Op zoek naar iets?

Kamchatka

RUSLAND - Kamchatka, beren en vulkanen van Noordoost-Siberië - 18 dagen

{{statusText}}

Op aanvraag

  • exploratie in groep van een stuk wildernis, uniek op onze planeet
  • reis door het hart van Kamchatka met een 6x6 truck
  • spot de Kamchatka-beer en wandel op Kamchatka's meest actieve vulkanen

  In het verre oosten van Rusland ligt Kamchatka, een groot stuk land dat permanent gesmeed wordt door hoopoprijzende besneeuwde vulkanen, waar de bewoners in warme rivieren baden en de bruine beer zich een deel van het jaar te goed doet aan wilde zalm.

  Tijdens onze groepsreis ligt de nadruk op de grote biodiversiteit en op de verbazingwekkende vulkanische landschappen

  Deze exploratiereis door Kamchatka vindt plaats tijdens de herfst. De kleuren zijn dan op hun best, er zijn weinig of geen muggen en de bruine beer is nog steeds bedrijvig aan het vissen op zalm. 

  Om de grote rijkdom van de natuur te beleven, bezoeken we diverse regio's: de zuidelijk gelegen toendra, de centraal gelegen vallei waar we langs de oevers van de Kamchatka rivier een glimp opvangen van het plattelandsleven en het gebied waar de indrukwekkende Ksudach, Mutnovsky en Gorely vulkanen hoog boven het landschap uitsteken.

  Tot slot brengen we een aantal dagen door in Centraal Kamchatka, aan de voet van het monumentale en indrukwekkende Tolbachik vulkanensyteem

   

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1-2

  Brussel - Moskou

  Vlucht van Brussel naar Moskou (vluchten exclusief). Afhankelijk van de uurregeling van de aansluitende vlucht naar Kamchatka is er mogelijks een hotelovernachting in Moskou en hebben we pas de volgende dag aansluiting.

  Dag 3-3

  Aankomst in Petropavlovsk - Kamchatsky

  Op 5 september: aankomst in Petropavlovsk-Kamchatsky, de hoofdstad en het administratief centrum van het gebied. Onthaal door onze lokale medewerker en bustransfer naar het hotel. 

  We bezoeken het vulcanologisch instituur, het stadscentrum en de markt.

   

  Dag 4-6

  Observatie van de Kamchatka bruine beer

  Een MI-8 helikopter brengt ons naar Kurilskoye, een oud en vegetatierijk kratermeer op het zuidelijk deel van het Kamchatka-schiereiland. Bij gunstig weer maken we onderweg een tussenlanding op de besneeuwde kraterrand van de Ksudach vulkaan.

  Bij Kurilskoye dropt de helikopter ons op een boogscheut van de mooie en rustieke hut waar we de komende dagen verblijven. De hut is een grote houten optrek, bestaande uit drie gastenkamers waarin ieder 6 personen in stapelbedden kunnen slapen. Er is een grote eetruimte. De sanitaire voorziening beperkt zich tot wastafels en toiletten. Er zijn geen douches. De sfeervolle hut is omgeven door een houten terras, de ideale plaats voor natuurobservatie.

  Nadat we onze bagage hebben weggebracht, geeft de parkwachter ons een briefing en enkele veiligheidsvoorschriften; we zitten immers in berenland. In de late namiddag maken we een korte verkennende wandeling waarbij we hopen onze eerste Kamchatka beer te zien.   

  Gedurende 3 dagen verkennen we de oevers van het Kurilskoye-meer. Het zoetwatermeer staat via een rivier in verbinding met de oceaan en het is de ideale plaats waar zalm in grote getale komt paren. De zalm maakt het gebied tot een paradijs voor de Kamchatka bruine beer. Van de lente tot de herfst patrouilleren ze langs de oevers en voeden hun jongen hoofdzakelijk met braambessen en zalm. 

  In deze reisperiode hebben we ook een reële kans om de Steller-Zeearend, die zich tegoed komt doen aan de visresten, te observeren.

  Vanuit onze wildernis-lodge maken we korte wandelingen onder leiding van de ranger. We verkennen te voet de omgeving, maken excursies met een rubberen bootje en nemen vooral de tijd om beren te observeren. Deze plek is een ware uitdaging voor de fotografen onder ons om het spektakel en de taferelen in close-up opnamen te vereeuwigen. Ongetwijfeld één van de vele hoogtepunten tijdens de reis.

  Dag 7

  De vulkanen Mutnovsky en Gorely

  De helikopter komt ons terug oppikken. De vlucht gaat naar een zuidelijk gelegen hoogvlakte aan de voet van de indrukwekkende vulkaankegels Mutnovsky en Gorely. Indien de weersomstandigheden het toelaten, maken we onderweg een tussenlanding op de vegetatierijke oever van een warmwaterrivier waar we heerlijk kunnen baden en herinneringen ophalen over de beren-observatie van de voorbije dagen. 
  Het is de grootste warmwaterbron van Kamchatka. Aan de voet van de Khodutka vulkaan borrelt te midden van de toendra heet water op en vormt iets verder een kleine stroom. Stroomafwaarts koelt het hete water af en vinden we de ideale temperatuur voor een ontspannend bad. 

  In de late namiddag dropt de helikopter ons op een weiland waar we ons Russisch team ontmoeten. Zij komen met een 6x6 truck uit P-K en brengen kampmateriaal en voedsel mee zodat we 2 dagen autonoom in de wildernis kunnen verblijven. We stellen een basiskamp op in de nabije omgeving van de vulkanen. Van hieruit maken we verkennende wandelingen naar de kratertoppen van de vulkanen Mutnovsky en Gorely.

  Logies in tenten voor 2 nachten.

  Dag 8

  Naar de kraters va de Mutnovsky-vulkaan

  Mutnovsky hoort bij de meest actieve vulkanen van het gebied. De top bereikt een hoogte van 2.322m en is samengesteld uit verschillende verzakte kraters. Via een kloof in de buitenste vulkaanflank trekken we naar de kraterrand. Vanop deze plaats kijken we neer op een danteske wereld van zwavelhoudende meertjes en pastelgetinte kleiwanden. 
  Aan de rand van glinsterende massa's gletsjerijs merken we spuwende zwavelmonden en opstijgende rookpluimen. We aanschouwen de creatie van de aarde. 
  We wandelen over enkele sneeuwvelden. Onderweg hebben we een goede kans om ijsgrotten te zien. Het lichtspel in het ijs is betoverend en fenomenaal. 
  De wandeling naar de kratertop is een wondermooie tocht waarvoor we een ganse dag uitrekken (ca 8 km heen en terug; hoogteverschil 600m).

  Dag 9

  De drievoudige kratertop van de Gorely-vulkaan

  Vanuit ons basiskamp trekken we naar de kraters van Gorely.

  Dagwandeling (ongeveer 10 km heen en terug; 750 m hoogteverschil). 

  Een bergpad brengt ons langs lavavelden naar een hoogte van 1.828m. We dienen een hoogteverschil van 650m. te overbruggen om bij de top te komen. Van hieruit kijken we neer op 3 vulkaankraters met azuurblauwe meertjes op de bodem. Bij goede zichtbaarheid zijn de panoramische zichten adembenemend, we bewonderen de vulkanen Vilyuchinsky, Opala, Mutnovsky, Avachinskaya en Koryasky.

  Hotelovernachting en gelegenheid tot ontspannend baden in het thermale bronwater.

  Dag 10

  Op weg naar centraal Kamchatka

  Vandaag vat het tweede deel van onze reis aan. We rijden in noordelijke richting. Ons doel is het Tolbachik massief, een bijzonder actief vulkanisch gebied in het centrale deel van Kamchatka. 

  We reizen over de weg aan boord van een 6x6 truck. Onderweg ervaren we het Russisch Verre Oosten van dichtbij. Toendra, beboste valleien en brede rivierbeddingen wisselen af. Af en toe passeren we een dorp of een kleine nederzetting bestaande uit enkele boerderijen. We vangen een glimp op van het geïsoleerde plattelandsleven.
  Het 'op weg zijn' maakt een groot deel uit van onze reis. Het leven langs de weg is een belevenis op zich.
  Na ca 300km bereiken we het kozakken-dorpje Milkovo, waar we tijd nemen om de sfeer op te snuiven en het lokale leven te observeren. 

  Bivak langs de oever van een rivier.

  Dag 11

  Centraal Kamchatka

  Enige tijd na de oversteek van de Kamchatka-rivier naderen we het Tolbachik vulkanenmassief. 
  De laatste tientallen kilometers wordt het terrein ruw en onherbergzaam. De omgeving verandert in een waar maanlandschap.  Aan de voet van het vulkanisch gebergte staan de overblijfselen van enkele wetenschappelijke hutten. Vlakbij stellen we ons kamp. Van hieruit verkennen we de komende dagen de omgeving. Het landschap is buitenaards. Niet voor niets dat de Russen hier hun maanwagen kwamen testen.

