België

Het paradijselijke Pajottenland

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
D'Haese Ludwig Lees meer
dagwandeling onder leiding van Ludwig D’ Haese
het gevarieerde landschap van de Brabantse Kouters
verzorgde barbecue als afsluit

Het Pajottenland is een zacht heuvelende, vruchtbare en agrarische streek op een boogscheut van Brussel. Het wordt ook wel het ‘Toscane van de Lage Landen’ of het ‘Land van Breugel’ genoemd. Natuur, landbouw, erfgoed en cultuur gaan hier op een intense manier samen.

In het noordwestelijke stukje van de groene gordel rond Brussel is de hoofdstad nooit ver weg. Bij goed weer zien we het Atomium, het Brusselse justitiepaleis en de Basiliek van Koekelberg in de verte liggen. Toch is dit een verrassend groene streek en genieten we vooral van de rust en het gevarieerde landschap van de Brabantse Kouters.

We wandelen over veldwegen door een open landschap, doorsneden met bronnen en beken. Trage wegen voeren ons doorheen uitgestrekte landerijen met hier en daar een oud boerderijtje en grazige weiden. We stappen langs intact gebleven landschappen en nemen rustig de tijd om te genieten van de prachtige vergezichten.

We starten onze tocht door het mooie Merchtemse landschap in Brussegem. We passeren de Sint-Stefanuskerk in Brussegem en in Oppem, de historishe site van Hoeve Hof te Lovegem (Predikstoelhof) en het Verbrand Hof. We Stappen voorbij het Foeksenbos en het witgekalkte Torenhof, een vierkantshoeve die als beschermd monument geklasseerd is.

Na 20 km staan we terug in Brussegem en nemen we onze wagen naar het ultramoderne melkveebedrijf Koeweidehof. De Melkveehouderij geldt als schoolvoorbeeld van hoe een landbouwbedrijf zijn steentje kan bijdragen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Wat betreft innovatie, digitalisering en duurzaamheid is het bedrijf pionier in zijn sector. We krijgen een rondleiding langs de melk- en voederrobot en bezoeken de stallen waar het comfort van de koeien een prioriteit is. De 120 melkkoeien slapen op matrassen en kunnen zich laten masseren aan wellnessborstels.

Na de rondleiding genieten we van een heerlijke barbecue op de boerderij.

Lees meer
Wandelniveau i
1 dag - vanaf €50

Beschikbare periodes

10 okt 2021 > 10 okt 2021
BEREKEN PRIJS & BOEK NU Heb je een vraag? Contacteer onze experts
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reizen in België
Wat dacht je van een vakantie in eigen land? België heeft heel wat meer te bieden dan een populaire kuststrook en indrukwekkende cultuursteden. De Ardennen liggen dan misschien vlakbij,  toch waan je je er ver weg door de rust, de uitgestrekte bossen en de glooiende landschappen.
Ontdek onze reizen in België
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania