fbpx Zuiderhuis - Kongo Kitoko

Dem. Rep. Congo

Kongo Kitoko

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Vihamba Kihumulendi Lees meer
begeleide groepsreis met max. 8 deelnemers door Kongo Central
een hallucinante road trip van Kinshasa naar de monding van de Congostroom
vergane glorie, woeste natuur en een royale brok couleur locale

De hedendaagse Democratische Republiek Congo is in alle opzichten een land van uitersten. Het chaotische Kinshasa steekt schril af tegen de rauwe schoonheid van de haar omringende natuur. De ene strijdt er om te overleven, terwijl de andere pronkt met bling bling en tijdelijke macht. De herinneringen aan de verschrikkingen van Congo-Vrijstaat en de megalomane projecten van maarschalk Mobutu ruimen langzaam de baan voor een nieuwe realiteit. Intens groen en rood in het landschap en op de pagnes, wordt hier afgewisseld door het roestige bruin van het koloniale verleden. Met haar naar schatting 10 miljoen inwoners is Kinshasa een botsende en hotsende tol die alle kanten uit kan. Dankzij de onmetelijke rijkdom aan grondstoffen is Congo potentieel het rijkste land ter wereld.

Tijdens deze bijzondere road trip worden we op sleeptouw genomen door reisleidster Vihamba Kihumulendi. Vihamba is Congolese van afkomst (°Bukavu), gehuwd met een Belg en sinds meer dan 25 jaar woonachtig in Vlaanderen. Ze kent haar geboorteland door en door en reist er geregeld naar toe. Ze is de typische Afrikaanse mama die zich niet laat doen en opent dankzij haar affiniteit met het land en zijn bevolking deuren die voor de gewone reiziger gesloten blijven. “Débrouillez-vous”, het fictieve ‘article 15’ van de al even fictieve grondwet van Zuid-Kasai, is haar leidraad om door het land te navigeren. Ze is de geknipte persoon kortom, om deze uitdagende reis tot een goed einde te brengen.

Deze unieke Congo-reis door het veilige Kongo Central (voorheen: Bas-Congo) brengt ons van het bruisende, surrealistische Kinshasa naar het ‘einde van de wereld-achtige’ Pointe Banana, waar de machtige Congo stroom uitmondt in de Atlantische Oceaan. Op de 570 kilometerlange route tussen beide punten houden we halt in Kisantu, Zongo, Kimpese, Mbanza-Ngungu, Matadi, Boma en Muanda en maken we een zijsprongetje naar Bombo Lumene Nationaal Park. We wisselen machtige natuur (de Congo stroom, de heuvels van Bombo Lumene, de watervallen van Zongo en Vampa en het Parc des Mangroves) af met Congolees-Belgische geschiedenis (het station en de werkplaats van ‘Thijsville’, de oude hoofdstad van Congo-Vrijstaat, de haven van Matadi en het strand van Nsiamfumu waar Afrikaanse slaven de overtocht naar Amerika aanvatten). Onze gedreven gidse overgiet het geheel met een royale portie couleur locale en authentieke ontmoetingen die nog lang zullen nazinderen.

RDC biedt zonder enige twijfel een bijzondere mix aan geuren, kleuren, smaken, breinbrekers en impressies. Maar opgelet, dit is geen reis voor doetjes! Reizen door Congo is intens, vermoeiend en het vereist een grote mate van flexibiliteit, relativeringsvermogen en geduld. Voor letterlijk hetzelfde geld, maak je een mooie reis in een andere deel van Afrika en slaap je in lodges en hotels die het comfort van de Congolese accommodaties ver overstijgt. Congo is dan ook buitenaards en enkel op deze manier te bereizen. Ben je nog steeds helemaal mee en proef jij graag hoe deze cocktail in het echt smaakt, dan is deze uitzonderlijke groepsreis iets voor jou!

Lees meer
Beschikbare data

Er zijn momenteel geen afreisdata gepland.

  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
  • Nota
Afreisdata

Er zijn momenteel geen afreisdata gepland.

Reizen in Dem. Rep. Congo
Ontdek onze reizen in Dem. Rep. Congo
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië