Op zoek naar iets?

Huayhuash

Tien spectaculaire trekkings

In de illustere voetsporen van pioniers, padvinders en volleerde berggidsen trekken we in 2019 en 2020 wereldwijd het hooggebergte in. Wifisignaal zwak, zuurstofgehalte hoog; geen betere remedie voor allerlei moderne kwaaltjes dan een grondige natuurkuur. Ontdek onze trekkings van in het granieten hart van Europa tot  ver buiten de grenzen van het oude continent en go take a hike!

.

1. Grote merentocht in de Franse Pyreneeën

 De Pyrenee├źn in Frankrijk

 

Geen wereldstad noch architect kan de natuurlijke skyline op de bergachtige grens tussen Frankrijk en het Iberische schiereiland evenaren. Waar het Europese vasteland en een eiland op drift miljoenen jaren geleden onzacht met elkaar in aanraking kwamen, loopt van de Atlantische Oceaan tot de Middellandse Zee over ruwweg 450 kilometer een ongepolijste heuvelrug. De bergmeertjes zijn er van een helder korenbloemblauw, de alpiene valleien genereus versierd met wilde bloemen en boven de boomgrens slaapt een laagje eeuwige sneeuw vreedzaam op het donkergrijs en aardebruin graniet.

Het is in deze wildernis dat adelaars, gieren, gems en bruine beren zich uiterst op hun gemak voelen. De geringe aanwezigheid van de mens en de hypnotiserende stilte maken van de Pyreneeën een gedroomde habitat. Ook wij geven ons deze zomer gewillig over aan de stilte. In augustus 2019 wagen twee groepen zich acht dagen lang aan een rugzaktrekking langs de idyllische bergmeertjes van de Pyreneeën. We klimmen gestaag naar pieken en plateau’s waar je de glooiingen van de aarde kan waarnemen en baden in de gouden gloed van de zonsondergang aan de voet van Frankrijks hoogste Pyreneeëntop, de Vignemale (3298m).

FRANKRIJK - Pyreneeën, de grote merentocht - 8 dagen

FRANKRIJK - Pyreneeën, de grote merentocht (20-30'ers) - 8 dagen

2. De Volcano Trail in IJsland

 

Fjallabak Nature Reserve in IJsland

 

Een dader laat altijd sporen na. De oerkrachten die onze planeet miljoenen jaren geleden gestalte gaven hebben IJsland getekend. In het grote kosmische draaiboek verandert er in één mensenleven noemenswaardig weinig, maar in IJsland krijgen ook wij gewone stervelingen de kans om de aarde aan het werk te zien. Langs de Mid-Atlantic Ridge, de tektonische breuklijn die dwars door het hart van het eiland sluipt, scheurt IJsland jaarlijks een klein beetje verder uit elkaar. Zo’n 90% van de breuklijn ligt veilig verborgen onder het zeeoppervlak, enkel in IJsland kan je letterlijk tussen twee tektonische platen staan.

Zowel boven- als ondergronds gonst het aan weerszijden van de geologische breuklijn van geothermische bedrijvigheid. Vervaarlijk dampende kraters, zacht borrelende vulkanen, pikzwarte lavawoestijnen en andere fabelachtige vulkanische fenomenen... hoe dichter je bij de kern van de planeet komt, hoe buitenaardser het landschap lijkt te worden. Zowel in 2019 als 2020 trekken we in groep langs de breuklijn door Langisjór en Fjallabak Nature Reserve in het onherbergzame zuidwesten van IJsland. We gaan back to basics van berghut tot berghut in de meest afgelegen uithoeken van het eiland, zonder ons zorgen te moeten maken over hoe onze bagage op de volgende overnachtingsplaats terechtkomt. 

