Op zoek naar iets?

Hekla ijsland

IJSLAND - Noorderlicht en orka's - 8 dagen

{{statusText}}

vanaf €1495

  • winterse autorondreis op Snæfellsnes schiereiland en citytrip Reykjavik
  • bed & breakfast tijdens de rondreis, trendy hotel in Reykjavik
  • arctische landschappen gecombineerd met IJslands stadsleven

  In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, kan men eveneens tijdens de winterperiode door ‘exotisch’ IJsland reizen. In dit seizoen zorgt een unieke samenhang van excentrieke landschappen, al dan niet bedekt met fantastisch gevormde ijs- en sneeuwkristallen, en de sprookjesachtige winterrust voor een unieke ervaring. Seizoensgebonden fenomenen zoals het speelse noorderlicht en de op haring jagende orka's maken het verhaal compleet.

  Deze rondreis met 4x4 voertuig is dus ideaal voor wie het bruisende stadsleven wil combineren met een autorondreis die je langs het westelijke schiereiland Snæfellsnes voert. Snæfellsnes bestaat uit een wereld aan diversiteit en geeft een sprookjesachtige indruk met zijn spectaculaire bergen, vriendelijke dorpjes, steile kliffen en stranden van zand en kiezels.

  Kortom een boeiende tocht met veel variatie.

  Dag 1

  Heenvlucht

  Lijnvlucht naar Keflavík International airport en bustransfer naar je hotel in Reykjavík.

  Reykjavík is een hippe, trendy en bruisende hoofdstad die heel wat de bieden heeft. In de winter kan je gezellig kuieren langs de Laugavegur, gezellig bijpraten in één van de vele koffiebars of cultuur opsnuiven in musea. Geniet 's avonds alvast na in een van de vele bars en restaurants die de stad rijk is.

  Dag 2

  Reykjanes

  Na het ophalen van de huurauto ga je op verkenning langs de ruige kust en vulkanische bronnenvelden van Reykjanes.

  De opaalkleurige Blue Lagoon is ongetwijfeld de bekendste plaats op het vulkanische schiereiland. Met een beetje geluk en afhankelijk van de periode zijn de zwarte lavavelden die het openluchtbad omringen omgetoverd tot maagdelijke sneeuwvelden. Ga gewoon even een kijkje nemen naar dit betoverende landschap of neem uitgebreid de tijd om te baden in dit geothermische warmwatermeer. Samen met het warmtebronnengebied van Krýsuvík, de ruwe zuidkust met steile kliffen en het Kleifarvatn kratermeer vormt het schiereiland een van de mooiste gebieden van Zuidwest-IJsland.

  's Avonds keer je terug naar Reykjavík.

  Dag 3

  Þingvellir, Geysir en Gullfoss

  Via de Kerið krater naar het Nationaal Park van Thingvellir, een geologisch hoogtepunt. 

  Aan de oevers van IJslands grootste meer ligt de Mid-Atlantic Rift, 
  de breuklijn die IJsland letterlijk in twee scheurt. Het is ook een historisch belangrijke site. 
  Bij de basaltwanden van de breuk werden in de 10de eeuw de basiswetten uitgesproken die vandaag nog steeds het land regeren. 
  In Haukudalur spuit de geiser 'Strokkur' kokend water 30 m hoog de lucht in. 
  De Hvitá-rivier, smeltwater van de nabij gelegen gletsjer Langjökull, vormt trapsgewijs een dubbele waterval 
  alvorens haar loop verder te zetten in een diepe canyon.

  Iets verderop vind je nog een bewijs van die verborgen energie in het Geysir gebied.
  Vooraleer uit te komen aan de voet van de Hekla vulkaan kom je aan de Gullfoss waterval 
  die zich met veel gedonder in twee trappen naar beneden stort.

  Nadien rij je naar Borgarnes.

  Dag 4-5

  Snæfellsnes

  In  het westen bevinden zich de boeiende en ruige kustlandschappen van het Snæfellsnes schiereiland.

  Het Snæfellsjökull nationaal park ligt op het meest westelijke deel van het schiereiland, met inbegrip van de mythische gletsjer Snæfellsjökull. Onder meer bekend van het boek van Jules Verne waar hij zijn reis start ‘Naar het middelpunt van de aarde’. Ook andere unieke locaties zoals Djupalonssandur, Thufubjarg en nog veel meer vind je op het schiereiland terug.

  De geologie van Snæfellsnes nationaal park is divers met steenformaties uit bijna elk tijdperk van IJslands verleden. De heuvels in het noorden van de gletsjer, rond Bárðarkista, zijn van vulkanische palagoniet tufsteen, gevormd tijdens uitbarstingen onder de gletsjer of onder het oppervlak van de zee.

