Op zoek naar iets?

Uryadnikov Sergey

INDONESIË - Sumatra en Bali - 15 dagen

{{statusText}}

vanaf €1560

  • 15-daagse individuele natuurreis op Sumatra en Bali
  • oog in oog met olifanten en Orang Oetangs in tropische regenwouden
  • hindoeïstische tempels, koraalriffen en rijstvelden op Bali

  Sumatra, het meest westelijke eiland van de Indonesische archipel en weinig toeristisch, is volgens insiders het meest afwisselende en boeiendste eiland. Het biedt inderdaad voor elk wat wils. Het eerste deel van je reis focust op Noord-Sumatra en het Gunung Leuser Nationaal park, een plek die uitblinkt in natuurschoon. De Leuser vulkaan domineert hier met zijn 3.381 meter hoge piek het landschap. Je kan je dus inbeelden dat de biodiversiteit enorm is. Er leven een paar van ’s werelds meest bedreigde diersoorten zoals tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans. Het park is tevens habitat van ontelbare vogelsoorten

  Vanuit Bukit Lawang trek je een dag de jungle in en word je één met het omringende groen. Je laat je vertederen door de aanblik van orang oetans in het rehabilitatiecentrum van Bukit Lawang en wandelt verder langs rivierstranden, mangrovebossen, slingerplanten en frisgroene varens. Vooral de orang-oetans, makaken, gibbons en de veel voorkomende thomaslangoer laten zich regelmatig zien. Een onvergetelijke ervaring!  In Tangkahan, aan de westkant van het nationale park, maak je kennis met de Sumatraanse olifanten en dobber je in een rubberband de rivier af.

  Een binnenlandse vlucht brengt je naar Banyuwangi (Oost Java). Via Ketapang reis je naar de surrealistische Ijen vulkaan. Met haar knalgele zwavelmijnen en dampende turquoise kratermeer doet ze iedereen wegdromen.

  Per ferry steek je de straat van Bali over naar de zwarte lavastranden, warmwaterbronnen en kratermeren van het noorden. Je verblijft in het afgelegen vissersdorp Pemuteran waar je je vergaapt aan de sprookjesachtige onderwaterwereld van Menjangan nationaal park. Hier liggen de mooiste koraalriffen van het eiland.

  Via het ecodorpje Munduk en het bruisende kunstenaarsdorp Ubud reis je naar Sanur. Onderweg bezoek je enkele van Bali's mooiste tempels. Overal zorgen trapsgewijs aangelegde rijstvelden, palmen en waterpartijen voor een dagelijkse dosis variatie aan natuur en cultuur. Vooraleer terug te keren naar huis is het nog even uitblazen op de witte zandstranden van het zuiden.

  Dag 1-2

  Brussel - Medan

  Internationale vlucht naar Medan op Sumatra. Bij aankomst transfer naar het hotel in Medan.

  Dag 3

  Bukit Lawang & Gunung Leuser NP

  Langs kokosolie- en rubberplantages per jeep naar Bukit Lawang (ong. 5 uur rijden), het leefgebied van het Batakvolk. Je trekt door het tropisch regenwoud van Gunung Leuser Nationaal Park. Door de allesoverwoekerende jungle en de moeilijke bereikbaarheid leven hier nog dieren die elders in Indonesië al lang uitgestorven zijn. In de (eenvoudige) lodge word je warm ontvangen. 

  Facultatief: wandeling van ongeveer 3 uur naar de Goa Kampret (Vleermuizengrot). 

  Dag 4

  Orang-Oetang Trekking

  Tijdens een 6-uur durende trekking kan je van dichtbij de ruig behaarde roodbruine Orang-Oetangs gadeslaan. 

  Na 45 min. wandelen bezoek je het oerang oetan-rehabilitatiecentrum, een reservaat waar je oerang oetans in hun natuurlijke omgeving ziet tijdens het voederen. 
  Vooral in de vroege ochtend of late namiddag is de kans  om de (halfwilde) speelse mensapen te spotten groot (niet gegarandeerd).

  Je volgt de Bohorok rivier stroomopwaarts de ondoordringbare jungle in, op zoek naar meer 'woudmensen'. Langs onbegane paden baan je je een weg door het omringende groen. Gezien het gaat om een trekking door een gedeelte van het primaire regenwoud moet je soms eens op de tanden bijten maar de beloning achteraf is des te groter.


