Op zoek naar iets?

kaapverdië - het beste van Santiago en Fogo

KAAPVERDIË - Het beste van de eilanden Santiago en Fogo - 9 dagen

{{statusText}}

vanaf €1445

  • individuele verkenning met gids en routeboek

  • imposante bergen, weelderige valleien en mooie stranden op Santiago

  • het ruwe vulkaaneiland Fogo   

  Het vulkanische Fogo en de bergketens Serra de Pico da Antõnia en Serra Malagueta op Santiago

  De zonovergoten Kaapverdische eilanden, gelegen te midden van de Atlantische Oceaan op 460 km van de kust van Senegal, bieden een ongeëvenaard aanbod aan mogelijkheden voor de actieve reiziger. Daar waar de meest bekende eilanden Sal en Boavista vooral de strandtoeristen weten te bekoren, zijn de meeste andere eilanden een waar paradijs voor de wandelaar. 

  Elk eiland heeft zijn eigen karakter of specifieke landschappelijke kenmerken. Van Santiago wordt echter gezegd dat het een bonte mengeling is van wat Kaapverdië te bieden heeft: koloniale nederzettingen, hoge bergen, groene vruchtbare valleien en enkele mooie stranden waar het na een actieve dag zalig relaxen is. Een ideale bestemming voor wie wil kennismaken met Kaapverdië maar niet heel veel tijd heeft.

  Centraal op het eiland tref je 2 hoge bergketens aan: de Serra de Pico da Antõnia en de Serra Malagueta. Verder zorgen de groene, vruchtbare valleien en diepe canyons voor een erg afwisselend landschap. Je maakt 3 landschappelijk heel verschillende wandelingen op Santiago voor je verder reist naar Fogo.

  Het eiland Fogo, op 25 minuten vliegen van Santiago, wordt gedomineerd door de immense vulkaan Pico de Fogo. Bij aankomst op het eiland zetten we onmiddellijk koers naar Chã das Caldeiras, een enorme komvormige vulkaankrater op 1600 meter hoogte. Te midden van de gestolde lava, de glooiende heuvels van vulkanisch as en enkele kleinere kraters rijst de Pico de Fogo op. Het is één van de steilste vulkaankegels ter wereld.  Wie dat wenst kan een wandeling maken naar de krater van deze vulkaan, met 2829 hoogte het hoogste punt van Kaapverdië.  Na 2 wandelingen in de caldeira daal je door een indrukwekkend eucalyptusbos en langs weelderige groene hellingen te voet af naar Mosteiros.

  Tussendoor breng je ook een bezoek aan de belangrijkste en grootste steden van Kaapverdië: São Filipe, Praia, Assomada, Tarrafal en de vroegere hoofdstad Ribeira Grande (nu Cidade Velha en UNESCO Werelderfgoed). Je maakt er kennis met het koloniale verleden en de hartelijke en altijd goedlachse bevolking.

  Zuiderhuis werkte een 9-daags programma uit waarin we het mooiste van beide eilanden trachten te combineren maar uiteraard kan het programma op maat aangepast worden aan je persoonlijke wensen en verwachtingen.

  Reis op maat

  Dit individueel programma is een suggestieroute samengesteld om een zo compleet mogelijk beeld te geven van een bestemming. Elke suggestieroute kan op maat worden aangepast.

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Aankomst in Praia - Cidade Velha

  Bij aankomst op de luchthaven word je opgewacht door een medewerker van onze plaatselijke vertegenwoordiger. Het is nog ongeveer een half uur rijden naar Cidade Velha, 13 km ten westen van Praia. 

  Ribeira Grande was lang de hoofdstad van Kaapverdië. Nadat Praia de hoofdstad van Santiago en van Kaapverdië werd, kreeg het de naam Cidade Velha, wat oude stad betekent. De bevolkingsomvang kromp en de ooit zo trotse hoofdstad veranderde in een eenvoudige maar mooi gelegen plaats. Je vindt hier nog heel wat overblijfselen van het koloniale verleden maar geniet er toch vooral van de relaxte sfeer en de gezellige eethuisjes en barretjes op het strand. De Igreja de Nossa Senhora do Rosàrio is de oudste kerk van Kaapverdië – de Rua Banana het meest schilderachtige straatje van Cidade Velha en vermoedelijk van het hele eiland. Hier is het zalig vertoeven en op adem komen na een lange vlucht.

