Op zoek naar iets?

italie wandelen door portugal

Vier toppers om te wandelen in Portugal

Ontdek de gouden rivier van Porto

Deze achtdaagse tocht begint in de levendige havenstad Porto in het noordwesten van Portugal. Je reist naar het centrum van de portproductie, Peso da Régua, waar je door zonovergoten wijngaarden en langs steile kliffen wandelt. Het panoramische uitzicht op de Dourovallei is ronduit adembenemend. Natuurlijk sluit je de dag af met een heerlijk glaasje port. Hoe het komt dat de port zo heerlijk zoet is, ontdek je in de beroemde wijnboerderijen van de grootste porthuizen in Pinhão. Via een uniek spoortraject trek je vervolgens het ruige en ongerepte nationale park Douro Internacional in. Je spot er roofvogels zoals de steen- en slangenarend en een grote populatie gieren, waaronder de vale gier. De reis sluit je af in de kleurrijke en sfeervolle stad Porto. Aan de steile oevers van de Douro bezoek je levendige markten, nostalgische wijken en prachtige bouwwerken.

Trek door het nationale park Serra de São Mamede

Deze prachtige wandelreis laat je in 8 dagen tijd kennis maken met de noordoostelijke uithoek van Alentejo, het gebied dat net boven de Algarve ligt. Het nationale park Serra de São Mamede is een van de mooiste wandelstreken van Portugal. Hier wandel je langs indrukwekkende burchten en versterkte dorpen aan de Spaanse grens. Het versterkte dorp Marvão ligt als een adelaarsnest op een klif en de contouren van de stadswallen gaan op in de rotsen. Je volgt smokkelpaden naar de Spaanse grens en wandelt door de heuvels aan de rand van de Serra de Marvão. Onderweg kan je vogels spotten zoals de monniksgier, slangenarend en wouw. De tocht eindigt op de zeven heuvels van Lissabon, een betoverende stad met gezellige straatjes, geplaveide steegjes en bruisende pleintjes.

Via Algarviana, de Algarve zoals je ze nog niet kent

Langs het oostelijke deel van de Via Algarviana, de bekende langeafstandswandelroute, wandel je 8 dagen in een oase van rust. Tussen São Bartolomeu de Messines en Alcoutim lijkt de tijd wel stil te staan. Authentieke architectuur, ommuurde tuinen en Moorse waterwielen van het oude Portugal vind je terug in de charmante, vaak deels verlaten dorpen langs de oude verbindingswegen. Je kruist paden met sinaasappelplantages, valleien met vruchtbare rode aarde en mango- en avocadoboomgaarden. Vanuit je ooghoeken zie je hagedissen, kameleons en slangen wegschieten, terwijl je met een beetje geluk hier ook de Iberische lynx, herten en everzwijnen kunt tegenkomen.

Wandelen langs de grillige kust van de Algarve

Deze achtdaagse reis neemt je mee naar een van de best bewaarde geheimen van de Algarve in Zuid-Portugal: de prachtige Costa Vicentina. Dit natuurpark erfde zijn karakter van de streken die het verbindt: de romantische rust en landelijkheid van de Alentejo en het melancholische van de vissers van de Algarve. De reis begint in het kleine stadje Aljezur waarvan het historische deel op de heuvelflank ligt, onder de ruïnes van de burcht. Portugeser dan dit kan het decor niet zijn, met witgekalkte huizen en gezellige smalle straatjes. Vanaf hier kan je schitterend wandelen langs de kleurrijke, steile kliffen en de heldere groenblauwe Atlantische Oceaan. Je passeert ook kleine ingeslapen dorpjes zoals Odeceixe, waar een mooie authentieke windmolen staat. De wandeling langs eucalyptuswouden en verlaten valleien met kurkeiken is pittig, maar de voldoening die je hierna voelt is fantastisch.