NICARAGUA - In de voetsporen van Sandino - 16 dagen

  •     koloniale architectuur in Leon en Granada
  •     exuberante  tropische  fauna en flora
  •     meren en actieve vulkanen
  •     veel wandelingen,  inclusief Somoto canyon

NICARAGUA - In de voetsporen van Sandino - 16 dagen

Vanaf {{product.Price | currency}}

NL-talige begeleide groepsreis in Nicaragua

  •     Koloniale architectuur in Leon en Granada
  •     Exuberante  tropische  fauna en flora
  •     Meren en actieve vulkanen
  •     Veel wandelingen,  inclusief Somoto canyon

Steeds meer reizigers bezoeken het land van 'meren en vulkanen'.  Talrijke actieve vulkanen bewijzen er dat de aarde nog jong is. Nicaragua is de ideale bestemming voor een gevarieerde en actieve  reis: wandelen in nevelwouden en in de bergen van Matagalpa, kajakken op het Nicaragua-meer, volcano-boarden vanaf de hellingen van de Cerro negro, canyoning in de Somoto canyon. 

Liefhebbers van cultuur en geschiedenis komen ruimschoots aan hun trekken in Spaans-koloniale steden als Leon en Granada. Vijftigers herinneren zich ongetwijfeld het woelige jaar 1979, de val van dictator Somoza, de golf van solidariteit voor Daniël Ortega en de Sandinistische beweging, het protest tegen de Amerikaanse politiek ten opzichte van Midden-Amerika, de steun van president Reagan aan de contra's. Hier en daar snuiven we de sfeer van vervlogen tijden.

In Leon, de geboorteplaats van de Sandinistische beweging ontmoeten we misschien nog wel oudstrijders van de revolutie?

Dag 1: VLUCHT NAAR MANAGUA

Vlucht uit Brussel  naar de hoofdstad Managua. Bij aankomst verwelkoming en eerste briefing door de Nederlandstalige reisleider.

Dag 2-3: MATAGALPA

Rit naar de omgeving van Matagalpa. We verblijven er twee nachten in een sfeervolle eco-lodge   omringd door nevelwouden en koffieplantages.

De volgende ochtend gaan we na het ontbijt op stap (halve dagwandeling) in een heel apart en zeldzaam nevelwoud, gehuld in een mystieke lichte mist. Door de ligging en de hoge luchtvochtigheid is de vegetatie uitbundig: bijna elke boom is begroeid met epifyten zoals bromelia's, orchideeën, varens, mossen.

Na de middag staat een koffietour op het menu. We zien hoe koffie groeit en hoe deze met veel zorg geoogst en verwerkt wordt. En we degusteren uiteraard een kopje vers gebrande kwaliteitskoffie.

Dag 4-5: ESTELI

Nicaragua vergelijkt men wel eens met een uitgestrekte  vruchtbare tuin op de flanken van uitgedoofde vulkanen. Goed bevloeide  plantages  gedijen prima langs stroken regenwoud. Weg van de gebaande paden zoeken we contact met de locals: arbeiders in een sigarenfabriek vertellen met trots over het productieproces van de kwaliteitstabak. Op een grote  finca (traditionele boerderij) leidt de herenboer ons rond op zijn landerij.

Huisjes met tuinen vol fruitbomen worden vaak langs de weg opgetrokken; regelmatig houden we  halt om een babbeltje te slaan bij  tropische fruitkraampjes.

Na een verfrissende halte bij een waterval (mogelijkheid tot zwemmen) maken we kennis met een  eigenzinnige  artiest-beeldhouwer. De kunstenaar  zelf zal ons begeleiden op een artistieke bergwandeling: in de rotsen werden  talrijke kunstwerken uitgehouwen die verhalen over  het leven en markante gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis.

Dag 6: SOMOTO CANYON

De Rio Coco, de langste rivier van Centraal Amerika, doorklieft de Somoto Canyon. Dit spectaculaire landschap kan je op twee manieren beleven: de sportievelingen kiezen voor de lange route (4 uur), de minder ervaren wandelaars opteren voor de makkelijke route. We wandelen afwisselend over rotsen en langs en door de rivier. Op bepaalde plaatsen drijf je - met een zwemvest aan -  door de rivier.

Voor liefhebbers van intense ervaringen is deze avontuurlijke  tocht een absolute aanrader maar niemand is verplicht de canyoning  mee te maken. Wie deze activiteit  wenst over te slaan geniet van een vrije voormiddag of kan kiezen voor de makkelijke route (1 à 2 uurtjes).

Dag 7: LEON

Rit naar Leon, een van de oudste steden op het Amerikaanse continent, gesticht in 1524. Leon is een authentieke Spaans koloniale stad, vol van geschiedenis. Van het lange en roemrijke verleden getuigen zowel de gevels van de talrijke kerken en andere historische gebouwen. We maken een stadswandeling in het bruisende koloniale centrum, we slenteren in de smalle straatjes en verpozen op een terras van een sfeervolle plaza.

In de late namiddag heerst er op het centrale plein (plaza, parque) een gezellige drukte. Een keuvelende menigte, luid schreeuwende ballonverkopers en ijsverkopers palmen de zitranden van de fontein en de terrasjes in. De ondergaande zon hult oranje en  saffraangele barokgevels in een warme gloed.

Nippend aan een tropische  cocktail geven we ons over aan het zorgeloze nonchalante Nicaragua.

Dag 8: CERRO NEGRO

In de voormiddag maken we een excursie naar de nabijgelegen vulkaan Cerro Negro (de zwarte heuvel). De klim naar het panoramisch uitzicht boven de Cerro negro vulkaan loont, we krijgen er een weids uitzicht op de omringende vulkanen. Stinkende rook ontsnapt aan gele en witte scheuren in de helling van de krater en in de verte liggen zwavelputten te dampen. Bij het afdalen stappen we door een dikke laag vulkanisch as, we zakken soms tot onze enkels in een dik taptijt van zachte gravel. Voor de liefhebbers kan het afdalen zelfs nog wat spectaculairder, al glijdend op een plank (volcano boarding).

Vervolgens gaan we onze voeten wassen aan het strand van de Stille Oceaan.  Met zicht op zee genieten we  van een heerlijke lunch in een gezellig visrestaurant.  In de late namiddag  zijn we terug in Léon.

Dag 9: GRANADA

We reizen zuidwaarts met bestemming Granada,het paradepaardje voor Spaans-koloniale achitectuur. Dwalend door de smalle straten ontdekken we kerken, kleurrijke markten, sfeervolle plaza's met veel schoon volk en typische rum-barretjes waar we proeven van een heerlijke 'flor de cana'.

Dag 10: VULKAAN MASAYA

De actieve Masaya vulkaan domineert het omliggend landschap. Bijzonder spectaculair is de wandeling tot aan de 300m diepe krater. Na het schouwspel van rook en lava begeven we ons naar de tweede krater die weliswaar niet meer actief is maar wel een mooi  panorama biedt op de nog actieve krater.

Vervolgens gaan we wat volkse muziekcultuur snuiven (marimba). Daarna gaat het naar een traditionele markt, een ideale kans om kennis te maken met de lokale bevolking. Veel families in Masaya en omgeving zijn bekwame ambachtslieden. Vooral de katoenen geweven hangmatten en kleurrijke keramische vazen getuigen van vakmanschap en artistiek talent.

Dag 11: MOMBACHO VULKAAN-LAS ISLETAS

De Mombacho-vulkaan noemt men wel eens de waker over Granada stad. Het hoogste punt ligt op 1300; er heerst  een uniek microklimaat en de bossen zijn steeds gehuld in een mysterieuze nikke nevel. We laten ons per 4x4 naar de top rijden; daar starten we de kraterwandeling. Onze lokale gids vertelt met passie en kennis over de weelderige  fauna en flora van het nevelwoud.

Vrije namiddag.

Duizenden jaren geleden explodeerde de Mombacho-vulkaan en creeërde tientallen eilandjes in het meer.  Optioneel: boottocht Las Isletas: tijdens de  tocht (2 uur) observeer je talrijke watervogels, aapjes en misschien ook wel schildpadden.

Dag 12-13: OMETEPE

We rijden naar de haven van Rivas en dan gaat het verder per ferry naar Ometepe, een eiland in het Nicaragua-meer, gevormd door twee vulkanen (de  Conception en de La Maderas).

We logeren twee nachten in een comfortabel en sfeervol hotel aan de oever van het meer.

Tijdens een ontspannende  boswandeling is er  goede kans tot observeren van brulapen en capucijnapen.

De volgende dag starten we met een kajaktocht in een uniek natuurgebied, de Rio Istian. Het is een ideale gelegenheid om vogels te spotten. Kajakervaring is niet nodig  want we peddelen in rustig water, op een meertje en de rivier. Wie deze activiteit wil overslaan geniet van een vrije dag aan het meer.

De namiddag is vrij om te genieten van het strand nabij het hotel.

Facultatief kan je ook een fiets huren om de omliggende dorpen te verkennen. De natuurlijke bron Ojo de Azul ligt midden in een bos, omringd door woudreuzen, een ideale locatie voor een verfrissend bad in het kristalheldere water.

Dag 14: TERUG NAAR MANAGUA

Helaas loopt de reis ten einde, na het ontbijt varen en rijden we naar Managua. Er resten nog enkele uurtjes voor stadsbezoek, o.a. het historische centrum en het presidentieel paleis.

Dag 15-16: TERUGVLUCHT NAAR BRUSSEL

Vrije  tijd tot transfer naar de luchthaven voor terugreis. We nemen afscheid van de gids en chauffeur en keren huiswaarts.  Aankomst in Brussel op dag 16.

Nota

BOEK VROEG, VERMIJD EXTRA KOSTEN. Graag wijzen we op het belang van tijdig reserveren. De prijs van de reis is gegarandeerd tot 3 maanden voor afreis.  Reeds 3 maanden voor afreis zijn we genoodzaakt niet gebruikte vliegtuigstoelen terug te geven aan de luchtvaartmaatschappij.  Vanaf dat moment zijn de vluchtplaatsen steeds ‘op aanvraag en onder voorbehoud van bevestiging’. De kans bestaat dat er dan geen plaats meer is op de voorziene afreisdata of dat alleen nog tickets in een duurdere prijsklasse beschikbaar zijn. 

Bagage

De hoofdbagage dient beperkt te worden tot maximum 15 kilo. Reistas, kitbag of valies. De belangrijkste benodigdheden voor deze reis zijn een dagrugzakje, degelijke en reeds ingelopen stapschoenen, drinkbus, zaklamp. Een natuurreis vraagt geen uitgebreide garderobe. Opteer voor functionele reiskledij.

Begeleiding

Deze reis wordt begeleid door Diana, een Nederlandse die  al 10 jaar in Nicaragua woont.  Naast haar werk als manager bij een reclamebureau had ze nog een andere passie: reizen in Latijns-Amerika. Tijdens één van haar omzwervingen ontdekte ze Nicaragua en het was liefde op het eerste zicht.  Ze woont nu al jaren in Granada en ze is er  de drijvende kracht achter een kleinschalig ngo-project.
De Nicaraguanen hebben haar hart gestolen; een open, trots maar supervriendelijk volk. Onder haar deskundige leiding ontdek je niet alleen de schitterende natuur en de rijke cultuur. Maar Diana weet dat een geïnteresseerde wereldreiziger graag  afwijkt  van de gebaande paden en ze laat je dit heerlijke land ook werkelijk voelen en intens beleven.

Budget / geld

Het reisbudget neemt u best mee in contante dollars (beperkt) en kredietkaart.

Datum reisfiche

Datum reisfiche:   © Vreemde Kontinenten - 4 november 2016

Deelnemers

Minimum 9, maximum 14 personen.