  Liefhebbers kunnen optioneel een tweedaagse trekking doen waarbij er nog dieper de Sumatraanse jungle ingetrokken wordt. De kans om meerdere Orang-Oetangs te spotten is groot. Deze activiteit is voor durvers. Je kampeert immers in het wild, aan de oevers van de rivier op een slaapmatje in een primitieve tent. Er wordt voor je gekookt en het kampeermateriaal wordt gedragen
  . Een beklijvende en unieke ervaring!

  Dag 5

  Bukit Lawang - Tangkahan

  Per jeep naar Tangkahan. Na de middag maak je een mooie wandeling in Gunung Leuser Nationaal Park. 

  Dag 6

  Olifanten wassen en waterpret

  Je helpt olifanten schrobben en maakt een rit (ong. 1 uur) op hun rug. Olifanten in Tangkahan worden goed verzorgd en mogen maximum 2 ritjes per dag met toeristen doen. Ze krijgen voldoende rustdagen waardoor deze activiteit verantwoord blijft. Vervolgens dobber je de rivier af in een rubberband (tubing). 

  Transfer naar Medan voor overnachting.

  Dag 7

  Reisdag

  Rit naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht (via Jakarta) naar Banyuwangi in Oost-Java. Bij aankomst transfer naar Ketapang.

  Dag 8

  Ijen vulkaan (Java)

  Jeeptocht met privé gids naar pos Paltuding voor de beklimming van de Ijen vulkaan. Na even doorbijten is de beloning overweldigend. Hier contrasteren knalgele zwavelmijnen fel met het dampende turquoise kratermeer. Tijdens de beklimming zien we het harde leven van de arbeiders die elke dag afdalen naar de zwavelgroeve en vervolgens zwaarbeladen weer naar boven klimmen. Soms dragen ze tot 120 kg zwavel per keer. De klim duurt ongeveer 2,5 uur.

  Verder naar de haven van Ketapang voor de oversteek naar Bali. Transfer naar Pemuteran. 

  Dag 9

  Menjangan nationaal park (BALI)

  Pemuteran ligt in het noordwesten van Bali in een kleine baai te midden van een idyllisch landschap met negen bergen. De lavastranden liggen ver weg van alle drukte. Vrije stranddag in Pemuteran.

  Facultatief: snorkel excursie vanuit Pemuteran naar Menjangan nationaal park, lunch inclusief. Vanuit Labuhan Lalang varen we onder begeleiding van een gids naar het natuurreservaat van Menjangan, het summum voor duikers. Ook snorkelaars zullen hier een kleurrijke onderwaterwereld aantreffen. Menjangan is dan ook de beste plek op Bali voor een onvergetelijke duik- en snorkelervaring. Een bont pallet van koralen en vissen gaat aan je voorbij. Clownvisjes spelen verstoppertje met de zeeanemonen. Je ziet er scholen wimpelvisjes, maar ook vlindervissen, papegaaivissen, keizersvissen, ... Duikbrillen, snorkels en zwemvliezen zijn inbegrepen.

  Dag 10

  Banjar - Munduk

  Vrije voormiddag. 

  Van de kust rijd je westwaarts de bergen in waar je het enige boeddhistische klooster van Bali bezoekt, dat van Banjar. Verscholen in de heuvels biedt het klooster mooie uitzichten op de vallei, de rijstvelden en de zee. Je kan er mediteren of baden in de hotsprings, die een beetje verderop liggen temidden van een prachtige natuur. 

  Na een laatste stop aan de rijsterrassen nabij het dorpje Kekeran rit naar Munduk, een lieflijk dorpje met 6200 inwoners. Het dorp ligt bovenop een kam tussen twee prachtige groene valleien. Omdat je hier hoog in de centrale Balinese bergen zit (op ong. 800 m) is het er aangenaam koel.  

  Je overnacht op een prachtige locatie tussen de rijstvelden. 

  Dag 11

  Munduk - Ubud

  Onder begeleiding van een deskundige gids maak je een 2 tot 4 uur durende wandeling. De wandeling leidt naar hoge watervallen, langs de met tropisch begroeide oevers van het Tamblinganmeer, kleine dorpjes en rijstvelden. 

  Via de watertempel Pura Ulun Danu en het heilige Bratan bergmeer (1200 meter hoogte), reis je naar Ubud. De Pura Ulun Danu Bratan, gebouwd in 1633, speelt een belangrijke rol in de irrigatie van de zeer vruchtbare omgeving. Het spreekt voor zich dat deze watertempel gewijd is aan de godin Dewi Danu, de godin van het water, meren en rivieren. 

  De mooiste foto's maak je in Jatiluwih waar je wandelt tussen frisgroene rijstterrassen (unesco werelderfgoed).  

  Een schitterende zonsondergang? Die ervaar je bij de schilderachtige Tanah Lot tempel. 

  Dag 12

  De Kehen Tempel

  Vrije voormiddag. Na de lunch bezoek aan het vredige plekje 'Puri Ukiran' en de Pura Kehen (Pura = een hindoeïstische tempel) in Bangli. De Kehen tempel uit de 11e eeuw is een van de mooiste tempels van het eiland. 40 trappen leiden je via een versierde entreepoort naar vele slanke meru-torentjes. Binnen hangt een rustige en serene sfeer. Overal zie je terrassen, sprookjesachtige beelden en houtsnijwerk. In de centraal gelegen heilige Banyan boom hangt ook een tempelbel. Vergeet je sarong niet!

  Dag 13-14

  Gunung Kawi - Sanur

  Via het Apenbos van Ubud (bekend om zijn oude Banyan bomen) verder naar de rijstterrassen van Tegalalang. Bij de Gunung Kawi, 'de berg van de poëzie’ bekijk je een hindoeïstisch tempelcomplex uit de elfde eeuw. Het complex is uitgehouwen in een groene kloof aan de Pakarisan rivier en wordt omgeven door trapsgewijs aangelegde rijstvelden, palmen en waterpartijen.

  Je eindigt in het vissersdorpje Sanur waar kleurrijke Jukungs (typische  visserbootjes) het landschap opfleuren. Na een dagje luieren op de witte zandstranden van Sanur is het tijd om naar huis te gaan. 

  Dag 15-16

  Denpasar - Brussel

  Check in voor de internationale vlucht naar Brussel. Aankomst de volgende dag.

  Periode

  Afreis dagelijks mogelijk.

  Prijzen

  € 1560 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer)
  € 1305 per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 x tweepersoonskamers)

  Prijs varieert volgens het aantal reizigers, de gekozen hotelcategorie en de concrete reisdata (laag-of hoogseizoen).
  Prijzen geldig tot november 2019.
  Prijzen 2020 op aanvraag.

  Nota

  Reservatie is steeds op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid.  Begeleiding

  Tijdens de reis word je begeleid door verschillende lokale gidsen. Tijdens excursies en transfers waar regelmatig gestopt wordt, voorzien we een Engelstalige gids. Op de non-stoptransfers spreken gidsen geen of beperkt Engels.

  Datum reisfiche

  © ZuiDERHuiS Wereldreizen – oktober 2017.

  Documenten

  Internationaal reispas minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België. Indien u reeds een reispas heeft, gelieve dan na te zien of deze nog geldig is tot ten minste zes maand na terugkeer in België. Voor het aanvragen en/of verlengen dient u zich te wenden tot de dienst 'reispassen' van uw stad of gemeente. Het is aanbevolen tijdig contact te nemen met de betreffende dienst en na te vragen wat de actuele wachttijd is.
  Visum verplicht. Het visum kan ter plaatse bij aankomst op de luchthaven worden verkregen.

  Gezondheid

  Wettelijk zijn er geen inentingen verplicht. 

  Een tetanusinenting en een herhaling van de polio-inenting zijn aangeraden, evenals een inenting tegen buiktyfus. Malariapreventie is noodzakelijk.
  Zuiderhuis heeft geen medische bevoegdheid. Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts, het Tropisch Instituut in Antwerpen (www.itg.be) of de provinciale ministeries van volksgezondheid.

  Klimaat

  Indonesië kent een tropisch klimaat. De temperatuur bedraagt gemiddeld 25 tot 30°C. Occasioneel kan er een fikse regenbui voorkomen.

  Logies

  Je verblijft in zeer comfortabele hotels, geselecteerd om hun schitterende ligging of traditioneel karakter. In Sanur, Ubud en Pemuteran is een zwembad aanwezig (onder voorbehoud van beschikbaarheid). In Penglipuran (1 nacht) overnacht je zeer eenvoudig met beperkt / gedeeld sanitair. We focussen hier in de eerste plaats op een unieke en waardevolle belevenis samen met de lokale bevolking.

  Upgrade naar 4* hotels is mogelijk. Aanvraag op kantoor. 

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  11/06/2019