kan ook de reiziger zijn verantwoordelijk opnemen en z’n steentje bijdragen zodat het aangenaam blijft voor iedereen, zowel voor de inwoners als de toeristen.

Daarom geven we hieronder enkele tips:

 1. DO: Begrijp jouw impact op het land
  Enkele jaren geleden hadden toeristische trekpleisters zoals Thingvellir National Park, Skogafoss waterval  en de afgelegen gebieden van Landmannalaugar en Thorsmork geen nood aan grote parkings. Laat staan parkwachters of grote veiligheidsborden (in het engels). Maar nu meer dan het 5-voud van het aantal inwoners toeristen zijn die ’s zomers het wilde eiland komen ontdekken, moet er een nieuwe infrastructuur voorzien worden die aan de noden van deze nieuwe reizigers voldoet.
   
 2. DO: Gebruik je gezond verstand
  We hebben al toeristen zien slenteren in een licht jasje met lichte sportschoenen, en andere die veiligheidsvoorschriften en borden aan hun laars lappen. Hoewel IJsland een eerder dramatisch terrein heeft, staan er geen rails langs hoge kliffen of watervallen. IJsland wil uitpakken met de schoonheid van deze natuurfenomenen door deze niet te verstoren met opvallende leuningen en kettingen. Ze rekenen erop dat reizigers hun verstand gebruiken zodat iedereen hier optimaal van kan blijven genieten.
   
 3. DO: Neem het weer serieus
  Het IJslandse weer is heel wisselvallig ongeacht waar je bent. Zonnig weer kan op enkele uren omslaan in sneeuwstormen, en hoe ruwer het terrein hoe hoger het risico. Onderschat het weer nooit en blijf op de hoogte via en.vedur.is.
   
 4. DO: Neem het juiste materiaal mee
  ZuiDERHuiS geeft je een uitgebreide uitrustingslijst mee waardoor je helemaal klaar bent voor het grote avontuur. Een portie gezond verstand kan natuurlijk ook al volstaan. Ga niet wandelen in een jeansbroek en ballerina’s, ga niet op gletsjers klimmen zonder de juiste begeleiding, probeer geen rivieren te oversteken met een personenwagen en ga niet kamperen zonder een 100% waterdichte tent. Volg deze simpele regels en hoef je nog maar 1 ding te doen en dat is ontspannen en genieten van al dat moois.
   
 5. DO: King of the road.
  Weet welke wegen berijdbaar zijn met jouw type voertuig. De ringweg en andere gravelwegen zijn toegankelijk voor alle types voertuigen. F-wegen zijn echt onveilig met kleine auto’s en indien u deze wegen toch met een kleiner type voertuig zou betreden dan vervalt uw verzekering en bent u 100% aansprakelijk voor eventuele kosten die zich kunnen voordoen aan uw voertuig. Rij nooit buiten de wegen die voorzien zijn. Het is illegaal en ongelofelijk schadelijk voor het milieu. Ook 4x4’s moeten zich houden aan de gemarkeerde wegen. Doen ze dat niet, dan hangt u een fikse boete boven het hoofd.
   
 6. DO: Reis op een verantwoorde en duurzame manier
  Vergeet de basis niet van verantwoord reizen: laat geen zwerfvuil achter, verminder uw voetafdruk, laat plaatsen die u bezocht beter achter dan u er terechtkwam en bescherm wilde dieren en mooie bloemen. Dit geldt niet enkel voor de populaire trekpleisters maar ook voor het meest eenzame hoekje van IJsland.
   
 7. DO: Was je vóór je gaat zwemmen
  Een deel van de unieke gave van het vulkanische landschap van IJsland zijn de uitstekende natuurlijke warmwaterbronnen.
  Baden in een geothermisch verwarmd openlucht zwembad maakt deel uit van de IJslandse cultuur en van een IJslandreis. Alvorens te kunnen genieten van het zuivere warme water, dienen enkele basisregels worden gerespecteerd. Was je alvorens je in het zwembad duikt met zeep. Het is bijzonder onhygiënisch wanneer een ongewassen man of vrouw naast je in het zwembad duikt.
   
 8. DO: Drink kraantjeswater
  Mensen op IJsland kijken raar op als je hen een fles water vraagt. Het water op IJsland is namelijk heel puur en zuiver. Water kan je trouwens altijd gratis vragen als je uit eten gaat!