  Aan de noordelijke kant van het schiereiland Snæfellsnes ligt Stykkishólmur, een prachtig havenstadje met mooie en goed bewaarde oude huizen. Stykkishólmur is ook bekend als de toegangspoort tot de talloze eilanden in de Breiðafjörður baai. Deze eilanden staan bekend om hun natuurlijke schoonheid en opmerkelijke wilde dieren.

  In de winter zakken grote groepen orka's af naar de noordkust van het schiereiland, waar ze zich te goed doen aan de talrijke haringen. In Grundarfjördur stap je aan boord om deze impressionante zeezoogdieren van dichtbij te observeren.

  Dag 6

  Walvisbaai - Reykjavik

  Vandaag verken je de regio rond Reykholt en Husáfell.

  Reykholt is het meest bekend als de thuisbasis van IJsland's meest bekende schrijver Snorri Sturluson in de jaren 1206-1241. Een oud-geothermisch verwarmd zwembad, Snorralaug, is naar hem vernoemd.

  Husafell natuur wordt gekenmerkt door dichte bossen, lava formaties, kristalheldere bergbronnen, warm water, prachtige ravijnen, gletsjers, ruisende glaciale rivieren en een bijzondere dieren en vogels.

  Via de walvisbaai verder naar Reykjavik. In de walvisbaai staat er nog een prachtige wandeling op je te wachten.
  Met een beetje geluk is de avontuurlijk tocht naar de Glymur bedekt met een stevig sneeuwtapijt.

  Inleveren van de huurwagen in Reykjavik.

  Hotelovernachting.

  Dag 7

  Reykjavik

  Vandaag heb je ruim de tijd om Reykjavík op eigen houtje te ontdekken.
  De meeste bezienswaardigheden zoals musea, de Hallgrimskerk, het Thjörnin-meer, het moderne stadhuis, de winkelstraten Austurstræti en Laugavegur en een ruime keuze aan restaurants liggen in de oude stadskern. Hierdoor kan je bijna alles makkelijk te voet bereiken.

  Dag 8

  Terugvlucht

  Bustransfer naar de internationale luchthaven te Keflavík en terugvlucht.

   

  Periode

  Afreis mogelijk van 15.11.19 t/m 15.04.20

  Prijzen

  € 1499 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer) auto cat. F
  € 1440 per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 tweepersoonskamers) auto cat. I

  Nota

  Excursies: tijdens de rondreis kan je ook aan tal van interessante excursies deelnemen.

  Vluchtkorting: we rekenen in de basisprijs een realistisch tarief in voor de vluchten. Wanneer we echter bij boeking van je reis een voordeligere klasse kunnen inboeken, krijg je het prijsverschil in korting terug. Hoe vroeger je boekt, hoe meer kans op een mooie vluchtkorting.

  Kerst en Nieuwjaar: tijdens deze periode worden andere prijzen aangerekend. De basisprijs is altijd op aanvraag. 

  Eigen aan de reis

  Deze winterreis laat je kennismaken met de winterlandschappen van het Hoge Noorden. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de ruimdiensten kan het voorkomen dat er sneeuw op de weg ligt. Omwille van deze mogelijke omstandigheden reis je in een 4x4 voertuig waardoor je op ieder moment veilig kan reizen. De landschappen die je onderweg krijgt te zien, zijn in combinatie met het speciale lichteffect van koning winter soms buitenaards te noemen. Bij al onze individuele reizen ben je steeds in het bezit van ons noodnummer dat 24 op 24 bereikbaar is.

  Nuttig om weten

  Verlenging van de autorondreis

  Wil je de vooropgestelde autorondreis 1 of meerdere dagen uitbreiden of wil je je verblijf in Reykjavík verlengen
  (met of zonder huurwagen), dan maken wij je hiervoor graag een offerte.

  Informatiepakket

  Ongeveer 2 weken voor vertrek krijg je een volledig IJsland-informatiepakket toegestuurd. Het pakket bevat een IJsland Reishandboek (Dominicus Reeks), een gedetailleerde wegenkaart op 1:500 000, de gedragscode van de weggebruiker, nuttige tips en wetenswaardigheden, een Nederlandstalige beschrijving van uw reisroute met de belangrijkste bezienswaardigheden en interessante excursiemogelijkheden. Per geboekt dossier ontvang je 1 informatiepakket.

  À la carte

  Overnachtingen met privé-sanitair tijdens de rondreis of op een luxueuzer hotel in Reykjavik zijn mogelijk. Prijzen op aanvraag.

