Op zoek naar iets?

Transsylvanië

ROEMENIË - Doorheen het middeleeuwse Transsylvanië - 8 dagen

{{statusText}}

vanaf €756

  • individuele wandelreis met bezoek aan het middeleeuwse stadje Sighişoara
  • dagwandelingen doorheen de zacht glooiende heuvels van Saxenland en de “Royal Walk”
  • door de Karpaten over de Transfăgărășan-weg en bezoek aan het mythische kasteel van Dracula

  8-daagse individuele wandelreis middeleeuws Transsylvanië

  Dwars door het hart van het middeleeuwse Transsylvanië

  Onthaasten staat centraal tijdens deze wandelreis.  Doorheen de glooiende heuvels van een prachtig stukje Transsylvanië, passeer je door dorpjes waarop de tijd geen vat heeft gehad. We selecteerden de meest markante plekjes en laten je kennismaken met wat overbleef van (dorps-)gemeenschappen die zich hier eeuwenlang in stand hielden.

  Het avontuur begint in Viscri, een onooglijk klein dorp, verscholen in de heuvels en eeuwenlang bewoond door de Saxen. Hier streek Charles, prins van Wales neer en zijn stichting restaureerde enkele traditionele huizen. ’s Avonds hoor je enkel nog de bellen van de koeien die langzaam terugkeren na een dag in de weiden.
  Vanuit Viscri gaan we dieper de Karpaten in voor een wandeling van het kasteel van Dracula naar Măgura, recent nog uitgeroepen tot een “stukje hemel op aarde”. Vanuit Măgura kan je kiezen uit meerdere bewegwijzerde wandelingen door het Piatra Craiului-gebergte, afhankelijk van het weer en je conditie. Optioneel kan je een berenobservatorium bezoeken.
  De hoogtepunten van deze reis zijn zeker de rit langs de Transfăgărășan naar het vertrekpunt van een bergwandeling, de stops bij de Saksische weerkerken van Biertan (Unesco) en Agnita en het bezoek aan Sighişoara en Sibiu of Cluj.

  Logies en praktisch:

  • Verblijf in comfortabele accommodaties met eigen sanitair en verzorgde maaltijden, lunch/picknick onderweg
  • Tocht met bagagevervoer
  • Uitgebreide documentatie en beschrijving van de wandelingen (GPS-coördinaten) en lokale bijstand

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Vlucht naar Roemenië

  Aankomst in Sibiu OF Cluj-Napoca.
  Een chauffeur wacht je op aan de luchthaven en brengt je naar het pension in Viscri. Onderweg maak je kennis met het landschap en de typische Transsylvaanse dorpjes. In Viscri logeer je in een authentiek Saksisch huis, met heel hartelijke gastvrouw. De ganzen lopen over de hoodstraat en ´s avonds hoor je het geklingel van de koeienbellen. Voor het avondmaal kan je nog even door het dorpje wandelen. Logies in Viscri – avondmaal in het pension.

  Transfer met privé-wagen: vanaf Cluj-Napoca: 3u30, 200km of vanaf Sibiu: 3u00; 140km
  Wandelen: om en door het dorpje, naar keuze

  Dag 2

  Viscri: “The Royal Walk”

  Na een korte transfer naar Meșendorf (eventueel naar Criț: uitbreiding van de wandeling) beschik je over een ganse dag om terug te wandelen naar Viscri. Je wandelt over zacht glooiende heuvels, langs bloeiende graslanden. De dorpelingen zijn aan het hooien en zullen graag een praatje slaan. Stop zeker eens bij de herderskraal en bij de lokale hoefsmid.
  Logies in Viscri – lunchpack onderweg - avondmaal in pension.

  Transfer met privé-wagen: 30min; 30km
  Wandelen: 4u; 14km OF 5u; 20km (met verlenging vanuit Criț: 6km extra)

  Dag 3

  Viscri – Făgăraș – Bran - Măgura

  Op weg naar Bran stoppen we even in Făgăraș voor enkele foto’s van de burcht. Ze is recent prachtig gerestaureerd. Daarna gaat het richting Bran, wie wil kan het kasteel bezoeken dat in het boek van Bram Stoker gelinkt wordt met Vlad Dracula. In de namiddag wandel je naar Măgura over de heuvels langs de hoge bergen. Begin juni is de mooiste periode, dan staan de weidebloemen in bloei en kleuren ze de almen. Măgura staat al geruime tijd bovenaan het lijstje van mooiste dorpjes van Roemenië.
  Logies in Măgura – lunchpack onderweg - avondmaal in het pension.

  Transfer met privé-wagen
  Wandelen: 4-5u; 17km; 720 hoogtemeters

  Dag 4

  Piatra Craiuluigebergte

  Vanuit het pension verken je de Zărneşti-kloof en klim je dan naar boven naar de berghut van Curmatura en dan verder naar de top van de Piatra Mica, (1800 meter hoogte).
  In het Piatra Craiului Nationaal Park kan je uit meerdere routes kiezen, afhankelijk van het weer en de conditie, er is keuze genoeg.
  ’s Avonds kan je optioneel het berenobservatorium bezoeken.

