Op zoek naar iets?

Wandelreis in Patagoniƫ

In de voetsporen van Darwin

De woeste wildernis van Patagonië

 

Wekenlang verzamelde Darwin er allerlei fossielen van reeds uitgestorven zoogdieren, tot grote ergernis van zijn kapitein, die maar niet kon vatten waarom hij al die “useless junk” mee aan boord nam. Darwin bracht niet enkel ‘nutteloze’ fossielen aan boord van de Beagle, hij stelde er ook de ongekende biodiversiteit van Patagonië te boek, en bestudeerde nauwgezet de rites en manierismes van de lokale indianen, die in een bloederig conflict met de gaucho’s verwikkeld waren. Darwin is niet de eerste en zeker niet de laatste die betoverd werd en zal worden door de natuurpracht van Patagonië. Bij zowel Antoine de Saint-Exupéry, auteur van Le Petit Prince, als reisauteur Bruce Chatwin gingen de pretlichtjes in de ogen iets feller schijnen. Naar die eerste werd zelfs een berg vernoemd nabij de Cerro Chaltén, de Aguja Saint Exupéry. Ze waren als het ware verliefd op de leegte, omdat de wereld reeds zo vol is, vol van zichzelf, van mensen en zaken die we niet echt nodig hebben.

Zowel Chili als Argentinië doen in Patagonië de nodige inspanningen op het vlak van natuurbehoud. Begin februari bereikte ons nog het heuglijke nieuws dat er maar liefst 5 beschermde natuurparken bij komen in Patagonië. Kristine McDivitt Tompkins, voormalige CEO van het buitensportmerk Patagonia schonk maar liefst 400.000 hectare ongerepte natuur aan de Chileens overheid. Toen haar betreurde echtgenoot Doug Tompkins in 2004 met zijn Conservación Patagonica land begon op te kopen, werd er bij de lokale bevolking met de nodige scepsis gereageerd. Een moeizuchtige gringo die ons even komt vertellen wat wij met onze kostbare landbouwgrond moeten aanvangen? Euh, neen bedankt. De wisselwerking tussen natuurbehoud en levensonderhoud is een vervaarlijke evenwichtsoefening, maar wel een noodzakelijke.

Fauna in Patagoniƫ

Om zelf al dat natuurschoon te gaan verkennen kan je met ZuiDERHuiS zowel individueel als in groep naar Patagonië. De Zuid-Amerikaanse zomer loopt in grote lijnen van december tot februari, wanneer de gemiddelde temperaturen in Patagonië tussen 15° C en 20° C liggen, uitstekend wandelweertje dus. Onze groepsreis Patagonië: naar het einde van de wereld (21 dagen) vangt eind november aan in Buenos Aires. Alvorens door te reizen naar Ushuaia, ‘het einde van de wereld’, roepen we onze innerlijke Darwin aan op Peninsula Valdes, een schiereiland waar de lokale fauna (lees: walvissen, pinguïns, zeeleeuwen …) het voor het zeggen heeft. In Ushuaia en Torres del Paine verkennen we per boot en te voet de nationale parken en machtige bergketens van Patagonië. Eindigen doen we in het nationaal park Los Glaciares aan de Perito Moreno, een gigantische gletsjer die, in tegenstelling tot veel van zijn verwanten, elk jaar een tweetal meter aangroeit.

Ook voor onze individuele programma’s Patagonië: in de voetsporen van Chatwin (16 dagen) en Pure wildernis in Patagonië en Vuurland(20 dagen) raden we als beste reisperiode de Argentijnse lente en zomer aan, tussen oktober en april. Beide programma’s focussen op de talrijke en vaak erg verschillende microklimaten die Patagonië rijk is. Pure Wildernis is uitstekend geschikt voor reizigers met geoefende benen en stevige wandelschoenen, op zoek naar een niet te versmaden uitdaging. Op In de voetsporen van Chatwin doen we het iets kalmer aan en doorkruisen we de woeste wildernis van Patagonië met transfers.

 Op 2 juni laten we je op ons kantoor in Gent kennismaken met ons aanbod naar Patagonië. Schrijf je hier in voor ons infomoment!