  Dag 12-15

  Het Tolbachik vulkanenmassief

  Afwisselend met de 6x6 truck en te voet exploreren we de omgeving. Uitgerust met een dagrugzak en fotomateriaal wandelen we langs de vulkaanflanken. De zichten zijn surrealistisch en overweldigend.  We trekken door asvelden en langs oude lavastromen naar de krater van de Plosky Tolbachik vulkaan (12km / 8 à 10u). Onderweg genieten we van de weidse uitzichten over de monumentale Kliotchevskoï vulkanen.
  Vanop de kraterrand kijken we neer op een 500m lager gelegen, okergeel getint kratermeer. IJsmassa's en sneeuwvelden hangen over de kraterranden en contrasteren met het donkere lavagesteente. 

  We exploreren eveneens het gebied waar zich in 1975-76 de grote eruptie voordeed. Kleine kraters met een hoogte van ca 200m werden geboren. De hevige uitbarsting legde verschillende hectaren woud onder een metersdikke aslaag. De bomen verdorden en enkel de kruinen steken nog boven de as uit. Het gebied getuigt van een grootse natuurramp. We wandelen een aantal uren door het heuvelend landschap. Fotografisch is het 'Dode Woud' een van de meest bevreemdende locaties van Kamchatka. Hier wordt de ruwheid van het landschap extra benadrukt.
   
  Gedurende enkele dagen verkennen we verschillende regio. We nemen de tijd om te wandelen en krijgen op deze manier een blijvende indruk van het vulkanenlandschap. 
  De laatste dag in deze wildernis, zoeken we met de 6x6 een weg naar de Noordwest kant van de Tolbachik vulkaan. We wandelen over een toendra-achtige hoogvlakte en krijgen een fascinerend uitzicht op de perfect gevormde, 3000m hoge vulkaankegels van het besneeuwde Kliotchevskoï massief. Vaak hangen lensvormige wolken boven de besneeuwde vulkaanpieken, ze geven een surrealistische toets.

  We logeren in een guesthouse in een klein dorpje aan de rand van het vulkanenmassief.

  Dag 16

  Terug naar Petrovpavlovsk-Kamchatsky

  We gaan vroeg in de ochtend op weg en laten Centraal Kamchatka en zijn imposante vulkanen achter ons. 

  Het neemt een ganse dag in beslag om P-K te bereiken. Regelmatig houden we halte om de taferelen langs de kant van de weg van dichtbij gade te slaan, om een koffie te drinken en de benen te strekken. 

  Hotelovernachting in P-K.

  Dag 17

  Vrije dag in Petropavlovsk-Kamchatsky

  Deze dag dient als reservedag voor het geval we gedurende de reis door omstandigheden vertraging zouden oplopen. De vrije dag in P-K kan op verschillende manieren worden ingevuld.

  • boottocht langs de grillige kustlijn van Avacha Bay met zicht op vulkaantoppen.
  • een helicoptervlucht naar de vallei van de geysers (richtprijs 700 euro, volledige dag).

  De excursies kunnen lokaal worden besteld en betaald per kredietkaart. De prijs per persoon is afhankelijk van het aantal deelnemers. De Zuiderhuis-reisleider regelt deze optionele bezoeken.

  Hotelovernachting in P-K.

  Dag 18

  Brussel via Moskou

  Terugvlucht naar Brussel via Moskou.

  Periode & Prijzen

  Er zijn voorlopig geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.

  Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata?

  Nota

  In september 2021 wordt er een volgende groepsreis gepland. Data en prijzen zijn beschikbaar eind februari 2020.

  Bij interesse: contacteer Wereldreizen@zuiderhuis.be.

  Begeleiding

  Het lokale team bestaat uit een Russische gids, een Engelstalige tolk, een kok en een chauffeur.
  We reizen in een gebied waar het toerisme nog in haar kinderschoenen staat. 
  Het informatieniveau ligt iets lager dan wat we gewoon zijn van Europese gidsen. De lokale gids en de tolk handelen meestal als 'fixers', zij bekommeren zich om een vlot reisverloop en regelen alle praktische zaken.

  De Nederlandstalige reisleiding wordt verzorgd door een ervaren Zuiderhuis reisleider. Hij biedt een absolute inhoudelijke meerwaarde. Zijn jarenlange ervaring in geïsoleerde gebieden laten hem toe je uitgebreid te informeren over vulkanisme en de wildlife van het gebied.