  Wil je een auto van een andere categorie of is het aantal personen waarmee je reist verschillend aan wat in de prijzentabel is opgegeven, dan maken wij je hiervoor graag een offerte. Familiekamers en reductie voor kinderen (- 12 jaar) zijn op aanvraag. Noteer onze bijzonder gunstige tarieven buiten de zomermaanden.

  Wegen en pistes

  Road 1, de ringweg die rond het eiland loopt, is heden voor drie vierde geasfalteerd. De wegbedekking van de secundaire wegen langs de kuststrook zijn een combinatie van asfalt en/of verhard grind. De wegen zijn veilig en probleemloos met een 4x4 berijdbaar. 

  Transport

  Keuze van het voertuig

  De prijsberekening van onze autorondreizen is gebaseerd op een type voertuig dat voldoende ruimte biedt aan het aantal reizigers en bagage. Indien je met heel veel bagage zou reizen (bv. uitgebreide foto- en/of filmapparatuur), dan kies je best voor een voertuig uit een hogere categorie.

  Nota

  Vanaf oktober tot en met april zijn de wegen vaak met sneeuw bedekt.
  Wanneer je tijdens die periode een autorondreis plant, dan reis je best met een 4x4.

  Onbeperkt aantal kilometer en CDW inclusief

  Onze autohuurprijzen zijn telkens op basis van een ongelimiteerd aantal kilometers en met inbegrip van een basisverzekering (CDW-all risk verzekering) met vrijstelling. Deze vrijstelling bedraagt 3000 euro per schadegeval. Je kan deze vrijstelling afkopen voor een bedrag van 18 euro/dag. De eerste 720 euro blijft echter altijd ten uwen laste per schadegeval.

  Daarnaast is het ook mogelijk een gravel verzekering af te sluiten aan 10 euro/dag. Deze verzekering dekt schade opgelopen aan de voorruit en koplampen, veroorzaakt door steenslag.

  De IJslandse basisverzekering (CDW-verzekering) dekt nooit de schade opgelopen aan de onderkant van het voertuig, aan de banden, bij rivierdoorwadingen, as- en zandstormen.

  Verder is het eveneens mogelijk om een bijkomende verzekering af te sluiten tegen schade door as- en zandstormen aan een bedrag van 16 euro per dag. De eerste 200 euro blijft echter altijd ten uwen laste.

  Je kan voor het voertuig een extra bestuurder verzekeren tegen het bedrag van 28 euro voor de volledige huurperiode.

  Brandstof

  De kostprijs van benzine en diesel bedraagt ongeveer € 1,67 / liter (benzine) en € 1,61 / liter (diesel) (23.03.2017).

  Persoonlijke uitrusting

  Voor je comfort is een degelijke en aangepaste kledij noodzakelijk. Je hoeft hiervoor echter geen gesofisticeerd of duur materiaal aan te schaffen. Met eenvoudige middelen kan je je comfortabel en efficiënt uitrusten. Hiervoor krijg je van ons praktische tips in het uitgebreide infopakket. 
   

  Fooien

  Fooien, taksen en BTW zijn steeds inclusief in alle prijzen.

  Overnachtingen

  In Reykjavík overnacht je in een centraal gelegen 3*-hotel. Tijdens je rondreis overnacht je in guesthouses. Het laat je toe om het dagelijks leven op het platteland te ervaren. ’s Morgens na een stevig ontbijt ga je op weg om nieuwe natuurfenomenen te ontdekken.’s Avonds word je onthaald door uw nieuw gastgezin en je proeft de IJslandse gerechten die de gastvrouw voor jou heeft klaargemaakt. Indien je wenst kan je ook het lunchpakket voor je laten verzorgen. Alle verblijven zijn steeds berekend op basis van kamer met ontbijt.

  Ter info

  RESERVEER TIJDIG: De beschikbare overnachtingsmogelijkheden, zowel in Reykjavik als op het platteland, zijn gelimiteerd. Tijdens de vakantiesperiodes zijn bepaalde plaatsen snel volzet. Wanneer je laat boekt is de kans groot dat we sommige geplande overnachtingsplaatsen dienen aan te passen en dat hierdoor de vooropgestelde reisroute iets wijzigt. Dit verandert echter niets aan de algemene inhoud van je reisprogramma. Indien de overnachtingswijzigingen een meerprijs met zich zouden meebrengen, dan nemen wij contact met je op om dit eerst te overleggen.

  Inschrijven

  Indien je beslist hebt, telefoneer ons dan om meteen uw plaats te laten vastleggen. 
  Uiterlijk binnen de 7 dagen dient het voorschot van 25% betaald te zijn. 

  Het saldo dient betaald te zijn 6 weken voor de afreisdatum.