  Dag 2

  Ribeira Grande - Rui Vaz

  Vanuit het dorp klim je eerst een half uurtje tot aan een groot fort boven de stad. Het Fort Real do São Filipe staat, net als Cidade Velha, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De vesting is piekfijn gerestaureerd en kan eventueel worden bezocht. Aan het fort heb je een mooi uitzicht over Cidade Velha en de groene rivierkloof waar je later zal doorwandelen.

  Je wandelt langs de rand van de kloof (ribeira) naar het dorpje Calabaceira. Hier en daar staan enkele acacia ‘s en doornige struiken en op de achtergrond verrijzen de hoge toppen van de Serra do Pico da Antónia. Iets voorbij Calabaceira daal je af in de kloof. In de Ribeira Grande wordt succesvol landbouw bedreven en je vindt er een groguestokerij (Kaapverdische rum). Je wandelt tussen het metershoge suikerriet en langs indrukwekkende bananen- en palmbomen.  Je geniet voortdurend van het getjilp van de talrijke vogels. Kleine en erg grote vlinders, in alle mogelijk kleuren, sieren de vallei. Met wat geluk merk je een fluweelaapje op of krijg je de bonte grijskopijsvogel te zien. Waar je absoluut niet kan naast kijken zijn enkele indrukwekkende baobabs. De bomen hebben een uitzonderlijk grote stamomtrek.  Bij regen slaan ze water op in de dikke stammen om zo het droge seizoen te kunnen overleven.

  Wandeling Ribeira Grande : 9 km, 230 m stijgen en 230 m dalen.

  Na nog een laatste drankje op het strand van Cidade Velha word je opgepikt door een taxi. Het is ongeveer 40 minuten rijden naar het hotel in Rui Vaz. Een mooie rit door de bergen van de Serra de Pico da Antónia, met overal fruitbomen en mais op de kunstig aangelegde terrassen langs de steile hellingen. Je verblijft in Quinta da Montanha, midden in de bergen. Vanop het terras van je kamer heb je zicht op de weelderige vegetatie en plantages.

  Dag 3

  Rui Vaz - Engenhos - Assomada

  Vanuit Rui Vaz gaat het eerst lange tijd bergaf, tot we bijna in het dorpje Longueira zijn. Je daalt af door indrukwekkende eucalyptusbossen en langs metershoge agaveplanten. Hier en daar staat een grote mangoboom. Soms is het pad moeilijk vindbaar tussen de dichte begroeiing. Gelukkig weet de gids die je vergezelt het beste pad steeds weer te vinden. In Longueira bevindt zich een reusachtige boom met lianen. Er zijn enkele stenen bankjes en tafeltjes gemaakt. De ideale plek voor een eerste stop.

  De komende uren gaat het vooral bergop. Je wandelt langs authentieke bergdorpjes en decoratieve landbouwterrassen. Naast bananen worden er vooral maïs, zoete aardappelen, tabaksplanten en suikerriet verbouwd.  Je wandelt door het Parque Natural da Serra de Pico da Antónia, een beschermd natuurgebied rond de Pico da Antónia, met 1394 meter het hoogste punt van Santiago. De zichten op de hoogste toppen van de bergketen zijn onbeschrijfelijk mooi. 

  Je daalt af naar Picos Acima en klimt nog een laatste keer tot op een bergrug. Na een 15-tal minuten klimmen krijg je, tussen de vele acaciabomen door, een eerste keer Assomada te zien. Je daalt af naar Engenhos, waar je de aluguer neemt tot aan het hotel in het centrum van Assomada. De aluguer is een pick-up, met bankjes in de laadbak, die op Kaapverdië dienst doet als openbaar vervoer.  Samen met de locals de aluguer nemen: een belevenis op zich.

  Wandeling Rui Vaz – Engenhos : 15,5 km, 780 m stijgen en 1190 m dalen.

  De exacte route tussen Rui Vaz en Engenhos kan je voor aanvang van de wandeling (of tijdens de tocht) bespreken met je gids. Verkies je een wat langere of wat kortere tocht, dan neemt hij een andere weg om in Engenhos uit te komen. Wie dat wenst kan de tocht ook beëindigen in één van de dorpjes van Picos Acima en hier de taxi of de aluguer nemen naar het hotel (deze extra transfer is niet inbegrepen en ter plaatse te betalen).

