Op zoek naar iets?

Huayhuash

PERU - Trekking in de Cordillera Huayhuash - 20 dagen

{{statusText}}

Op aanvraag

  • trekking in groepsverband in het hooggebergte van Peru
  • 11-daagse Huayhuash circuit en acclimatisatiewandelingen in de Cordillera Blanca
  • bezoek aan Lima en de archeologische site van Chavin de Huantar

  Eén van de mooiste trektochten ter wereld

  Het Noorden van Peru herbergt enkele van de meest spectaculaire berggebieden ter wereld. Ze maken deel uit van de Andes-keten die het gehele Zuid-Amerikaanse continent doorloopt, van Colombia tot Vuurland.

  Na een bezoek aan Lima en de archeologische site van Chavin de Huantar, een van de oudste beschavingen van Peru, komen we aan in het Caraz. Het bergdorpje, met zijn smalle straatjes en kleurrijke pleintjes, is de ideale locatie voor enkele mooie acclimatisatiewandelingen door de Cordillera Blanca. 
  We wandelen langs de oevers van
  het Lago Paron en vanuit Cebollapampa klimmen we langs watervallen en lieflijke meertjes naar het indrukwekkende Laguna 69. De omringende witte bergtoppen en gletsjers weerspiegelen in het smaragdgroene gletsjermeer. We hebben onder meer een fantastisch zicht op de Huascaran, met 6768 meter de hoogste berg van Peru. 

  Op dag 7 reizen we langs enkele traditionele Peruaanse dorpjes, naar Cuartelwain (4150 m), startpunt van de Huayhuash trekking. De Cordillera Huayhuash werd bij ons vooral bekend door het boek ‘Touching the Void’ van Joe Simpson, waarin Simpson zijn hachelijke avontuur en wonderbaarlijke redding bij de beklimming van de Siula Grande verhaalt. Dit gebied is puur en ruig -  de Andes op zijn extreemst. De bergen vormen een bijna verticale wand die opeens tevoorschijn komt uit het omringende hoogland. De tocht leidt ons over verschillende hoge passen, langs turquoise gletsjermeren, quenua bossen en groene Andesweiden, begraasd door wilde lama ‘s. Overal hebben we onvergetelijke zichten op de met sneeuw en ijs bedekte vijf- en zesduizenders. Boven ons zweeft de condor op zoek naar kadavers van herten of runderen. 

  We kamperen tijdens deze groepsreis op schitterende plekjes, langs een heldere beek of bij een glinsterend meer met zicht op imponerende bergen. Mooiere kampeerplaatsen kunnen we ons niet voorstellen. In elf dagen wandelen we rond het adembenemende Huayhuash-massief. Het circuit geldt als één van de mooiste trektochten ter wereld - een hooggebergte-trekking op zijn best.

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Brussel - Lima

  Vlucht naar Lima en transfer naar ons hotel.

  Dag 2

  Lima

  Samen met een cultuurgids bezoeken we het historische centrum van Lima, met zijn vele monumenten, koloniale gebouwen en fantastische kerken.

  Dag 3

  Lima - Huaraz

  Een comfortabele busrit brengt ons van Lima naar Huaraz (3050 m).  Het is ongeveer 8 uur rijden maar vervelen doen we ons niet. Onderweg zien we suikerrietplantages en enorme zandduinen langs de Stille Oceaan. Aanvankelijk is het landschap kaal en dor maar al snel zien we de eerste hoge bergtoppen van de Andes op ons afkomen. We klimmen door een woest berglandschap naar de Conococha-pas (4080 m) en krijgen een eerste keer de bergen van de Cordillera Blanca en Cordillera Huayhuash te zien. Vanop de pas is het nog ongeveer een uur dalen tot in Huaraz, toegangspoort tot de Cordillera Blanca en het ‘Kathmandu van de Andes’.

