Op zoek naar iets?

Gnoes in de Serengeti

Kalverseizoen in de Serengeti

Het kalverseizoen in Ndutu, Tanzania

door Steven Andries

Het was gedurende vele jaren vaste prik in februari: een safari naar Ndutu, Tanzania, om er het kalverseizoen te aanschouwen. Een spektakel zonder weerga dat me nooit heeft ontgoocheld. Nu ik zelf 2 kalfjes heb, zijn mijn kalversafari’s schaarser geworden. Maar wanneer ze plaatsvinden, zijn ze nog steeds waanzinnig goed!

De jaarlijks weerkerende migratie van 1,5 miljoen gnoes en zebra’s van Serengeti naar Maasai Mara en terug is een van de grootste wonderen der natuur. Wie af en toe eens naar National Geographic zapt, is wellicht al wel vertrouwd met de massa wildebeesten die de Mara-rivier oversteken, paniek in de ogen, krokodillen op de loer... Een oversteek bijwonen staat hoog op de bucketlist en ondertussen zijn er al best wel wat Zuiderhuisreizigers die we op het juiste moment op de juiste plaats hebben gebracht.

Minder bekend – en hou het stil alsjeblief – is het kalverseizoen. Van half december tot eind maart zakt de migratie af naar Ndutu, in de Ngorongoro Conservation Area, op de grens met Serengeti National Park. Ze doen dat om er te kalveren, en masse, de zebra’s eerst en de gnoes in februari en maart. Zover het oog reikt, lopen moederbeesten met kalfjes tegen hun flank. Sommigen staan nog wankel op de poten, anderen huppelen, zich van geen kwaad bewust, door de wilde basilicum. Dít is het ware spektakel! Want in hun kielzog volgen de roofdieren. Terwijl jachtluipaarden, leeuwen en hyena’s op de onervaren jongen azen, cirkelen de gieren en arenden boven hun ruggen, op zoek naar placenta’s, uitgeputte oudjes of achtergelaten karkassen. Hier wordt een nieuwe generatie geboren en gaat de oude dood. De natuur op zijn schoonst en op zijn wreedst. Wie ooit het voorrecht heeft gehad om hier in deze periode te vertoeven, weet dat het een wildlife ervaring is die nog moeilijk kan overtroffen worden.

 

Vriend en vijand in Ndutu

 

Als kind zat ik tijdens het wekelijkse vrije uurtje achterin de klas weg te dromen, met mijn neus in de safariboeken van Nero-tekenaar Marc Sleen. Meer dan 30 safari’s had hij op zijn teller staan. Ik had mijn nog prille leven gegeven om 1 keer te mogen gaan... Vijftien jaar later zette ik voor de eerste maal voet in de Serengeti en mijn allereerste geslaagde leeuwenfoto stuurde ik per post naar de man die me had doen dromen. “Een prachtexemplaar”, schreef Marc Sleen me terug. Ik was 25 en gloeide van trots, zoals het kind dat wegmijmerde bij het lezen van zijn boeken gedaan zou hebben.

Mijn kinderdroom is ondertussen meer dan werkelijkheid geworden en Tanzania is nu mijn tweede thuis. Ik kwam – en kom er nog steeds – voor de dieren, maar maakte er in de afgelopen 20 jaar ook vele vrienden. Met hen trok ik de savanne in en vergaapte ik me vol ongeloof aan al het moois dat het land te bieden heeft. Maar het kalverseizoen blijft zonder enige twijfel mijn favoriet.

 

Steven in Tanzania

 

In februari 2021 biedt Zuiderhuis de groepsreis Waanzinnig Tanzania aan. Reisleider Steven brengt je naar Maasailand, Tarangire National Park, de Ngorongoro Crater, de WaIraqw en de Serengeti. Het hoogtepunt van deze trip is het kalverseizoen in Ndutu. Schrijf je snel in voor deze onvergetelijke reis. De plaatsen zijn beperkt!