  Dag 4

  Chao Grande – Figueira das Naus - Tarrafal

  Je rijdt ongeveer 20 minuten van Assomada naar Chao Grande. Onderweg heb je fantastische zichten op de bergen van de Serra Malagueta en het eiland Fogo.

  Iets voor Chao Grande zet de taxi je af. Je wandelt over een mooie kasseiweg naar en door het dorpje. In het dorpje verlaat je het plateau en duik je de canyon van Achada Bezerro in. Je passeert enkele (vervallen) huizen die tegen de steile bergwand zijn aangebouwd. Varkens, geiten, kippen, eenden en af een toe een koe lopen vrij rond in het dorre landschap. De canyon wordt steeds spectaculairder en bestaat deels uit prachtige basaltzuilen. Je volgt de kloof niet in de richting van de zee maar loopt de andere richting uit en klimt geleidelijk aan weer de kloof uit.

  Na een tijdje bereik je een plateau met formidabele zichten op een aantal bijzonder kleurrijke kloven en de hoge bergen van de Serra Malagueta en de Serra de Pico da Antónia. In de verte doemt de enorme vulkaankegel van de Pico de Fogo uit de oceaan op. Niet veel na de middag bereik je Figueira das Naus. Een taxi brengt je in ongeveer een half uurtje naar Tarrafal, de belangrijkste plaats in het noorden van Santiago. Een dorp met heel wat gezellige restaurantjes en een prachtig wit zandstrand met tal van gekleurde vissersbootjes.  Hier is het zalig vertoeven in het verfrissende water of onder een groepje schaduwgevende palmbomen. De zonsondergang vanop het dakterras van Casa Estrela is onvergetelijk.


  Wandeling Chao Grande – Figueira das Naus : 7 km, 420 m stijgen en 215 m dalen.

  Wie dat wenst kan de wandeling ook aanvatten in Ribeira da Barca en/of vanuit Figueira das Naus nog doorwandelen naar Ribeira da Prata.

  Ribeira da Barca -> Chao Grande : 2.30 à 3 uur, voornamelijk in stijgende lijn.

  Figueira das Naus -> Ribeira da Prata : +/- 2 uur, voornamelijk in dalende lijn.

  Dag 5

  Naar Fogo - Chã das Caldeiras

  Je verlaat het mooie Tarrafal en vliegt naar Fogo. Het is ongeveer 1.15 uur rijden naar de luchthaven van Praia. Na een vlucht van 25 minuten zet je voet aan land op Fogo, bekend om de Pico Grande, één van de steilste vulkaankegels ter wereld.

  Je gids staat je op te wachten op de luchthaven zodat je onmiddellijk kan doorrijden naar Chã das Caldeiras, een nationaal park dat het unieke landschap in de caldeira beschermt. Onderweg passeer je reeds een aantal gestolde lavastromen maar echt spectaculair wordt het bij het bereiken van de rand van de krater. Hier ontvouwt zich een spectaculair landschap. Links en in de verte rijzen de bijna loodrechte wanden van de caldeira omhoog en voor je prijkt de Pico de Fogo. Daartussen enkel gestolde lavastromen, grillige vulkanische rotsen, heuvels van vulkanisch as en enkele kleinere kraters.

  Je kan je hier laten afzetten en je wandeling starten of je kan je nog een eindje verder laten brengen met de wagen voor je de wandeling aanvat. Je wandelt door inktzwarte asvelden naar de krater van de uitbarsting van 2014 (Pico Pequeno). Wandel over de rand van de krater en sta versteld van de kleurenpracht op de vulkaanbodem. Je daalt weer af naar de caldeiravlakte en wandelt langs mini-fruitboompjes, druivenstruiken, tomaten- en paprikaplanten naar je guesthouse in Portela of Bangaeira.

  Dag 6

  Chã das Caldeiras

  Vandaag maak je een 2de wandeling in de Chã das Caldeiras. Je gids zal de mogelijkheden op dag 6 met je bespreken. Er zijn heel wat fantastische wandelingen te maken vanuit je guesthouse, maar de meeste zullen er voor kiezen om naar de top van de Pico de Fogo te klimmen. De vulkaan staat bekend als één van de steilste vulkaankegels ter wereld. In ongeveer 5 km overwin je een hoogte van +/- 1100 meter. Toch is het bereiken van de top voor de meeste wandelaars haalbaar. Wie aan een rustig tempo de klim aanvat zal na 3 à 4 uur de krater van de Pico bereiken. Het zicht vanop de top is adembenemend. Hier en daar zie je in de krater wolkjes vulkanisch gas ontsnappen.