Documenten

Een internationaal paspoort (reispas), met een geldigheidsduur van minstens zes maanden na de terugkeer in België is vereist.
Enkel indien vlucht via de USA:
Ook het elektronisch registratiesysteem ESTA is verplicht. Reizigers (ook transitpassagiers) zijn verplicht zich te laten registeren alvorens aan boord te gaan van een vliegtuig met bestemming USA. Deze (verplichte) registratie kost 25 USD/persoon en gebeurt best 72 uur voor de aanvang van de reis. Voor het regelen van de registratie verwijzen we naar de website https://esta.cbp.dhs.gov. Meer info op de website van Buitenlandse zaken: www.diplomatie.be.

Facultatieve excursie(s)

Facultatieve excursies zijn steeds ter plaatse te betalen. De prijs is nl. afhankelijk van het aantal deelnemers.

Fooien

Fooien zijn niet inclusief, maar worden wel verwacht. Richtbedrag: € 90 per reiziger.

Fysieke conditie

Een basis conditie volstaat. Veel korte, soms ook iets langere wandelingen. Sommige wandelingen kunnen door het terrein en de klimatologische omstandigheden (warmte, vochtigheidsgraad) inspannend zijn. Behalve uw dagrugzakje dient geen bagage gedragen te worden. De wandelingen zijn niet prestatiegericht en staan in functie van de natuurbeleving.

Gezondheid / inentingen

Geen enkele inenting is wettelijk verplicht.
Zuiderhuis  heeft  geen medische bevoegdheid. Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar de huisarts of het Tropisch Instituut in Antwerpen (tel 03 247 64 02) – www.itg.be. Ook de diensten reisadvies / travelclinic van de universitaire ziekenhuizen geven degelijk gepersonaliseerd medisch reisadvies (enkel op afspraak).

Klimaat

Nicaragua heeft een tropisch warm en vochtig klimaat. Het droog seizoen valt tussen november en april. Overdag zonnig en warm, 's avonds koelt het merkelijk af. In de tropen is een kort, hevig regenbuitje steeds mogelijk.

Logies

We verblijven in comfortabele middenklasse hotels en lodges, steeds kamers met douche (of bad) en toilet. Bij de hotelkeuze laten we ons vooral leiden door sfeer en locatie, dikwijls in volle natuur.

Maaltijden

Maaltijden worden genomen in typische, lokale restaurantjes.
's Middags wordt er al eens gepicknickt. ’s Avonds opteren we voor een leuk restaurant of eten we in het hotel.
Er zijn 11 ontbijten inclusief evenals 1 lunch.
Richtbudget resterende maaltijden:  ongeveer 20  euro per dag (exclusief dranken).

Nuttig om weten

Waarom de titel 'in de voetsporen van Sandino'? Augusto Nicolás Calderón Sandino was een Nicaraguaans revolutionair. Sandino verzette zich tegen de Amerikaanse bezetting van zijn land. Nadat hij de Amerikanen in 1932 had verdreven moest hij het opnemen tegen generaal Somoza, de nieuwe sterke man. Sandino werd op 21 februari 1934 vermoord door leden van Somoza's Nationale Garde. Het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront dankt zijn naam aan Sandino.

Programmawijzigingen

Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen soms tot programmawijzigingen of verschuivingen in de dagindeling leiden.

Single

Indien u individueel inschrijft, deelt u een kamer met een medereiziger. Indien de ongelijke samenstelling van de groep (man/vrouw) het vereist, kan het gebeuren dat we een triple kamer voorzien.
Indien gewenst, en indien aangevraagd bij boeking is een single kamer mogelijk. Het supplement single bedraagt 498 euro.

Transport

De verplaatsingen gebeuren met een comfortabele bus met airco.

Voorbereidende vergadering

Voor deze reis wordt geen voorbereidende vergadering gegeven omdat de reisleider in Nicaragua woont. De reisdocumenten bevatten een zeer uitgebreide praktische fiche ter voorbereiding van uw reis en zullen een drietal weken voor afreis worden verstuurd per post.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via ZuiDERHuiS. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

Je ZuiDERHuiS voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Copyright

Deze website is eigendom van: ZuiDERHuiS N.V. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan ZuiDERHuiS NV of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. ZuiDERHuiS NV is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden.

Garantiefonds Reizen

Indien je een reis boekt via ZuiDERHuiS gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds Reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).