  Logies in Magura – lunchpack onderweg - avondmaal in het pension.

  Geen transfer
  Wandelen: 4, 6 of 8u (naar keuze)

  Dag 5

  Transfăgărășan - Biertan

  Optioneel kan je ’s morgens ‘bird-watching' doen. De wandeling vertrekt zeer vroeg in de morgen, vóór zonsopgang. Daarna keer je terug naar het pension voor het ontbijt.

  Vroeg in de ochtend vertrek je voor een adembenemende rit door het Făgărașgebergte naar de bergpas op 2042 meter hoogte. Na de Transalpina (2145m) is dit de hoogste bergpas van Roemenië. Daar start de dagwandeling aan het Bâlea-meer. Deze rit is  “The most beautiful road in the world” volgens Jeremy Clark van Top Gear. Deze route is enkel toegankelijk van 15/06 – 31/10 én enkel aanbevolen bij goed weer als de top niet in de mist zit.
  Aan de start kan je kiezen uit meerdere routes van diverse moeilijkheidsgraad. Het weer op de top zal bepalen welke route aanbevolen is. De chauffeur kan die dag optioneel je berggids zijn (sterk aanbevolen).

  Logies in Biertan – lunchpack onderweg - avondmaal in pension.
  Transfer met privé-wagen: 65 of 145km (klimaat-/seizoensgebonden)
  Wandelen: 4-5u, 12km – hoogtemeters afhankelijk van de gekozen bergwandeling

  Alternatief: bij slecht weer, buiten de voorziene periode of op basis van je individuele keuze, kan je door de Transsylvaanse heuvels fietsen van Făgăraș of Agnita naar Biertan. Deze fietstocht loopt door het Land van de Hârtibaciu en wordt door de Roemenen beschouwd als één van de mooiste streken van Transsylvanië.

  Fietsen (naar keuze): 80km (vanaf Făgăraș) of 35km (vanaf Agnita)

  Dag 6

  Mâlâncrav - Sighişoara

  Het geïsoleerd dorpje Biertan herbergt één van de mooiste plekken, gelegen in het midden van de Transsylvaanse heuvels. Het is prachtig gelegen en wie wil, kan een mooie wandeling maken rond de burchtheuvel.
  Na een korte transfer wandel je vanuit Mâlâncrav naar Sighişoara. Sighişoara (Unesco) is een juweeltje en ligt op een veilig beschutte heuvel en is nog volledig omwald. In Sighişoara woont ook de meest gemedailleerde pălincă-stoker van Roemenië. Deze gedistilleerde godendrank van 48-52° wordt van pruimen, appels, peren, kweeperen, …. gemaakt. De Roemenen noemen het ‘medicament’.

  Logies in Sighişoara – lunchpack onderweg – vrij avondmaal in de stad.

  Transfer met privéwagen: 1u; 60km
  Wandelen: 6-7 uur en 26km (vlakke wandelingen; inkorten mogelijk vanaf Stejărenii: 3-4u; 14km)

  Dag 7

  Naar Cluj-Napoca OF naar Sibiu

  Je kan kiezen voor een terugvlucht vanaf de luchthaven van Cluj-Napoca of vanaf Sibiu.

  Terugvlucht vanaf Cluj-Napoca:

  Eerst rij je naar de „Cheia Turzii” (de Turdakloof). Je wandelt door de kloof, waar de wagen je aan de uitgang opwacht. Daarna rij je naar de „Salina Turzii”.
  Deze zoutmijn lokt vele bezoekers en komt voor op een lijst van ’25 verborgen plekken op de wereld die een bezoek waard zijn’…De mijn is actief vanaf +/-1075 en er wordt momenteel nog steeds zout gewonnen. In de mijn is ook een centrum voor ‘haleotherapie’ gevestigd, voor de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen.

  Cluj-Napoca is een levendige universiteitsstad met een bruisend uitgaansleven. Het biedt voor elk wat wils: musea, bezienswaardigheden, een oud centrum met terrasjes en hippe bistro’s.

  Logies in Cluj-Napoca – lunchpack onderweg - vrij avondmaal in de stad.

  Transfer: 3u15: 185km
  Wandelen: 1u; 3km

  Sibiu:

  ’s Morgens kan je het ontwakende middeleeuwse stadje Sighişoara verkennen. De scholieren lopen door de hoodstraat en beginnen aan hun klim van 180 treden naar het Duits Gymnasium. Jaarlijks vinden vele bezoekers hun weg naar dit middeleeuwse, verkeersluwe stadje. Het zal je zeker charmeren met straatjes in ‘kinderkopjes’ en kleurig geschilderde huisjes. Het stadje ligt op een heuvel en is volledig ommuurd.  Elke gilde moest haar deel van de muur bewaken en bouwde er één van de 14 bastions. Sighişoara is één van de 7 steden van Siebenburgen, zoals Transsylvanië oorspronkelijk heette.

