Op zoek naar iets?

Vietnam street food

Street food in Vietnam & Cambodja

In Vietnam is street food onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. De talrijke openluchtmarktjes van Hanoi en Hoi An zijn een wirwar aan verlokkelijke geuren. In schimmige steegjes gaan achter onschuldige façades de meest kleurrijke eettentjes schuil. Laat één ding duidelijk zijn: de Vietnamezen koken voor de Vietnamezen. Hoewel street food in Vietnam al even geen goed bewaard geheim meer is, blijft de keuken trouw aan de traditie. Eerder dan uiterlijk vertoon, is het aantal Vietnamezen dat aan een kraampje aanschuift een onfeilbare indicator van de kwaliteit van desbetreffend etablissement.

Het vergt een beetje moed om je in Hanoi of Hoi An in het strijdgewoel te mengen. Van bij het ochtendgloren tot laat in de avond draaien de marktjes aan een waanzinnig tempo. Opschriften in het Engels zijn zeldzaam en de taalbarrière kan een wezenlijk probleem vormen. Vraag de locals of de marktkramers gerust om een woordje uitleg, desnoods met handen en voeten.

Wat moet je zeker proberen in Vietnam? De talloze varianten van Pho, voornamelijk populair voor het ontbijt, zijn telkens opgebouwd uit de zelfde drie basiselementen: bouillon, rijstnoedels en proteïne. Banh Mi zijn Vietnamese broodjes met gegrilde kip of varken en oneindig veel verse groenten. Bun Cha is dan weer de ideale lunch; heerlijk gemarineerd varkensvlees, kip of garnalen, verse rijstnoedels en een horde verse groenten en kruiden. De Vietnamese keuken is ongekend rijk en met de oneindige variatie aan recepten kan je zonder moeite de dikke Van Dale vullen.

Onze rondreis doorheen Vietnam en Cambodja is natuurlijk meer dan een stevig potje schransen. We verkennen het ontzagwekkende tempelcomplex van Angkor in Siem Reap, dompelen onze voeten onder in het helder blauwe water van de Zuid-Chinese Zee en varen tussen de krijtrotsen van Halong Bay door. Na afloop en mits een beetje volharding ga je in het vervolg voor een gezonde kom Pho in plaats van de gebruikelijke frietjes.