Op zoek naar iets?

Salento

ITALIË - Puglia, wandelen in Salento - 8 dagen

{{statusText}}

vanaf €600

  • 8-daagse individuele wandelreis in lusvorm door Salento
  • langs de grillige kliffenkust van de Adriatische zee
  • comfortabel logies in hotels*** en karaktervolle gastenkamers, upgrade naar 4-sterrenhotels is mogelijk

  Wandelen op het Salentijns schiereiland

  Puglia, wandelen en cultuur in Salento, de hiel van de Italiaanse laars

  Het Salentijns schiereiland strekt zich ten zuidwesten van Lecce uit tot aan de kaap van Otranto, waar de Adriatische zee en de Ionische elkaar ontmoeten. Deze streek onderscheidt zich op velerlei vlakken van de rest van Apulië. Aan de strategische positie dankt de regio haar rijke culturele erfgoed. Al in de oudheid en nog voor de komst van de Grieken was het een vruchtbaar en welvarend gebied. Je vindt hier sporen uit de prehistorie, Romeinse en Byzantijnse tijden en de golvende landschappen met johannesbroodbomen, vijgcactussen en tabak doen er Grieks aan.

  Deze lichte wandelreis gaat van start in het barokke Lecce, dat zijn bijnaam ‘het Firenze van het zuiden’ dankt aan een schat aan monumenten. Je volgt de Adriatische kust naar Punta Palascia, het uiterste westen van Italië. Langs een slingerend pad volg je de kliffenkust waarbij eeuwenoude wachttorens je de richting wijzen. Je komt langs beschutte baaien, waar het moeilijk zal zijn om te weerstaan aan een verfrissende duik in het diepblauwe water van de Middellandse Zee. 

  Ook in het binnenland van Salento ontdek je op deze tocht vele verborgen schatten. Het entroterra is desolater dan de kust, maar bijzonder karaktervol. Kleine zonovergoten dorpjes met in heldere geschilderde pastelkleuren gekleurde huizen duiken er op uit de droge, stenige rode aarde.

  Je overnacht in charmante stadjes, met veel karakter en geschiedenis, verborgen hoekjes en zichten, waar je kan kennismaken met de beroemde keuken van Salento en prima streekwijnen als de Negroamaro, Primitivo en Salice Salento.

  Logies en praktisch

  • verblijf in kamer en ontbijt in comfortabele hotels en gastenkamers
  • bagage wordt vervoerd, treinritten onderweg zijn inbegrepen
  • een wandelprogramma in lusvorm met vertrek en aankomst in Lecce, dat goed bereikbaar is per trein vanuit Brindisi of Bari.
   

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Aankomst in Lecce

  Aankomst in de luchthaven van Bari of Brindisi  en transfer naar Lecce.
  In de late namiddag heb je afspraak met onze plaatselijke vertegenwoordigers die je uitleg zullen geven over de wandelreis (in het Italiaans, Duits, Frans of Engels). Daarna bevelen we je een korte wandeling aan door de oude binnenstad van Lecce, het 'Firenze van het zuiden', met haar Spaanse barok en Romeinse ruïnes.

  Dag 2

  Otranto - de Valle dell'Idro - Otranto

  Transfer per trein van Lecce naar Giurdignano. 
  Wandeling langs olijfgaarden naar Giurdignano, waarbij je langs een megalithische tuin met dolmens en menhirs komt. Daarna trek je verder naar Casamassella, waar je enkele oude, gerestaureerde weefgetouwen kan bezichtigen. Je wandelt verder door de Idrovallei en ontdekt er een oude Byzantijnse crypte. Verder naar Otranto. Je hebt de tijd om deze parel aan de Adriatische zee te verkennen. In dit nog heel middeleeuws aandoende stadje wandel je over de vestingsmuren met zicht op de zee. Het indrukwekkende Aragonese kasteel steekt boven alles uit. Ontdek de byzantijnse fresco’s in de San Pietro-kerk en de kathedraal.
  Overnachting in Otranto.

  12 km wandelen

  Dag 3

  Otranto - Punta Palascìa, het uiterste oosten van Italië - Otranto

  Verkenning van de natuurlijke schoonheid in de omgeving van Otranto: de baai van de Orte, de vuurtoren van Punta Palascia en de bauxietgroeve. Vanaf het kasteel van Otranto wandel je naar de zee en volg je een kustpad naar de Torre del Serpe (de Slangentoren), waarbij je kan genieten van uitzichten op hoge kliffen en grotten met stalactieten en stalagmieten. Verder naar de vuurtoren van Punta Palascia, het meest oostelijke punt van Italië. Na een langs stuk wandelen langs de kust verlaat je de verharde weg en volg je een mooi pad naar de bauxietmijn, een omgeving met bijzonder kleurrijke landschappen, vanwaar je terugkeert naar Otranto.
  Overnachting in Otranto.

  18 km wandelen

  Dag 4

  Otranto - Monte Grona - Gagliano - Gagliano del Capo

  Na een treinrit (1u10) van Otranto naar Gagliano del Capo neem je je intrek in je volgende hotel en daarna begin je aan de wandeling langs het Ciolopad, dat je tussen ‘pajare’ (stenen muurtjes) en een gevarieerde vegetatie leidt met indrukwekkende uitzichten op de zee. Vanaf de Ciolobrug begint het pad van de Cipolliane, weer met heerlijke zeezichten. De vegetatie is een mengeling van hoge vijgcactussen, agaves en kappertjesstruiken.Onderweg bezoek je ook de grotten van de Cipolliane, een complex met stalactieten en stalagmieten, tunnels en vogelkolonies. Het pad brengt je in Novaglie, waar je een rustpauze kan inlassen of vanwaar je kan terugkeren naar de Ciolobrug voor een zwempartij. Langs hoge kliffen en oude grotten keer je terug naar Gagliano.
  Overnachting in Gagliano del Capo.

