Op zoek naar iets?

porto en douro indiv header

Portugal - Porto en de ‘gouden’ rivier, de Douro - 8 daagse wandelreis

{{statusText}}

vanaf €437

  • individuele wandeltocht in lijn langs de oevers van de Douro
  • wandelen en wijnproeven in het oudste gedemarqueerd wijngebied ter wereld 
  • afsluiten met een bezoek aan het levendige Porto

  wandelen door de beroemdste wijnstreek van Portugal

  Porto en de 'gouden' rivier, de Douro

  De Douro, de ‘gouden rivier’, ontspringt op 2200 meter hoogte in de Spaanse Sierra de la Demanda als de Duero. Bijna 900 km verder mondt ze in Porto uit in de Atlantische Oceaan. Tussendoor vormt ze 100 km lang de grens tussen beide landen. Op de steile oevers van de rivier en haar zijdalen worden druiven geoogst die twee schitterende wijnen geven: de Spaanse kwaliteitswijnen Ribera del Duero en de befaamde Portwijnen in Portugal.


  Onze tocht begint in het centrum van de portproductie: Peso da Régua. Je wandelt er door de zonovergoten wijngaarden, langs de onovertroffen steile terrassen, genietend van schitterende panorama’s over de Dourovallei. De aangename wandelingen brengen je naar slaperige dorpjes waar je (voor de liefhebbers) een glaasje port kan proeven. We maken ook tijd voor een bezoek aan het mooie historische stadje Lamego; de beste droge ham en mousserende wijn zijn lokale specialiteiten. Vervolgens nemen we de trein naar Pinhão. Hier hebben de grootste porthuizen hun befaamde Quintas of ‘wijnboerderijen’. We bezoeken er één en komen alles te weten over het productieproces van de porto.

  We trekken verder het binnenland in. De trein komt op plaatsen waar geen auto’s kunnen komen: een werkelijk uniek spoortraject langs de Douro! We bereiken Freixo de Espada à Cinta, een geïsoleerd landbouwstadje in Tràs os Montes (‘achter de bergen’). Dit gebied is ruig en ongerept. In beide landen is deze grenszone uitgeroepen tot natuurpark: in Portugal in 1998 (Douro Internacional) en in Spanje in 2002 (Arribes del Duero). In totaal vormt dit een natuurgebied van bijna 200 000 ha. Kenmerkend voor het park zijn de roofvogels (steenarend, slangenarend, grijze wouw, …) en een grote populatie gieren (aas- en vale gier)! In de streek rond Freixo de Espada à Cinta vinden we vooral amandel- en olijfgaarden.

  Porto: een heerlijke plek om deze reis af te sluiten. In deze schilderachtige, kleurrijke en sfeervolle stad op de steile oevers van de Douro, ontdek je boeiende wijken, eigenaardige bouwwerken, mooie azulejos, een levendige markt,… Door de nauwe straatjes kuier je naar de oevers van de Douro om er de beste porto te proeven in één van de oude portokelders in Vila Nova de Gaia.

  Logies en praktisch:

  • 8-daags programma in de Douro-streek 
  • Logies in charmante pensions/hotels, steeds tweepersoonskamers met privé-sanitair
  • Vlucht naar Porto. Met het openbaar vervoer naar Peso da Régua 
  • Verlenging in Porto is mogelijk

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Aankomst

  Je komt aan in de luchthaven van Porto. Met het openbaar vervoer naar Peso da Régua. Peso da Régua is een belangrijke schakel in de productie van de portwijn. Als je in de namiddag aankomt kan je nog een mooie wandeling maken. Je maakt ook kennis met de steile paadjes waarlangs de druiven in manden op de rug worden afgevoerd. Mooi uitzicht op de meanderende Douro. Overnachting in Peso da Régua.

  Dag 2

  Lamego - Serra Das Meadas - Peso de Legna

  Wandeling naar Lamego, bekend om de presunto - gedroogde ham -, en een mousserende wijn, espumante van Raposeira. Na een stadsverkenning wandel je naar het ruigste landschap van de Serra das Meadas. Overnachting in Peso de Legna.

  Dag 3

  Wijngaarden in het dal van de Corgo

  Op de met een dunne laag aarde bedekte leisteen van het Dourodal zijn in de loop der tijd met houweel en hak terrasvormige wijngaarden aangelegd. Het grootste deel van de druiven wordt verwerkt tot de beroemde portwijn. Vandaag wandel je de hele dag tussen de wijngaarden in het dal van de Corgo, een zijriviertje van de Douro. Je geniet van de rust en de afwisselende landschappen. Overnachting in Pinhão.

  Dag 4

  Pinhão

  Rondom Pinhão liggen de bekendste Quintas voor de productie van porto. Het landschap is er indrukwekkend, de terrassen op de steile hellingen zijn echte kunstwerken. Je wandelt langs de Douro, door de wijngaarden, langs statige quintas of wijnhuizen. Onderrweg een dorpje om wat te drinken. Op het einde van de wandeling kan je een rondleiding krijgen op een Quinta, leer je alle stappen in het productieproces van porto kennen. Afsluiten doe je met een proeverij. Overnachting in Pinhão.