  Je daalt af via een andere route. Door de diepe vulkanische as glij je als het ware naar beneden. Erg spectaculair, niet moeilijk, niet gevaarlijk en geweldig leuk.

  Na een beetje rust in de namiddag neemt je gids je mee om de plaatselijke wijnen te proeven.  Op de erg vruchtbare bodem van de caldeira worden druiven geteeld. Hiermee wordt uitstekende witte en rode wijn geproduceerd.

  Dag 7

  Portela – Mosteiros – São Filipe

  Je hebt afscheid genomen van je gids en met de routebeschrijving bij de hand daal je af naar de noordkust van het eiland. Je wandelt ongeveer een uur langs de wand van caldeira, alvorens de afdaling aan te vatten. Een fraai wandelpad door het natuurpark Monte Velha leidt naar de dorpjes Pai António en Mosteiros. De vruchtbare hellingen boven beide dorpjes zijn opvallend groen. Je wandelt door eucalyptusbossen en koffieplantages. Op de gecultiveerde hellingen worden citrusvruchten, appelsienen, mango's, agaves, papaja's, bananen en cashewnoten geteeld. Op een pleintje in het centrum van Mosteiros staat een grote baobab. Hier word je in de namiddag opgepikt door een taxi. Het is ongeveer 1 uur rijden naar je hotel in São Filipe.

  Wandeling Portela – Mosteiros : 14 km, 40 m stijgen en 1760 m dalen.

  São Filipe is de derde stad van Kaapverdië. Het is er aangenaam rondslenteren door de kleurrijke straatjes, langs oude koloniale huizen (sobrados) en levendige pleintjes. Een wandeling (routeboek) leidt je in ongeveer 1.5 uur langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het stadje. ‘s Avonds zoek je een gezellig restaurantje uit.

  Dag 8

  Naar Praia

  Vlucht naar Praia en individueel bezoek aan de stad. De stad is gebouwd op enkele grote basaltplateaus met een aantal lagergelegen woonwijken ertussenin. De oude kern van de stad heet 'Het Plateau'. Je vindt er enkele prettige pleintjes, de aardige wandelpromenade Avenida 5 de Julho en de drukke Sucupira-markt, de grootste markt van Praia (niet geopend op zondag). Het is een echte Afrikaanse markt, met een wirwar van smalle straatjes en kleurrijke kraampjes.

  Aan de rand van de stad vind je enkele leuke strandjes (vaak druk bezocht in het weekend en ‘s avonds maar rustig op andere momenten). Het mooiste is vermoedelijk het witte strandje van Prainha.

   

  Dag 9

  Vertrek vanuit Praia

  Transfer naar de luchthaven van Praia en terugvlucht.

  Periode

  Ideale reisperiode : oktober tem mei.

  Prijzen

  Prijs per persoon 2020:

  € 1495 per persoon (o.b.v. 2 personen – tweepersoonskamer)
  € 1195 per persoon (o.b.v. 4 personen – 2 x tweepersoonskamer)

  Voor een éénpersoonskamer wordt een singletoeslag aangerekend.
  Toeslag voor single kamer : € 120

  Toeslag voor gids op dag 2 (gids ipv roadbook) : € 30 per persoon
  Toeslag extra nacht Tarrafal (kamer met ontbijt) : € 55 per persoon/per nacht

  Op reis met een groepje? Dan kan een groepskorting van toepassing zijn. 

  Nota

  Reservatie is steeds op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid.

  Bagage

  Wandelingen met dagrugzak.  De hoofdbagage wordt vervoerd tussen de verschillende logies.

  Begeleiding

  Op sommige wandelingen word je vergezeld door een lokale (Engels- of Franssprekende) gids – voor de andere wandelingen ontvang je ter plaatse een Engelstalige routebeschrijving.

  Deelnemers

  Min 2.

  Documenten

  Voor Kaapverdië heb je een geldige reispas nodig.  Sinds 1 januari 2019 hebben de onderdanen van de Europese Unie geen visum meer nodig om Cabo Verde binnen te mogen. Wel dienen ze zich te registreren en een luchthavenveiligheidstaks te betalen van 3.400 Escudos.  Je registreren kan via de website www.ease.gov.cv.

