Op zoek naar iets?

Tatev monastery in armenie met zuiderhuis wereldreizen

ARMENIË - Mystiek met een vleugje Bolsjewiek - 8 dagen

{{statusText}}

Op aanvraag

  • individuele rondreis in privé-wagen met chauffeur
  • excursie Aragatz-bergen
  • de mooiste Christelijke kloosters: Tatev en Noravank

  Ontdek Armenië tijdens deze 8-daagse rondreis met een privé-wagen met lokale chauffeur.

  Yerevan is een frivole va-et-vient met brede sovjet-avenues (maar met Armeense geometrische friezen op de gevels), vele stadspleinen met terrasjes en schoon volk, fonteinen en honderden standbeelden. Het is er heerlijk flaneren over pleinen en avenues van het opera-house tot aan de republic-square. We kiezen voor een comfortabel en centraal gelegen hotel. Zo liggen de bijzonderste bezienswaardigheden op wandelafstand.

  Daarna start de 5-daagse rondrit waarbij je op verkenning gaat in Zuid-Armenië. Je bezoekt de mooiste christelijke kloosters, o.a.Tatev en Noravank. Afsluiten doe je met een excursie door de Aragatz-bergen om opnieuw te eindigen in Yerevan.

  OP MAAT

  Dit individueel programma is een suggestieroute, samengesteld om een zo compleet mogelijk beeld te geven van de bestemming. Deze suggestieroute kan op maat worden aangepast.

  Reis op maat

  Dit individueel programma is een suggestieroute, samengesteld om een zo compleet mogelijk beeld te geven van een bestemming. Elke suggestieroute kan eenvoudig op maat worden aangepast.
  Dag 1-2

  Yerevan

  Bij aankomst in Yerevan transfer naar het hotel. We kiezen voor een comfortabel en centraal gelegen hotel. Zo liggen de bijzonderste bezienswaardigheden op wandelafstand.

  Twee vrije dagen in Yerevan om op eigen initiatief de stad te ontdekken.

  Het christendom is als een gen voor elke Armeniër, of die nu een trouwe kerkganger is of eerder in het communistische Nirwana is blijven geloven. De zetel van de Catolicos, de hoogste religieuze gezagsdrager te Edjmiazin is een mini-Vaticaan met meerdere  kerken, doopkapellen en bibliotheken en trekt dagelijks honderden pelgrims aan.

  Yerevan is een frivole va-et-vient met brede sovjet-avenues (maar met Armeense geometrische friezen op de gevels), vele stadspleinen met terrasjes en schoon volk, fonteinen en honderden standbeelden. Het is er heerlijk flaneren over pleinen en avenues van het opera-house tot aan de republic-square.
  In majestueuze interbellum-gebouwen zijn ministeries, banken, een luxe hotel en musea ondergebracht. De Sovjets bedeelden de arme republiek met “schoon” materiaal om zo compatibel te zijn met de grote musea van de Europese hoofsteden.

  Dag 3

  Gueghard-Garni- Sevan-Dilijan

  Na het ontbijt start van de 5-daagse rondrit.

  In het rotsklooster van Gueghard werden tientallen piepkleine cellen door eremieten uitgehakt in de rotsen omheen de hoofdkerk. In het halfduister ontwaar je prachtige reliëfs van reusachtige stieren die vet glimmen door duizenden jaren roet van immer brandende kaarsen. 
  Te Garni staat  een mooi gerestaureerd klassiek tempeltje met fronton en zuilen rondom rond. De immer rebelse Armeniërs hebben zich immers voortdurend en gewapenderhand verzet tegen de imperialistische romanseringspolitiek van het keizerrijk.

  Verder naar het woeste zuiden van Armenië. Een curiosum op de weg is het Sevanmeer, op 2000m boven de zeespiegel. Het Sevanavank-klooster ligt bovenop een rots op een schiereiland en biedt een prachtig panorama over het meer.

  Tegen de avond aankomst in Dilidjan. Daar konden de arbeiders van de Sovjet republiek Armenië gratis hun longen zuiveren met frisse lucht uit de omringende wouden. 

  Het logies in een resort met een hoog bolsjewistisch allure is dan weer een charme apart.

  Dag 4-5

  Goris en omgeving

  Honderden roestbruine grafstenen van meer dan duizend jaar oud, versierd met florale kruisen, staan kriskras door elkaar in een veld te Noratous.

  Via een heuse bergpas passeer je de zwart basalten caravanserail van Solema uit de glorietijd van de Zijderoute. Overal op het platteland kan je halt houden om een praatje te maken met de lokale bevolking. En misschien trakteren ze wel op een slok moerbei-wodka.

  Twee hotelovernachtingen in Goris.

  De volgende dag naar Tatev. Daar schittert het mooiste van alle kloosters van Armenië: Tatev. Het heeft slotmuren en hoektorens met machicoulies, werpgaten om de aanvallers te vergasten op kokende olie, net zoals bij de kruisvaarderskastelen in de oriënt. 
  Dit heiligdom is uiterst actief en populair bij de jonge koppeltjes die er hun jongstgeborene laten dopen in de hoofdkerk, onder een waarlijk magische lichtinval. Tatev is beslist een hoogtepunt van de reis! Hier was eeuwenlang de meest prestigieuze universiteit van het historische Groot-Armenië. Tijdens de Ottomaanse onderdrukking in de 16de eeuw vluchtten de paters met al hun hebben en houwen, maar vooral ook met hun know how naar Venetië, waar ze met succes de Armeense taal en literatuur konden behoeden voor de vergetelheid. Bovendien zouden zij, met een schat aan Armeense transcripties van wetenschappelijke werken uit de klassieke oudheid, zelfs mede aan de wieg staan van het Humanisme.

  Via deze omweg kwamen schatten van antieke wetenschappelijke kennis (o.m de stelling van Pythagoras) en tal van verloren gewaande meesterwerken der literatuur uit de oudheid terug in omloop in Europa dat toen net de duistere kronkels van het middeleeuws denken van zich afschudde. Deze werken werden vertaald en verspreid via de pas uitgevonden boekdrukkunst.

  In de namiddag kan je de benen strekken in de vallei van Oud-Goris, een soort mini Cappadocië met kegelvormige afkalvingen, waar primitieve grotwoningen werden uitgehakt in de vulkanische tufsteen.

  Dag 6

  Zorats Karer - Noravank

  Een curiosum: honderden rechtopstaande stenen, een soort menhirs, meestal voorzien van een rond doorkijkgat te Zorats Karer. Niemand die weet wie die monolieten daar neergeplant heeft en waarvoor ze dienden. 

  Het klooster van Noravank ligt aan het einde van een keteldal met vuurrode rotsen. Hier geniet je, behalve van het uitzicht, tevens van wellicht de mooiste Armeense reliëfs in een romaans aandoende stijl.

  De  weg daalt gestaag naar een laagvlakte die zich weids en vol overgave uitstrekt aan de voet van de Ararat. Fenomenaal, deze natuurlijke piramide van 5165 m hoogte, die een stuk hoger is dan de Mont Blanc. Het meest fotogenieke zicht op deze bijbelse gigant heb je vanop een landwegje met het klooster van Khor Virap op de voorgrond. 
  De Ararat (ook al ligt die in Turkije), is en blijft het uithangbord van Armenië ... Als de schitterende kroon van haar verloren imperium, dat zich ooit uitstrekte van de Middellandse zee tot de uitlopers van de Kaukasus aan de Zwarte en de Kaspische Zee.

  Tegen de avond aankomst in Yerevan. Hotelovernachting.

  Dag 7

  Aragatz

  Op weg naar de Aragatz bergen kan je halt houden bij een veld met de meer dan manshoge letters van het Armeense alfabet. Dan stijgt de weg naar het middeleeuwse kasteeltje van Amberd in roestbruine steen. De weg leidt steeds hoger naar een bergmeertje op zo’n 3250 meter.  Daar geniet je van een formidabel zicht op de toppen van de Aragatz (4000 meter) .
  Tijdens de afdaling kan je wandelen te midden alpenweiden en rivieren van gestolde lava. Je passeert bij de tenten van herders, meestal zijn dat animistische Yazidi, die graag een praatje maken, zij het veelal met handen en voeten.

  Terugrit naar de hoofdstad.

  Dag 8

  Luchthaventransfer

  Einde van de reis en transfer naar Yerevan luchthaven. 

  Periode

  Afreis dagelijks van maart tot november.

  Prijzen

  Prijs op aanvraag.

  Op reis met een groepje? Dan kan een groepskorting van toepassing zijn.

  Nota

  Reservatie is steeds op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid.

  Aard van de reis

  Het reisprogramma combineert cultuur en geschiedenis met historische bezienswaardigheden maar er is ook bijzondere aandacht voor de typische joie de vivre van de Armeniërs. Yerevan is een bruisende stad, absoluut de moeite waard om individueel te ontdekken.

  Reizigers worden al snel geconfronteerd met een zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis, de genocide. Het is een tragedie die in de genen zit van elke Armeniër. Armeniërs praten graag met buitenlandse bezoekers. En het duurt nooit lang tot het beklijvende verhaal van de genocide op de proppen komt. Het is aanbevolen zich vooraf te informeren over deze vrij ingewikkelde kwestie, nl. het einde van het Ottomaanse rijk, de 1ste wereldoorlog, de redenen waarom de Turken besloten tot eliminatie, het doden en deporteren van 1.5 miljoen Armeniërs.

  Begeleiding

  In de hoofdstad Yerevan is er geen chauffeur voorzien. Voor een ervaren reiziger is het makkelijk, mits enige voorbereiding en met een degelijke reisgids in de hand, de stad individueel te verkennen.

  Vanaf dag 3 reis je met een lokale chauffeur (spreekt Armeens en heeft noties Frans of Engels). De chauffeur is geen gids, hij brengt je ter plaatse en regelt de praktische zaken.

  Optioneel:

  • stadsgids in Yerevan (prijs op aanvraag).
  • lokale gids voor het circuit (vanaf dag 3 tot en met dag 7). Prijs op aanvraag. Varieert naargelang de reisperiode.

  Budget / geld

  Voorzie reisbudget voor resterende maaltijden, voor dranken, persoonlijke uitgaven, fooien en toegangsgelden.

  Fooien zijn gebruikelijk en worden wel verwacht: richtbudget voor de chauffeur: € 5 per dag/ per reiziger.

  Maaltijden: richtbedrag 25 euro per dag (exclusief dranken).

  Deelnemers

  Minimum 2 reizigers.

  Documenten

  Een geldige reispas is verplicht (nog geldig tot minstens 6 maand na terugkeer in België).

  Fooien

  Fooien zijn niet inclusief, maar zijn wel gebruikelijk. Richtbudget voor de chauffeur: minimum € 5 euro per reiziger/per dag.

  Fysiek

  Een doorsnee conditie volstaat.

  Gezondheid

  Wettelijk zijn er geen inentingen verplicht. Voor concreet medisch advies verwijzen we naar de huisarts.

  Klimaat

  Armenië heeft een continentaal landklimaat, koude winters en hete zomers. Juli en augustus: zonnig en warm, gemiddeld 35°C. 's Avonds koelt het af en een regenbuitje is steeds mogelijk. In de bergen kan het merkelijk koeler zijn dan in Yerevan. Mei, juni en september zijn ook heel aangename maanden, gemiddeld overdag 20 à 25°C. De wintermaanden november tot maart zijn wegens de koude minder aanbevolen.

  Logies

  We opteren voor sfeervolle en comfortabele 3***-hotels en guesthouses. Steeds tweepersoonskamers met badkamer (bad of douche) en toilet. Er zijn 5 nachten hotel in Yerevan, 1 in Dilijan en 2 in Goris.

  We kiezen in Yerevan voor het hotel Ani Plaza (of gelijkwaardig). Dit is een comfortabel hotel  (3 à 4****) met een ideale  (centrale) ligging, op wandelafstand van de bijzonderste bezienswaardigheden.

  In hoogseizoenperiodes (juli tot september) is er steeds meer vraag dan beschikbaarheid. Vroeg reserveren is gewenst.

  Yerevan: indien gewenst is een upgrade naar 4* of 5*--hotel mogelijk, Prijs op aanvraag via wereldreizen@zuiderhuis.be.

  Maaltijden

  Ontbijten zijn inclusief evenals drie lunches.

  Voorzie ongeveer 25 euro per dag voor resterende maaltijden (exclusief dranken).

  Op maat

  Individuele reizen zijn maatwerkreizen. Heb je meer of minder dagen te besteden, heb je speciale interesses, zoek je een andere route, wil je een logies upgrade? Contacteer ons voor een gepersonaliseerd reisvoorstel via wereldreizen@zuiderhuis.be.

  Single

  De basisprijs is berekend op 2 reizigers in een tweepersoonskamer.

  Indien je een single kamer wenst, dan is dit mogelijk, mits supplement en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Een single kamer dient te worden aangevraagd bij boeking. Supplement single kamer: op aanvraag.

   

  Toegangsgelden

  Toegangsgelden zijn exclusief. Het budget voor toegangsgelden is echter minimaal omdat de meeste kloosters gratis toegankelijk zijn.

  Transport

  Privé-transport met lokale chauffeur (dag 3 tot en met dag 7).

  Op de vrije dagen (Yerevan) is geen transport inclusief.

  Vlucht

  Vluchten naar Yerevan (h/t) zijn niet inclusief in de basisprijs. Contacteer ons voor een concreet vluchtvoorstel via Wereldreizen@zuiderhuis.be.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  15/12/2020