  In de late voormiddag rijd je verder richting Sibiu. Een gerespecteerde groep zigeuners woont in Brateiu. Het zijn zeer vaardige ketelslagers, die allerlei voorwerpen maken uit koper. Ze hebben de stiel geleerd van vader op zoon en deze geschiedenis herhaalde zich al honderden jaren. Momenteel ‘veroveren’ ze het Westen met hun uitzonderlijke stielkennis en maken ze ornamenten op bestelling voor Westerse architecten en decorateurs.

  In de buurt van Sibiu kan je eventueel een wandeling maken in het Cindrel gebergte. De cirkelwandeling vertrekt vanaf de kabelbaan naar de top ‘Vârful Oncești’. Je wandelt op het plateau door bossen en langs venen. Het panoramisch uitzicht is prachtig.

  Sibiu is een aangename stad met een klein, gezellig stadscentrum. Het herbergt ook het Brukentalmuseum met een uitzonderlijke collectie Vlaamse meesters (Van Eyck, Breughel, …).

  Logies in Sibiu - lunchpack onderweg - vrij avondmaal in de stad.

  Transfer: 175km (met wandeling in Cindrel-gebergte) OF 105km (rechtstreeks naar Sibiu)
  Wandelen: 3-4u; 12-16km

  Dag 8

  Vlucht naar België

  Na het ontbijt brengt een taxi (prepaid) je naar de luchthaven.
  Afhankelijk van de vluchturen, heb je nog tijd om een terrasje te doen of inkopen te doen.

  Eventueel start je verlenging.

  Transfer: 7km 

  Periode

  Dagelijks vertrek mogelijk van 01/05/2020 t.e.m. 15/10/2020.

  Prijzen

  € 756 per persoon (o.b.v. 2 personen - aankomst en vertrek Sibiu)
  € 725 per persoon (o.b.v. 3 - 6 personen - aankomst en vertrek Sibiu)  

  € 798 per persoon (o.b.v. 2 personen - aankomst en vertrek Cluj-Napoca)
  € 755 per persoon (o.b.v. 3 - 6 personen - aankomst en vertrek Cluj-Napoca)

  € 135 singlesupplement

  Nota

  Het pakket is zorgvuldig samengesteld en al voldoende gevuld.
  Alle steden kan je zonder enig probleem zelfstandig bezoeken, in de reisdocumentatie wordt telkens voldoende informatie aangeboden.
  Op vraag kunnen (lokale) gidsen (Engelstalig) voorzien worden, de wandeling in het Făgărașgebergte is degelijk bewegwijzerd.
  Voor wie het wenst, zijn volgende opties/uitbreidingen mogelijk:

  - Gids in Viscri: € 31/persoon

  - Bird-watching in Măgura (op aanvraag)

  - Uitbreiding: stop-over +/- 2 H voor bezoek aan Braşov - juiste dag te regelen bij boeking

  - Begeleid bezoek (2H) aan historisch centrum Braşov : €41/groep

  - Begeleid bezoek aan berenobservatorium op dag 3 of 4: €47/persoon

  - Berggids voor de wandeling in het Făgărașgebergte op dag 5: €31/persoon

  - Begeleid bezoek (2 H) aan Cluj-Napoca: € 62/groep

  - Tickets voor opera of theater in Cluj-Napoca

  - Bezoek aan een pălincă-stoker in Sighişoara (rechtstreeks te regelen met de stoker)

  - Verlengingen (op aanvraag)

  Aantal dagen

  8.

  Bagage

  Tocht met bagagevervoer.

  Beste reistijd

  Tussen 01/05 en 15/10.
  De wandeling op dag 5 (Transfăgărășan - Balea) is pas mogelijk vanaf 15/06. Een alternatieve invulling wordt aangeboden.

  Deelnemers

  Min. 2.

  Infomoment

  Wij houden een infomoment over al onze reizen naar Roemenië. Achteraf kan je er uiteraard met al jouw vragen over Roemenië terecht.
  De infomomenten zijn gratis, reserveren is noodzakelijk.

  Logies

  Logies in hotels en pensions (middenklasse) . Tweepersoonskamers met eigen douche/bad en wc op de kamer.  In Viscri logeer je in gastenkamers met authentiek, traditioneel meubilair. Hier is het mogelijk dat het sanitair zich naast de kamer, in de gang bevindt.

  Niveau

  Gemiddelde wandelduur 5-6 uur. Grootste hoogteverschil ongeveer 850 meter. Afstanden tussen 10 en 27 km. Wandelingen met een dagrugzak.

  Situering

  Roemenië, Transsylvanië.

  Vervoer

  Vanuit België kan je vertrekken vanaf Charleroi (Wizzair)  met aankomst in Sibiu of vanaf Zaventem (LOT & Tarom) met aankomst in Cluj-Napoca (supplement).
  Lokale transfers met (mini)bus of auto. Transfer naar luchthaven met taxi (inclusief).

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  6/03/2020