  Fysiek

  Wandelingen over goed begaanbare paden – zonder technische moeilijkheden. Op de meeste wandeldagen kan de wandeling (afstand) aangepast worden aan je persoonlijke wensen.  Wandelingen kunnen ingekort of verlengd worden.  Hou er rekening mee dat de soms hoog oplopende temperaturen een wandeling aanzienlijk lastiger kunnen maken.

  Gezondheid

  Inentingen zijn wettelijk niet verplicht voor Kaapverdië.  Voor medisch advies in verband met facultatieve inentingen verwijzen we naar de huisarts of de dienst ‘reisadvies’ van een universitair ziekenhuis.  Medisch advies vind je ook op de website van het tropisch instituut (www.itg.be).

  Klimaat

  Op Kaapverdië heerst een subtropisch droog klimaat. Het klimaat wordt vooral bepaald door de droge, noordoostelijke passaatwinden die het grootste deel van het jaar over de Sahara en vervolgens over de Atlantische Oceaan waaien. Tijdens de noordoostpassaat valt er vrijwel geen regen. 

  Vanaf eind juli/begin augustus verandert de windrichting.  Tot in oktober waait de wind vanuit het zuidwesten en komen er meer wolken over de eilanden waaien – vooral over de zuidelijke eilanden, Boavista en Sal.  Er is geen sprake van een ‘echt’ regenseizoen maar in de periode van augustus tot en met oktober loop je de meeste kans op neerslag op de zuidelijke eilanden.

  De temperatuur verschilt weinig tussen de verschillende eilanden en is verrassend constant.  De grootste hitte wordt getemperd door koelere oceaanstromingen.  Er waait in Kaapverdië vrijwel altijd een verkoeling brengend briesje.  In de zomermaanden waait het wat minder en lopen de temperaturen wat op.  De dagtemperatuur varieert van gemiddeld 25 graden in de winter tot 30 graden in september.

  Logies

  Comfortabele, gezellige en sfeervolle hotels in Cidade Velha, Praia, Rui Vaz, Tarrafal en São Filipe.  Eenvoudig hotel in Assomada.  In Portela (2 nachten): erg mooi guesthouse met fantastisch zicht op Pico Grande vanuit de uitzaal.  Echter geen warme douches hier.  Indien gewenst kan je wel een kom warm water krijgen om je te wassen.  Overal erg lekkere en verzorgde maaltijden.

  Maaltijden

  Op Kaapverdië eet men vooral vis (tonijn, makreel, inktvis, kreeft en octopus) – af en toe varkensvlees of kip.  Het eten is vaak bereid uit dagverse producten.  Vis wordt meestal gegrild geserveerd met rijst en groenten.  Soms kan je ook kiezen voor friet met een salade.  Een echte lekkernij is gegrilde kreeft. Inktvis en garnalen worden vaak in een soep of stoofgerecht bereid.
  Het nationale gerecht van Kaapverdië is Cachupa.  Cachupa wordt bereid met mais, bonen, kruiden, zoete aardappel en cassave. De luxe versie wordt met vlees klaargemaakt.

  Programmawijzigingen

  Tijdens een reis naar Kaapverdië zijn last-minute wijzigingen nooit uitgesloten.  De soms snel wijzigende weersomstandigheden zorgen er bvb al wel eens voor dat vluchten en ferries tussen de eilanden vlak voor vertrek geannuleerd worden.  Onze partner ter plaatse zal in de mate van het mogelijke naar een gepaste oplossing opzoek gaan – maar verwacht geen wonderen.  Een flexibele ingesteldheid is aangewezen.  Laat je reisplezier niet beïnvloeden door eventuele tegenslagen of noodzakelijke wijzigingen in het programma.  Weet dat onze mensen ter plaatse steeds al het mogelijk doen om je een zo aangenaam mogelijke reis te bezorgen.

  Vervoer

  Privé vervoer (taxi ‘s) voor de plaatselijke transfers en binnenlandse vluchten tussen Santiago en Fogo (h/t) inbegrepen.  1 x met aluguer (een pick-up, met bankjes in de laadbak, die op Kaapverdië dienst doet als openbaar vervoer). 

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  8/06/2020