IJSLAND - Volcano Trail - 8 dagen (2019)

IJSLAND - Volcano Trail special - 12 dagen (2020)

3. Tussen Chamonix en Zermatt in Frankrijk en Zwitserland

 

De Matterhorn in Zwitserland

 

Lang voor de wetenschap ons de nodige inzichten verschafte en bijgeloof welig tierde in Europese contreien, droeg de Mont Blanc bij lokale bevolking de onheilspellende bijnaam Montagne maudite. Niet omdat degenen die zich wat hogerop waagden nooit meer werden teruggezien, het hooggebergte rondom de Mont Blanc is niet van een zodanig technische moeilijkheidsgraad. Eerder omdat gefluisterd werd dat op de gletsjer van Montenvert net boven Chamonix creaturen van niet-menselijke origine rondwaarden. Bij Zuiderhuis trekken we al enkele jaren van de Mont Blanc naar de Matterhorn in het Zwitserse kanton Wallis en ontmoetingen met dergelijke onmensen zijn tot dusver uitgebleven.

Wat wel opduikt tussen de twee meest iconische bergen van Europa zijn buitenaardse rotslandschappen en eeuwig besneeuwde toppen. In de lager gelegen valleien zijn de alpenweiden bedekt met een stevige grondlaag groen en de bergdorpjes liggen er betoverend vredig bij. In juli 2019 trekken we in groep richting de hoogste regionen van de Alpen voor een huttentocht tussen het Franse Chamonix en het Zwitserse Zermatt. We doorkruisen bergpassen boven 3000 meter hoogte en maken ook vaak ons bed op boven de boomgrens. Onderweg volgen enkele technische uitdagingen maar niet van die aard dat onze professionele berggidsen er ons niet moeiteloos voorbij loodsen.

FRANKRIJK & ZWITSERLAND - Tussen Chamonix en Zermatt - 7 dagen

4. Prokletije in Montenegro, Albanië en Kosovo

 

Nationaal Park Prokletije in Montenegro

 

In de grensregio tussen Montenegro, Albanië en Kosovo ligt Prokletije Nationaal Park, een zuidelijke uitloper van de Dinarische Alpen, de wervelkolom van de Balkan. Sinds Prokletije in 2009 trots de badge ‘Nationaal Park’ kreeg opgespeld, werd illegale houtkap abrupt een halt toegeroepen en floreren fauna en flora als nooit tevoren. De ‘verdoemde bergen’ van Montenegro– veeleer een geuzennaam dan een waarschuwing - zijn één van die zeldzame bergketens in Europa die nog nauwelijks verkend zijn. Beeld je in, je kan nog ergens de eerste zijn op ons continent...

Doorheen de geschiedenis waagden enkel de meest onbevreesde avonturiers zich aan de wildernis tussenin Albanië, Montenegro en Kosovo. Zo bijvoorbeeld de jonge Victoriaanse amateur-antropologe Mary Edith Durham, die in het begin van de 20ste eeuw onversaagd Prokletije doorkruiste, in die mate zelfs dat ze in Albanië ‘Mbretëresha e Malësoreve’ werd gedoopt, de koningin van de hooglanders. Vandaag is het jongste nationale park van Montenegro heel wat toegankelijker. Vanuit Podgorica bereik je in drie uur tijd de gletsjervallei van Ropojana, de toegangspoort tot Prokletije. De onverharde wegen van Prokletije zien op lokale herders en boeren na maar weinig passage en net daarom wagen we er ons in augustus 2019 aan een rugzaktrekking in groep.

MONTENEGRO, ALBANIË & KOSOVO - Prokletije - 11 dagen

5. De GR20 op Corsica

 

De GR20 op Corsica

 

Ile de Beauté  in moderne tijden, Kallisté (‘het allermooiste’) in antieke dagen, geen eiland in de Middellandse Zee dat zich zo gewillig laat vleien als Corsica. Een berg in de oceaan, innig omhelsd door zandstranden van parelwit porselein, een grote groene long vol wilde kruiden, knoestige vijgenbomen en fris geurende sinaasappelbloesems. Een tuin van Bijbelse proporties, verboden vruchten niet inbegrepen. Lang was het eiland een twistappel tussen Frankrijk en Italië, maar geen van beide naties wist de eigenzinnige Corsicanen definitief in te lijven.

Langs de granieten wervelkolom van het eiland, zo’n 250 miljoen jaar geleden uit de dieptes van de zee opgerezen, loopt de legendarische GR20, van alle Grandes Randonnées in Europa de meest uitdagende. In een vijftiental dagetappes doorkruis je het bergachtige binnenland van Corsica van noord naar zuid, of omgekeerd. Witrode wegmarkeringen gidsen je voorbij heerlijk geurende naaldboomwouden en bescheiden bergdorpjes van berghut naar berghut. Tussen juni en september kies je voor een 7-daagse formule of leg je de GR20 volledig af op 15 dagen, met of zonder bagagevervoer. Een uitstekende conditie en enige ervaring in de bergen zijn geen overbodige luxe!

FRANKRIJK - Corsica, de GR20 - 7 of 15 dagen

6. Rond de Combins in Zwitserland en Italië

 

Het kanton Wallis in Zwitserland

 

Zwitserland, klein land met grote aspiraties en nog grotere bergketens en gletsjers. Wat natuurbehoud betreft loopt Zwitserland mijlenver voor op de rest van de wereld. Het Massif des Combins, op de grens tussen het Zwitserse kanton Wallis en de Italiaanse regio Valle d’Aosta is een natuurlijk koninkrijk van gneis en graniet met op de troon de Grand Combin (4314m). De alpiene valleien zijn bedekt met kleurrijke wandtapijten, geweven uit wilde bloemen en kruiden en hogerop lijken de sportvliegtuigjes die aan je voeten voorbijzoeven wel speelgoed.

Het pittoreske dorpje Bourg-Saint-Pierre, startpunt van de Tour du Combins, telt slechts een tweehonderdtal inwoners en baadt in de allesomvattende stilte van de Zwitserse Alpen. Als laatste halte voor de Grote Sint-Bernhardpas heeft het dorpje miljoenen pelgrims, handelsreizigers, kleine generaals en grote Romeinse legioenen zien voorbijtrekken. In augustus 2019 trekken ook wij in groep het hooggebergte in. Voor de gemarkeerde route rond de Grand Combin nemen we 6 dagen de tijd. Elke dag wandelend we ongeveer 7 uur en worden stevige hoogteverschillen overbrugd.

ZWITSERLAND & ITALIË - Rond de Combins - 7 dagen

7. Tour du Mont Blanc in Frankrijk, Zwitserland en Italië

 

Tour du Mont Blanc in Frankrijk 

De eerste beklimming van de mythische Mont Blanc (4808 m.) door twee moedige heerschappen uit de Savoie in 1786 gaf in Europa het startschot voor een ongeziene fascinatie voor het hooggebergte en alpinisme. Jarenlang werd verwoed en vaak tevergeefs gezocht naar een route richting de top van de hoogste berg van West-Europa en op het einde van de 18e eeuw was het eindelijk zo ver. Het Mont Blanc-massief, met 11 toppen boven 4000 m., was bedwongen. Er stonden geen limieten meer op wat de mens bereiken kon.

In tegenstelling tot de beklimming van de Mont Blanc is de Tour du Mont Blanc haalbaar voor iedereen met een goede fysieke conditie. Op de klassieke variant overbrug je op tien dagen tijd 160 km, 10.000 hoogtemeters en drie landen rond de keizer van de Alpen. Onder de sneeuwgrens (3100 m.) wandel je tien dagen lang in absolute stilte door glooiende alpenweiden en gletsjervalleien. Je kiest voor bagagevervoer of opteert ervoor je eigen rugzak te dragen. Voor iets minder ervaren wandelaars hebben we ook varianten van 5 dagen (60 km) en 7 dagen (100 km) in ons aanbod.

FRANKRIJK - Tour du Mont Blanc - 5, 7 of 10 dagen

8. Annapurna Base Camp in Nepal

 

De Annapurna in Nepal

 

‘Hoog, zeer hoog boven de wolken, ligt een wondermooi land, dat Khumbu heet, een land met steile, ruwe sneeuwtoppen, met machtige rivieren en lieflijke valleien, een land waar yaks, arenden en sneeuwluipaarden hun thuis hebben en waar de mensen die er wonen Sherpa’s worden genoemd.’ Zo begint Edmund Hillary, samen met Tenzing Norgay de eerste mensen op de top van Everest, zijn reisverslag/boek Door de Himalaya. In het westen zijn we vergeten dat de Sherpa (shar/oosten en pa/volk in het Tibetaans) eigenlijk gewoon een stam zijn en niet noodzakelijk synoniem staan voor de taaie berggidsen en hun lastdieren die menig Europeaan naar de hoogste toppen op onze planeet hebben geloodst.

Wie naar de Himalaya trekt moet volgens Hillary avontuurlijk bloed in de aderen hebben. Het Nepalese hooggebergte is geen plaats voor bezoekers die belang hechten aan comfort. De Annapurna ligt in een zee van ijsreuzen en het felle licht lijkt de bergtoppen vanuit Annapurna Base Camp (4130m) vervaarlijk dicht te brengen. Geweldig boek en hoe dan ook een aanrader voor iedereen die naar Nepal reist. Met Zuiderhuis kan je zowel individueel als in groep naar Annapurna Base Camp trekken. Iedereen met een normale fysieke conditie kan doordringen tot in het hart van het massief. We bespreken samen met jou je wensen en kiezen een trekkingsniveau dat op je lijf geschreven staat.

NEPAL - Annapurna Base Camp - 18 dagen (individueel)

NEPAL - Annapurna Base Camp (20-30'ers) - 15 dagen (groep)

9. Tian Shan gebergte in Kirgizië

 

Het Tian Shan gebergte in Kirgizi├ź 

Een hele dag wandelen zonder een andere levende ziel tegen het lijf te lopen, het kan nog. In de hemelse bergen van Tian Shan bijvoorbeeld, op de grens met de Chinese provincie Xinjiang in het noordwesten van de voormalige Sovjetrepubliek Kirgizië. Hier wonen arendjagers en keelzangers, herders en halfnomaden. Het is tevens de geboorteplek van de held uit het gelijknamige Kirgizische epos Manas. Op festivals en feestelijkheden worden nog vaak verhalen gezongen over zijn heldenmoed in de strijd tegen de Oeigoeren uit het naburige China.

Sinds 2016 prijkt Tian Shan op de prestigieuze natuurlijk werelderfgoedlijst van UNESCO. Waardevolle bossen vol Aziatische sparren, zacht klaterende bergriviertjes, natuurlijke warmwaterbronnen en onaangeroerde hoogvlakten... er valt genoeg te beschermen. Al die natuurlijke rijkdom wordt heel even de onze tijdens onze groepsreizen in juli en augustus 2019. Na een korte kennismaking met hoofdstad Bishkek trekken we gezwind de wildernis in, waar we bij de locals in joerts verblijven en ingeleid worden in hun tradities en gebruiken.

KIRGIZIË – Bishkek, Tian Shan gebergte en nomaden (15 dagen)

KIRGIZIË – Leven als nomaden in het Tian Shan gebergte (20-30’ers) – 15 dagen

10. Cordillera Huayhuash in Peru

 

Cordillera Huayhuash in Peru

 

Als woest schuimende golven rollen de spitse toppen van de Cordillera Huayhuash over de hooglanden van de Andes. Dwars door het granieten hart van Peru hebben rivieren van gletsjerijs valleien en messcherpe richels uitgehouwen. Hoog boven de zeespiegel glinsteren ijzig blauwe bergmeertjes onbekommerd in de Peruviaanse zon. De Cordillera Huayhuash en Cordillera Blanca zijn wild in de ware betekenis van het woord. Ongetemd, uitdagend en soms een tikkeltje gevaarlijk.

Schouder aan schouder klimmen de hoogste bergen van Peru met sprekend gemak boven de 6000m uit. De Huascaran, genaamd naar de wreedaardige keizer Huáscar van de Inca’s – spant met zijn 6768m de keizerlijke kroon. Wie door de Peruviaanse Andes trekt, geeft zich over aan de grillen en de gulheid van de natuur. In de zomer van 2020 trekken ook wij richting Cordillera Huayhuash. We acclimatiseren een aantal dagen in de Cordillera Blanca, kamperen op grote hoogte onder het wakende oog van de Huascaran en de occasionele condor en trekken vanaf dag 7 door het mythische hooggebergte van Peru tot wel 5020 meter hoogte. Ervaring met grote hoogtes is uiterst gewenst!

PERU - Trekking in de Cordillera Huayhuash - 20 dagen

 

Ontdek hier onze andere trekkings en hooggebergtetochten!