  Dag 4

  Chavín de Huántar

  Daguitstap naar de archeologische site van Chavin de Huantar, een van de oudste beschavingen van Peru. De ruïnes liggen verscholen tussen twee bergketens: de Cordillera Negra en de Cordillera Blanca. In 1985 werd de site toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst. De hoofdtempel bestaat uit verschillende platforms, terrassen en ondergrondse gangen. Het is een mysterieus ceremonieel labyrint met als middelpunt een bewerkte steen, gekend als de Lanzon de Chavin. De rit naar dit complex voert ons langs de traditionele dorpen Recuay, Ticapampa en Catac en het fantastische Querococha meer, met de Cordillera Blanca op de achtergrond.
  Na een uitgebreid bezoek aan de site rijden we naar Caraz (2270 m), waar we twee nachten zullen verblijven. Het bergdorpje, met zijn smalle straatjes en kleurrijke pleintjes, is de ideale locatie voor enkele mooie acclimatisatiewandelingen door de Cordillera Blanca.

  Dag 5

  Lago Paron

  32 km ten oosten van Caraz ligt het grootste meer van de Cordillera Blanca, het Lago Paron; 3,7 km lang en gemiddeld 700 m breed. We wandelen langs de oevers van het helder blauwe meer, gelegen op 4200 meter en ingeklemd tussen de besneeuwde toppen van tal van zesduizenders. Het is een waar paradijs voor klimmers. De bekende Sphinx (5325 m), een granieten monoliet, telt maar liefst 13 verschillende big wall klimroutes.

  Dag 6

  Lagunas De Llanganuco - Laguna 69

  Op weg naar Cebollapampa passeren we de Lagunas de Llanganuco, prachtige blauwe meren omgeven door hoge bergpieken. Vanuit Cebollapampa (3850 m) klimmen we (te voet) langs watervallen en liefelijke meertjes naar de indrukwekkende Laguna 69 (4600 m). De omringende witte bergtoppen en gletsjers weerspiegelen in het schitterende turquoise gletsjermeer. We hebben een mooi zicht op de Huascaran, met 6768 meter de hoogste berg van Peru. Na een fantastische wandeling reizen we terug naar Huaraz waar we ons klaarmaken voor de trekking door de Huayhuash.

  Dag 7

  Huaraz - Cuartel Wain

  We verplaatsen we ons naar Cuartelwain (4150 m), startpunt van de Huayhuash trekking. We rijden door de indrukwekkende Callejón de Huaylas, aan de voet van de Cordillera Blanca, en stoppen in de bergdorpjes Chiquian, Llámac en Pocpa. In Cuartel Wain zetten we een eerste keer onze tenten op.

  Dag 8

  Cuartel Wain – Paso Qaqanan – Mitucocha

  We klimmen ongeveer 2,5 uur naar de Qaqanan pas (Punta Cacanan op 4700 m) en hebben een fantastisch zicht op de ijswanden van de Nevado Rondoy.  Boven ons zweeft de condor op zoek naar kadavers van herten of runderen. Met een spanwijdte van meer dan 3 meter is de Andescondor één van de grootste roofvogels op aarde. We dalen af naar het lagoon Mitucocha (4140 m), dat we 2 uur later bereiken. We slaan onze tenten op aan de oever van het meer en genieten de ganse avond van het onovertroffen zicht op de met sneeuw en ijs bedekte Hirishanca en Rondoy.

  Dag 9

  Mitucocha – Paso Carhuac – Carhuacocha

  Over de Carhuac pas (4650 m) trekken we in een kleine 5 uur naar het smaragdgroene Carhuacocha meer (4150m). Een mooiere kampeerplaats kunnen we ons niet voorstellen. We hebben een geweldig uitzicht op de hoogste toppen van de Huayhuash. De beroemde zesduizenders Jirishanca (6126 m), Yerupajá (6634 m) en Siula Grande (6356 m) zijn van hier zichtbaar en kleuren vuurrood bij het opkomen van de zon. Een magische plek die we niet snel zullen vergeten.