  Boek vroeg, vermijd extra kosten

  Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.

  We kunnen pas vluchten inboeken van zodra het minimum aantal passagiers (8) bereikt is. Van zodra er 8 deelnemers geboekt zijn maken we de dan reeds ingeschreven passagiers een concreet voorstel. Richtprijs: vanaf ongeveer 1000 euro (taksen inclusief). De prijs varieert volgens de nog beschikbare tariefklasse op datum van reservatie. We mogen stellen dat hoe vroeger men boekt hoe meer kans op interessante vluchtprijzen. Bij een late boeking resten meestal enkel de duurdere tarieven.

  Vroeg reserveren is dan ook absoluut nodig!

  Deelnemers

  Het minimum aantal deelnemers bedraagt 10.

  Ook bij min. 8 deelnemers kan de reis doorgaan, evenwel met een aangepaste prijs. Prijs op basis van 8 en 9 deelnemers is 6589 euro per persoon (exclusief de intercontinentale vluchten).

   

  Documenten

  Je hebt een internationaal paspoort nodig dat nog zes maanden na jouw terugkeer uit Rusland geldig is.

  Ook een visum is vereist (niet inclusief in de prijs van de reis). Enige tijd voor de afreis bezorgen we je de informatie mbt visumregeling.

  Om een visum te bekomen voor Rusland heb je een volwaardige bijstandsverzekering nodig. Samen met de reispas, de foto's en de visumaanvraag dien je tevens een Engels- of Franstalig attest af te leveren van jouw verzekeraar dat je effectief een polis heeft onderschreven en dat deze ook geldig is voor Kamchatka.

  Fysiek

  Goed te been zijn is een must. Drie wandeldagen, waarvan 2 opeenvolgend, zijn uitdagend. Het terrein is ruw en rotsig met soms steile hellingen. De hoogte, het gebrek aan comfort tijdens de tentovernachtingen (geen douchemogelijkheid), de wisselende weersomstandigheden en de mogelijke koude (in september is de kans reëel dat het op enkele plaatsen vriest en sneeuwt) vragen van de deelnemers een goede fysieke conditie. 

  Een flinke dosis humor en een goede groepsgeest zijn nodig.

  Tijdens de wandelingen is enkel een dagrugzakje te dragen.

  Regelmatig sporten (fietsen, stappen, zwemmen) helpt als voorbereiding.

  Budget / geld

  De lokale munt is de roebel. 
  Visa en Mastercard zijn ideale betaalsystemen in de hoofdstad, maar op het platteland nog niet overal ingeburgerd. Voorzie cash euro om eventuele persoonlijke uitgaven op het platteland te kunnen regelen. Ze kunnen ter plaatse worden omgewisseld voor lokale munt. 

  Gezondheid

  Wettelijk zijn geen inentingen verplicht. 
  Voor facultatieve inentingen verwijzen we naar jouw huisarts en / of de diensten reisadvies (travel clinic) van de universitaire ziekenhuizen. Zij helpen je graag met deskundig medisch reisadvies.

  Klimaat

  Kamchatka heeft een continentaal klimaat. De dagtemperaturen in september schommelen rond 15°C. 
  Na zonsondergang wordt het doorgaans koud en op de hoogvlakten kan de eerste poedersneeuw vallen.
  De klimatologische omstandigheden wisselen elkaar snel af en de wind kan het koud maken. 

  Logies

  Hotelovernachtingen zijn steeds op basis van tweepersoonskamers met sanitair op de kamer.

  • na het meerdaags bezoek aan de Kliotchevskoï vulkanenketen, brengen we de nacht door in een guesthouse. Basis meerpersoonskamers met gedeeld sanitair. 
  • aan de oever van het Kurilskoye-meer logeren we in een houten en rudimentaire wildernis-lodge, in meerpersoonskamers met gedeeld sanitair. Er is beperkte wasgelegenheid en 4 toiletten.
  • 5 à 6 overnachtingen in tenten. Tweepersoons(iglo)tenten; er wordt telkens ook een grote mess-tent opgezet om uit de wind te eten. Een tafel en vouwstoelen maken deel uit van de kampuitrusting. 
  Er wordt een toilettent opgezet. Geen douche.
  Het voertuig waarmee we reizen beschikt over een aanzienlijke voorraad water dat in eerste instantie wordt gebruikt voor de keuken en als drinkwater. Iedere deelnemer kan dagelijks over 1 liter water beschikken om zich op te frissen en tanden te poetsen.

  Maaltijden

  Met uitzondering van de hotelovernachtingen, worden de maaltijden bereid en verzorgd door een kok die het ganse traject met ons meereist.
  Het middagmaal bestaat meestal uit een picknick, het avondeten is een combinatie van lokale en Europese keuken. Je zal de kans krijgen om een paar lokale specialiteiten te proeven.

  Indien je een speciaal dieet dient te volgen, geef dit dan op in de 'infofiche voor reizigers'. Op deze manier kunnen wij, indien mogelijk, rekening houden met jouw wensen. 

  Hotelnacht in Moskou: kamer en ontbijt is inclusief, andere maaltijden niet.

  Persoonlijke uitrusting

  Stel jouw kledij samen volgens het 'laagjessysteem'. Een warme drie-seizoensslaapzak is aanbevolen.
  Een persoonlijke uitrustingslijst wordt je na inschrijving toegestuurd. Ze wordt eveneens uitgebreid besproken op de reisbijeenkomst voorafgaand aan de reis.

  Programmawijzigingen

  Dit reisprogramma neemt je mee naar een van de meest desolate gebieden op onze planeet. De natuur bepaalt het reisritme en het programma. Helikoptervluchten kunnen vertraging oplopen of kunnen worden afgelast omwille van slechte zichtbaarheid, felle wind of hevige neerslag op de vliegroute. Zo kan ook de kratertop van de Mutnovsky-vulkaan onbereikbaar zijn door te grote sneeuwvelden. Veiligheid staat steeds voorop. Het weer of andere omstandigheden buiten onze wil om, kunnen programmawijzigingen met zich meebrengen.

  Single

  als single ben je welkom bij Zuiderhuis. Je betaalt geen toeslag maar deelt de kamer/tent met een medereizig(st)er.

  Een single kamer / tent is mogelijk indien beschikbaar en mits het betalen van een toeslag. Indien je expliciet een single kamer wenst dan horen we dit graag bij boeking en dit is enkel mogelijk voor de hotelnachten en de iglotent-overnachtingen. Het supplement bedraagt 395 euro voor het gedeelte Kamchatka.

  In de guesthouses aan de voet van de Kliotchevskoï vulkanenketen en aan het Kurilmeer is geen single kamer mogelijk.

  Indien relevant: voor Moskou bedraagt het supplement single 68 euro per nacht (1 nacht hotel).

  Vervoer

  Het overgrote deel van het wegennet zijn pistes. De wegen zijn vaak in een erbarmelijke staat. 

  Voor de trajecten overland maken we gebruik van een 6x6 truck, een noodzakelijk en efficiënt type voertuig dat de moeilijke terreingesteldheid aankan. Om het geïsoleerde Kurilskoye-meer te bereiken, maken we gebruik van een MI-8 helikopter.

  Vlucht

  De vluchten naar Petropavlovsk (h/t) zijn niet inbegrepen in de prijs. Dit is omdat we genoodzaakt zijn met Aeroflot aan te vliegen: enkel Aeroflot heeft goede verbindingen op het voorziene traject. Zij bieden echter niet de kans tot een optionele groepsboeking. We kunnen de vluchten enkel boeken op effectieve passagiersnaam. Ticket uitgifte en betaling dient gelijktijdig te gebeuren (binnen de 24 uur na reservatie). Na ticket uitgifte zijn geen wijzigingen meer mogelijk en bij annulering van het ticket zijn er steeds 100 % kosten.

  We kunnen pas vluchten inboeken van zodra het minimum aantal passagiers (8) bereikt is. Van zodra er 8 deelnemers geboekt zijn maken we de dan reeds ingeschreven passagiers een concreet voorstel. Richtprijs: vanaf ongeveer 1000 euro (taksen inclusief). De prijs varieert volgens de nog beschikbare tariefklasse op datum van reservatie.

  Voorbereidende vergadering

  Ongeveer een maand voor afreis wordt een voorbereidende vergadering gehouden met alle deelnemers en de reisleid(st)er indien deze in België woont. De praktische uitrusting en alle mogelijke andere aspecten van de reis worden er besproken. Deze vergadering vindt normaal gezien plaats in ons kantoor in Gent of Antwerpen.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Late boeking

  Indien je minder dan 28 dagen voor afreis boekt kan het zijn dat er een extra dossierkost aangerekend wordt van € 50 per dossier.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  9/01/2020