Op zoek naar iets?

Rondreis naar Nepal

Ontwaken met de zon in Nepal

De geboorteplaats van de boeddha

 

In het land van gouden pagodes en saffraankleurige gewaden brengt een welgemeende namasté je mijlen verder dan welke kaart dan ook. Reizen naar Nepal is reizen naar het dak van de wereld en het binnenste van jezelf. Vanop de hoogste pieken van onze planeet tot onder de ritselende bladeren van de Bodhiboom weerklinkt één boodschap: alles in balans, zoals het de boeddha belieft. Wanneer de zon verlegen boven de bergtoppen van de Himalaya klimt om de dag aan te kondigen, lijkt niets anders er nog toe te doen. Enkel het moment, vluchtig en van een niet te evenaren schoonheid. Daar staan we bij ZuiDERHuiS Wereldreizen gerust wat vroeger voor op.

Tussen de bloesems en lotusbloemen van Lumbini in het zuiden van Nepal zag prins Siddharta Gautama in 623 v. Chr. het levenslicht. Dromend van witte olifanten op de nacht voor de geboorte, voorvoelde moeder Maya dat de kleine prins voor grootsheid bestemd was. Siddharta Gautama werd een leraar. Geen wraaklustige god op wiens almacht niets aan te merken valt, maar een gids. Een mens verheven tot godheid, maar niettemin een mens. De eerste 29 jaar van zijn leven bracht hij door in weelde en overvloed in het koninklijk paleis. Een reis door het rijk van zijn vader opende de jonge prins de ogen.

Armoede, ziekte en verval kleurden het leven grauw. De tijd aan het hof van zijn vader was slechts ijdel tijdverdrijf. Onder een Bodhiboom in India vond Siddharta uiteindelijk verlichting, en de rest is geschiedenis. Vandaag is Nepal voor bijna 90% hindoeïstisch en omschrijft zo’n 9% van de inwoners zichzelf als boeddhist. Veel van boeddha’s wijsheid leeft echter verder, van de bruisende straten van Kathmandu tot in de meest vreedzame bergdorpjes van de Sherpa en de Rai.

(tekst gaat verder onder de foto)

Monniken in Nepal

Met 8 van de 10 hoogste bergtoppen in de wereld en een erg hartelijke bevolking, is Nepal een waar paradijs voor wandelaars, backpackers en adrenalinejunks. In het hooggebergte gelden andere wetten. Onveranderbaar als de besneeuwde toppen die het hemelfirmament bestormen, gaat het leven in de bergdorpjes, kloosters en tempels reeds eeuwen onverstoord verder.

De rododendrons kleuren de bergflanken vermiljoen, de ossen die plichtbewust het veld bewerken kijken niet op van een passant meer of minder, en hogerop wapperen getrouw de veelkleurige gebedsvlaggen. Het contrast met steden als Kathmandu en Pokhara, waar alles steeds in beweging is, kan niet groter. De Himalaya is er niet alleen voor doorwinterde wandelaars en mannen met baarden. Boven of onder de 4000 m., alleen of met het gezin, comfortabel of met slechts het uiterst noodzakelijke in je rugzak … alles is mogelijk. Eén vereiste echter: een niet-aflatende voorliefde voor wandelen.

Ten zuiden van de Himalaya wacht een andere wereld: een wirwar van jungles en nationale parken waar tijgers, olifanten en neushoorns heersen. Het Nepalese regenwoud herbergt een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld: de Bengaalse tijger. Zo’n 2500 tot 4200 lopen er nog rond in het wild. Een ontmoeting is zeldzaam maar niet onmogelijk. Ook de zwarte neushoorn heeft het niet makkelijk. In de nationale parken van Nepal, zoals Chitwan, zijn ze nog enigszins op hun gemak. Met een beetje geluk kom je (op veilige afstand) ook in oog te staan met het gehoornde gevaarte.

Of je nu op zoek bent naar een heldhaftige trekking naar het dak van de wereld, liever de jungle intrekt op zoek naar de oorspronkelijke bewoners van het oerwoud, of een combinatie van beide, in ons aanbod groeps- en individuele reizen naar Nepal ben je aan het juiste adres! Vind je hier je gading niet? Dan werken wij graag een programma op maat voor je uit.

Trekking in Nepal