Op zoek naar iets?

Fietsen in Schotland

Schots en safe op de fiets

Robert Burns, dichter des vaderlands, bezong zijn liefde voor Schotland als volgt: “Wherever I wander, wherever I rove, The hills of the Highlands for ever I love.” De Highlands zijn een van de laatste plekken in Europa waar je nog echt alleen kan zijn, fictieve meermonsters even buiten beschouwing gelaten. Four seasons in one day? Dat valt best al eens voor, maar niets wat een goede voorbereiding niet kan verhelpen.

De Schotse Highlands zijn doorspekt met legendes en verhalen van beproeving en de veerkracht van de menselijke geest. Hoewel ze er nu best vredig bijliggen, zijn de Highlands doorheen de eeuwen vaak het strijdtoneel van dappere Gaelische krijgsheren en hun clans geweest. In verschillende glens getuigen verlaten en desolate huisjes over de ‘Clearances’ tijdens de 18e en 19e eeuw, een periode van economische rampspoed na strubbelingen met de Engelse kroon. Een kleine tip tevens, wanneer je door Schotland reist, wees nooit zo lichtzinnig om het land Engeland te noemen. Ierse missionarissen probeerden de Highlands jarenlang te bekeren, maar tevergeefs. Velen hebben geprobeerd de Highlands te temmen, weinigen zijn geslaagd.

Veeleer dan getemd, moeten de Highlands geapprecieerd worden. Vanop de fiets bijvoorbeeld. “Euh, is dat niet de hele tijd bergop en bergaf?” Uiteraard niet. Bij ZuiDERHuiS Fietsvakanties hebben we twee routes uitgestippeld die voor elk stel benen haalbaar zijn. Op onze fietsvakantie Langs Lochs en Bens door de Highlands fiets je dagelijks tussen 25 en 55 km langs goed onderhouden fietsroutes met minimale hoogteverschillen. Je bestijgt je stalen ros in Perth, the fair city aan de oevers van de Tay, Schotlands langste rivier. 8 dagen lang doorkruis je het Schotse landschap, voorbij de oevers van mythische meren en bossen, Victoriaanse dorpjes, kranige kasteelruïnes en whiskeydistilleerders die je met open armen ontvangen.

Onze tweede fietsvakantie in Schotland is net een tikkeltje uitdagender. Op De Great Glen Cycle Tour vertrek je niet in Perth maar Inverness, de hoofdstad van de Highlands aan de monding van de Ness en tevens thuishaven van de goedhartige koning Duncan I, die in Shakespeare’s Macbeth tragisch aan zijn einde komt. De fietstochten zijn net iets langer, het terrein heuvelachtiger, maar de inspanning wordt steeds beloond met prachtige panorama’s. ’s Avonds bekom je van al dat brute natuurgeweld in je guesthouse of in de lokale pub, wee dram o’ whisky optioneel.