  Dag 5

  Pocinho - Tràs Os Montes - Freixo De Espada À Cinta

  Vandaag neem je de trein naar het eindstation van de Douro-spoorlijn: Pocinho. Het is een mooie treinrit langs de oevers van de Douro. Je trekt verder het binnenland in naar Tràs os Montes. Freixo-de-Espada-à-Cinta (letterlijk: essenboom met zwaard aan de gordel) is onze volgende verblijfplaats. In dit gezellige, erg geïsoleerde stadje staat een groot aantal manuelijnse huizen uit de zestiende eeuw. . Er groeien amandelen, sinaasappelen, druiven en olijven. Je maakt een wandeling door de landelijke omgeving van het stadje. Overnachting in Freixo-de-Espada-à-Cinta.

  Dag 6

  Parque Natural Do Douro Internacional

  Het Parque Natural do Douro Internacional beschermt de unieke fauna en flora in de kloof van de Douro: wilde kat, wolf, otter, … en 170 vogelsoorten, waaronder de zwarte ooievaar. In de lucht cirkelen arenden en gieren (verrekijker niet vergeten!). De pombals (hoefijzervormige duiventillen) trekken ook de aandacht. We volgen er de indrukwekkende kloof van de Douro. Op de flanken wandelen we tussen amandel- en olijfbomen. Overnachting in Freixo-de-Espada-à-Cinta.

  Dag 7

  Porto

  Na het ontbijt met de bus naar Porto, , een heerlijke plek om deze reis af te sluiten. In deze schilderachtige en sfeervolle stad op de steile oevers van de Douro, ontdek je boeiende wijken, eigenaardige bouwwerken, mooie azulejos, een levendige markt,… Door de nauwe straatjes kuier je naar de oever van de Douro om er de beste porto te proeven in één van de oude portokelders. Overnachting in Porto.

  Dag 8

  Einde

  Bezoek aan Porto en terugreis.

  Periode

  Vertrek is dagelijks mogelijk behalve op maandag. Tijdens de zomermaanden kan het zeer warm worden in de Douro-vallei.

  2020

  • Van 01/04 tot 24/07
  • Van 01/09 tot 30/11

  2021

  • Van 31/03 tot 23/07
  • Van 01/09 tot 30/11

  Prijzen

  Vanaf € 437 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer)

  Nota

  Optioneel:

  • Extra nachten in Porto
  • Eenpersoonskamer

  Meer details en prijzen vind je bij 'Praktisch'.

  Aantal dagen

  8 dagen, 6 wandeldagen.

  Bagage

  U reist met het openbaar vervoer. Dit wil zeggen dat u de bagage zelf meeneemt  op de trein, naar de bushalte, van de bushalte naar het hotel, …

  Deelnemers

  Min. 2.

  Extra nachten

  Wens je extra nachten bij te boeken vóór of na de reis? Laat ons dit dan zeker weten zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. Dit kan via het vrije opmerkingsveld tijdens het maken van de reservatie of via e-mail indien je de reservatie reeds gemaakt hebt.

  Logies

  Kamer en ontbijt in kleinschalige, eenvoudige maar comfortabele pensions en hotels, 2 nachten in Peso da Régua, 2 nachten in het charmante Pinhão, 2 nachten op het afgelegen Freixo da Espada à Cinta en 1 nacht in Porto. Steeds tweepersoonskamers met privé-badkamer.

  Niveau

  Gemiddelde wandelingen van 15 km, 5 uur wandelen, beperkte hoogteverschillen tussen 200 en 600 meter. Geen bijzondere technische moeilijkheden.

  Reisweg

  Vlucht naar Porto. Met metro en trein naar de eerste overnachtingsplaats in Peso da Régua. 
  Hou er rekening mee dat een ochtendvlucht beter is voor dit programma omwille van de verplaatsing naar Régua.
  Op dag 5 is een taxirit van Pocinho naar Freixo inbegrepen, ook de taxiritten in Freixo voor de wandelingen op dag 6 zijn inbegrepen.
  Wanneer u op andere dagen een taxi naar het beginpunt van de wandeling moet nemen dient u die nog ter plaatse zelf te betalen: op dag 1, 3 en 4.

  Op de zevende dag neemt u de bus naar Porto. Het hotel in Porto ligt op 5 minuten wandelafstand van het metrostation. Op de laatste dag neemt u de metro naar de luchthaven.
  Tijdens de verplaatsingen met het openbaar vervoer neemt u uw baggage zelf mee, ook tussen station of bushalte en het hotel. 


   

  Situering

  De Douro-vallei bevindt zich in het noorden van Portugal.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  1/06/2020