  12 km wandelen.

  Dag 5

  Gagliano del Capo - Gallipoli - Nardò

  Wandeling van Gagliano del Capo naar het station van Ruggiano-Salve (8.5 km). Hier neem je de trein naar Gallipoli (1u30). Na een bezoek aan deze oude stad neem je de trein naar Nardò (1 uur).

  Vandaag ontdek je de kleine schatten van de kaap van Leuca en de prachtige stad Gallipoli. Je volgt oude verbindingspaadjes tussen de dorpjes en je eerste halte is Patù, met zijn 'Centopietre’, een mysterieus monument, een kapel met byzantijnse fresco’s. In Giuliano bezoek je de oude San Pietro-kerk en het indrukwekkend kasteel en in Barbarano het heiligdom Leuca Piccola. 

  Vanaf hier wandel je naar het station van Ruggiano-Salve en neem je de trein naar Gallipoli, een mooi historisch stadje gelegen op een eiland in zee en met een 16de-eeuwse brug verbonden met het vasteland. Je kan in de straatjes en steegjes van dit oude vissersstadje verdwalen en er mooie hoekjes, barokkerkjes en prachtige zeezichten ontdekken. Dan neem je de trein naar Nardò.
  Overnachting in Nardò.

  Dag 6

  Nardò - Porto Selvaggio - Nardò

  Porto Selvaggio is één van de meest fascinerende kustgebieden van de Salento. In 2006 werd het een regionaal natuurpark, waar je tal van karstgrotten vindt met prehistorische overblijfselen.  Vanuit Nardò wandel je langs olijfgaarden en tussen stenen muurtjes naar de Alto-kaap met de de 16de-eeuwse toren van Santa Maria dell’ Alto. Je wandelt verder naar Porto Selvaggio en langs een prachtig pad tussen de kliffen en het maquis kom je bij de ‘Grotta del Cavallo’ een archeologische site die enkel aan de buitenkant te zien is en de Uluzzo-toren. Via Nova Masseria keer je langs kleine paadjes terug naar Nardò.
  Overnachting in Nardò

  Dag 7

  Nardò - Galatina - Lecce

  Per trein reis je van Nardò naar Galatina, waar je het historische centrum bezoekt met de schitterende basiliek met talrijke fresco’s. Verder met  trein naar Lecce. Hier word je verwacht voor een begeleide stadswandeling langs de monumenten waaraan de stad haar naam ‘Firenze van het Zuiden’ dankt: barokke stadspaleizen, binnenhoven, het amfitheater en het Romeins theater, de Santa Maria della Croce, de kathedraal…. Optioneel kan je in Galatone deelnemen aan een kookles, waarbij je wordt ingewijd in de traditionele keuken van Salento. Na de kookles neem je de trein verder naar Lecce waar je vervolgens de geleide stadswandeling maakt.

  Overnachting in Lecce.

  Ca. 5 uur wandelen.

  Dag 8

  Vertrek

  Einde van de reis na het ontbijt.

  Periode

  Iedere vrijdag en zondag vanaf 19/03/21 tot 10/07/21 en van 27/08/21 tot 06/11/21.
  Vertrek op andere dagen in de week is eveneens mogelijk, mits toeslag

  Prijzen

  Vanaf € 600 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer)

  Optioneel:
  - 1-persoonskamer

  Nota

  Aantal dagen

  8 dagen, 7 nachten, 6 dagen wandelen.

  Deelnemers

  Min. 2.

  Extra nachten

  Wens je extra nachten bij te boeken vóór, na of tijdens de reis? Laat ons dit dan zeker weten zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. Dit kan via het vrije opmerkingsveld tijdens het maken van de reservatie of via email indien je de reservatie reeds gemaakt hebt.

  Prijs voor een extra nacht:
  € 46 p/p in een tweepersoonskamer in kamer en ontbijt, € 75 p/p in een eenpersoonskamer

  Logies

  Verblijf in kamer en ontbijt in comfortabele driesterrenhotels of gastenkamers met gelijkwaardig niveau. Tweepersoonskamers met privé-badkamer. Eénmaal mogelijk in een kamer met gedeeld sanitair maar een uniek appartement in het treinstation in Otranto (onder voorbehoud en mogelijk alternatief met privé-badkamer).
  Een upgrade naar 4-sterrenhotels is mogelijk mits supplement.

  Niveau

  Lichte wandelingen met hoogteverschillen tot 200 à 300 m per dag, gemiddeld 3 tot 4u wandelen per dag.
  Wandelingen zonder moeilijkheden, meestal over onverharde paden, ook over verharde paden en rustige landwegen.

  Reisweg

  Lecce is goed bereikbaar per trein vanuit Bari of Brindisi.
  Er zijn dagelijks vluchten naar Brindisi met Ryanair, op zaterdag, zondag, dinsdag, woensdag en donderdag naar Bari.
  Alle info op www.ryanair.com.


  Situering

  Het uiterste zuidwesten van Apulië, in de hiel van Italië. Salento is het schiereiland tussen de Adriatische en Ionische zee.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  15/12/2020