  Maaltijden

  ’s Morgens na een stevig ontbijt ga je op weg om nieuwe natuurfenomenen te ontdekken. Voorzie dan ook best een lunchpakket. ’s Avonds kan er in veel guesthouses een avondmaal voorzien worden mits je 24u op voorhand een seintje geeft. Sommige uitbaters willen zelf iets klaarmaken voor hun gasten, andere hebben een (kleine) menukaart waaruit gekozen kan worden. Indien een guesthouse geen van beide kan voorzien, is er altijd een gelegenheid in de buurt waar je iets kan gaan eten.

  Infomoment

  Wij houden jaarlijks informatie-avonden over onze IJslandreizen. Aan de hand van dia- en kaartmateriaal vertelt IJslandkenner Willy Wouters je niet alleen over het land, de bijzondere natuurfenomenen en de reismogelijkheden; ook de praktische kant van de begeleide groepsreizen en van individueel reizen komt aan bod. Na iedere lezing kan je uiteraard met al je vragen betreffende IJsland terecht.

  Literatuur en kaartmateriaal

  Als voorbereiding op je IJslandreis kunnen we een aantal reisgidsen en kaarten aanraden.

  Literatuur

  Als voorbereiding op je IJslandreis zijn volgende werken interessant.

  • IJsland, Mirjam de Waard (Dominicus) IJsland, Arnold Jansen (Elmar)
  • Struinen op IJsland, Ruud Schaafsma (ISBN 978 90 812296 16)
  • Guide des volcans d’Europe, Maurice Kraft (Delachaux & Niestlé ISBN 2603000063)
  • De knoop van IJsland, Gerrit Jan Zwier (de Prom ISBN 9068014919)
  • Op dood spoor, Desmond Bagley (De Boekerij ISBN 9022508447)
  • Brieven uit IJsland, W.H.Auden (L.J.Veen Utrecht ISBN 9020424025)
  • Guide to the birds of Iceland, Thorsteinn Einarsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550074)
  • A guide to the flowering plants of Iceland, Hördur Kristinsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550554)
  • Geology of Iceland, Thorleifur Einarsson (Mál og menning ISBN 9979306890) 
  • Door de mazen van het net, Joris Surmont (uitg. boekscout.nl ISBN 978-94-6089-427-5)
   Oostendenaar Joris Surmont beleefde het aan boord van kotters en IJslandtrawlers en vertelt erover.
   Het boek handelt over visserij in voor- en tegenspoed, over hard labeur, turbulente kabeljouwoorlogen en visserijtechnieken.

  Kaarten

  Vooral voor de individuele IJslandreiziger zijn degelijke kaarten een noodzaak.

  Volgend kaartmateriaal, in vierkleurendruk en met reliëfaanduiding, is verkrijgbaar op ons kantoor.

  • overzichtskaart 1:500.000. [op deze kaart staan alle wegen, dorpen en boerderijen aangeduid]: € 17
  • 3 deelkaarten 1:250.000. [het zuidwesten, het noordwesten en het oosten]: € 17
  • wandelkaart Landmannalaugar-Thórsmörk 1:100.000.: € 17 wandelkaart Myvatn-Húsavik 1:100.000: € 17
  • wandelkaart Skaftafell 1:100.000: € 17 
  De vermelde prijzen zijn per kaart en exclusief portkosten.

  Bij de autorondreizen op onze website krijgt u een uitgebreid informatiepakket (één pakket per wagen).

  Het informatiepakket bevat:

  • het 300 pagina dikke IJsland reishandboek uit de Dominicus reeks
  • een wegenkaart op 1:500.000 van het IJslandse cartografisch instituut
  • ons Nederlandstalig routeboek met algemene informatieve voor de individuele reiziger met veel nuttige en praktische tips

  Natuur

  Respect voor de natuur is een zaak die ieder aanbelangt. De natuurfenomenen maken deel uit van het nationaal patrimonium en verdienen evenveel respect als een historisch monument. De IJslandse natuur is uitermate kwetsbaar. Door de subarctische ligging en de heel korte zomerperiode, maakt de flora ieder jaar opnieuw een bijzonder intense overlevingsstrijd door. Het afsmelten van de wintersneeuw, hevige stormwinden en het actieve vulkanisme zorgen voor moeilijk tegen te houden erosie. Het is dan ook ten strengste verboden om met voertuigen en mountainbikes de aangeduide wegen/pistes te verlaten. Volg strikt de reglementering die je met het informatiepakket zal worden toegestuurd.

  Taal

  Het IJslands is oud-Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd.  
  De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.

  Stroom

  De netspanning op IJsland is overal 220 Volt.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  11/09/2019