  Dag 10

  Carhuacocha –Paso Siula – Huayhuash

  Eén van de langere en zwaardere etappes van de trekking vandaag. Na ongeveer 4 uur klimmen bereiken we de Siula pass. We wandelen vlak langs de ijsreuzen en meertjes met kleine ijsbergen. Met een beetje geluk zien we tussen de rotswanden enkele sierlijke vicuña’s, de kleinste van alle kameelachtigen. Vlak onder de pas hebben we een fantastisch zicht op de meren Qanrajancacocha, Quesillococha en Siulacocha en vanop de pas zien we de indrukwekkende Yerupaja, Siula Grande en Butcher. Het hooggebergte op zijn mooist. Van hieruit is het nog ongeveer 3 uur, voornamelijk in dalende lijn over een drassige vlakte, voor we de kleine herdersnederzetting Huayhuash bereiken.

  Dag 11

  Huayhuash – Paso Portachuelo – Viconga

  Vanuit Huayhuash klimmen we door een groene vallei met vele poeltjes, in ongeveer 2 uur naar de Portachuelo pas (4750 m). We bevinden ons hier op de grens tussen de bergketens Huayhuash en Raura, met zijn veel plattere bergen en uitgestrekte gletsjers. Onder ons ligt het Laguna Viconga, het grootste meer van de Cordillera Huayhuash. We dalen af naar onze kampeerplaats langs het meer (4400 m) en kijken uit naar kuddes alpaca ‘s. Op ongeveer 15 minuten stappen van onze tenten liggen warmwaterbaden waar het na de geleverde inspanningen van de voorbije dagen heerlijk relaxen is.

  Dag 12

  Viconga – Paso Cuyoc – Guanacpatay

  Vandaag klimmen we naar het hoogste punt op de trekking – de Paso Cuyoc op 5020 meter hoogte, gelegen tussen de met sneeuw en ijs bedekte Cuyoc en Pumarinri. Op de pas hebben we een fabelachtig uitzicht over de Raura bergen, de Nevados Cuyoc en Puscaturpa gletcher. Het eerste deel van de afdaling, door kiezel en puin, is behoorlijk steil maar al snel komen we op een weidse grasvlakte (pampa), begraasd door wilde lama ‘s en het pampahert. Met een beetje geluk krijgen we de mara of capibara te zien.

  Na ongeveer 5 uur stappen bereiken we onze tentenkamp bij Guanacpatay.

  Wie dat wenst (optioneel) kan in de namiddag nog naar het uitkijkpunt van San Antonio (4850 m) klimmen – een unieke plaats hoog in de bergen. Hier heb je een schitterend uitzicht op de meren van Jurao en Siulacocha en de imponerende bergen Carnicero, Juraro, Yerupajá en Siula Grande. De Yerupajá is de op 1 na hoogste top van Peru en de Siula Grande werd wereldberoemd door het ongelofelijke verhaal van Joe Simpson. Joe Simpson en Simon Yates bereikten in 1985 als eerste de top via de bijna verticale westelijke wand. Tijdens de afdaling ging het echter mis. Joe Simpson beschrijft in het boek ‘Touching the Void’ zijn overlevingstocht na zijn val, waarbij hij zijn knie brak en voor dood werd achtergelaten door zijn klimpartner. In 2003 werd het boek verfilmd.

  Dag 13

  Guanacpatay – Huayllapa

  Aan de uitbundige vegetatie merken we dat we voor het eerst sinds lang weer onder de 4000 meter dalen. We volgen de rivier door een grasvallei en trekken verder langs struiken en bossen naar het dorpje Huayllapa (3500 m). We keren de hoge bergen de rug toe en na een wandeling van een uur of 4 bereiken we het traditionele Peruaanse dorpje (3500 m), het enige dorpje dat we op onze trekking passeren. We bezoeken een lokale bar waar we onze eerste frisdrank of eerste biertje in dagen drinken.

  Dag 14

  Huayllapa - Paso Tapush – Qashpapampa

  Na de kortere tocht van gisteren staat vandaag misschien wel de lastigste etappe van de trekking op het programma. Het is ongeveer 5 uur en 1200 hoogtemeters naar boven voor we de Tapush pas (4800 m) bereiken. Hier krijgen we terug een zicht op de hoge toppen van de Cordillera Blanca. Na 1,5 uur dalen komen we aan de voet van de Diablo Mudo (‘Dode Duivel’) waar we de nacht zullen doorbrengen (4500 m).

  Dag 15

  Qashpapampa - Paso Yahucha – Jahuacocha

  We starten vandaag met een klim van 250 meter, door een spectaculaire kloof, naar de Yahucha pas. We hebben fantastische zichten op de westzijde van de Huayhuash. Via de Huacrish kloof wandelen we nog 2.5 uur tot aan het Jahuacocha meer (4150 m), het bekendste meer van de Cordillera Huayhuash. Hier is het zalig vertoeven. De Nevado Rondoy, de steile Jirishanca en de over alles uittorenende Yerupajá weerspiegelen in het meer.

  Dag 16

  Jahuacocha

  Wie dat wenst klimt in de voormiddag naar het Yahucha uitkijkpunt (4600 m, 450 meter boven onze kampplaats) voor een onvergetelijk uitzicht over de westelijke bergen van de Huayhuash. In de namiddag wandelen we langs het Jahuacocha lagoon naar het gletsjermeer Solteracocha. Hier vinden we ook brokstukken terug van een vliegtuig dat er in 1954 neerstortte.

  Dag 17

  Jahuacocha – Paso Pampa Llamac– Llamac – Huaraz

  Onze laatste wandeldag. Door een mooi bos met quenua bomen gaat het over de Pampa Llamac pas naar Llamac. Vanop de pas hebben we nog een laatste keer een zicht op de nabije bergen van de Huayhuash. Voorbij de pas gaat het over de Llámac pampa, tussen metershoge cactussen en agaven, naar Llamac. Hier worden we opgewacht door een busje dat ons in ongeveer 2 uur terug naar Huaraz brengt.

  Dag 18

  Transfer naar Lima

  Comfortabele busrit naar Lima.

  Dag 19-20

  Lima - Brussel

  Als de vluchturen het toelagen slenteren we nog even door Lima (vrij bezoek) voor we ons naar de luchthaven laten brengen. Aankomst in Brussel op dag 20.

  Er zijn voorlopig geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.

  Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata?

  Nota

  Eerst volgende afreis : juli of augustus 2020.
  Stuur een e-mail naar wereldreizen@zuiderhuis.be als je op de hoogte gehouden wilt worden over een volgende afreis.

  Bagage

  Tijdens de acclimatisatietochten en de trekking dragen we enkel een dagrugzakje. Tijdens de trekking wordt de hoofdbagage en het kampeermateriaal vervoerd per ezel.

  Begeleiding

  Eric Sackx - bijgestaan door lokale gidsen – cultuurgids in Lima.

  Deelnemers

  Min. 6 – max. 12.

  Documenten

  Reispas, geldig tot 6 maanden na terugkeer. Bij aankomst in Peru ontvangt u een (gratis) toeristenvisum.

  Fysiek

  Vrij zware trekking over verschillende hooggelegen bergpassen. +/- 10 dagen boven de 4000 meter. Acclimatisatiewandelingen worden voorzien in de Cordillera Blanca. Gemiddeld 6 à 8 uur wandelen per dag.

  Klimaat

  Doorgaans zonnig en stabiel weer. Dagtemperaturen tussen de 15 en 20°C - ’s nachts kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt. Droogseizoen van mei tot oktober, toch is regen, hagel of sneeuw ook in deze periode niet geheel uitgesloten.

  Logies

  Hotel of hostel in Lima, Caraz en Huaraz – 2-persoonstenten tijdens de trekking (incl. toilettent en keuken- en eettent met tafel en stoelen).

  Vervoer

  Vlucht Brussel – Lima en comfortabele lange afstandsbus tussen Lima en Huaraz. Mini-bus voor de overige transfers.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  11/06/2019