Op zoek naar iets?

Walvissen spotten op IJsland

Walvissen spotten op IJsland

Algemeen

IJsland is één van de beste plekken in Europa om walvissen te spotten. Een kwart van de walvis soorten (meer dan 20 verschillende soorten) leven in de wateren rond IJsland. Deze prachtige dieren kan je het hele jaar door gaan bekijken. Hier vind je enkele tips over het waar en wanneer je het meeste kans maakt om de walvissen te ontmoeten.

Hoogseizoen

Vanaf de lente tot het begin van de herfst (mei tot september) is de beste periode om walvissen te spotten. De grote bultrug, vinvis en zelfs de blauwe vinvis komen hier jaarlijks hun buik rond eten tot ze naar het zuiden trekken voor de winter.

Tijdens de andere 5 maanden van het jaar (november tot april) zijn het vooral orka’s die in de IJslandse wateren vertoeven. Deze zijn te zien in de fjorden nabij Snæfellsness, waar ze komen vissen.

Het hele jaar door zijn er ook dolfijnen, dwergvinvissen en bruinvissen te zien.

Locaties

ZuiDERHuiS IJslandreizen werkt samen met enkele gespecialiseerde maatschappijen die op een professionele en duurzame manier te werk gaan. Er zijn 3 belangrijke vertrekpunten voor walvis spotten in IJsland.

Vanuit Reykjavík

Vanuit Reykjavík zijn er meerdere maatschappijen die tochten aanbieden. Beide zijn het hele jaar geopend. Aan land zijn ze misschien concurrenten, maar op het water werken ze samen om de kans om walvissen te spotten te vergroten. In het water rond de hoofdstad zijn bultruggen, dwergvinvissen, bruinvissen, dolfijnen en, afhankelijk van het seizoen, ook orka’s te zien.

In Reykjavík bevindt zich de grootste walvis tentoonstelling  nl. 'Whales of Iceland'. Hier kan je de walvissen die voorkomen in de IJslandse wateren op ware grote bewonderen en op een interactieve manier meer over te weten komen. Een indrukwekkende voorstelling van deze bijzondere dieren. Een ideale uitstap met kinderen.

Vanuit Dalvík of Húsavík

In het noorden zijn er 2 vertrekpunten om walvissen te gaan spotten. In Dalvík wordt een boottocht om walvissen te spotten gecombineerd met zeevissen. Wanneer je terug richting de haven vaart mag je de hengel uitgooien waarna je bij aankomst de vis lekker bakt op de barbecue je natuurlijk van je eigen vangst kan proeven.

Voor de walvis excursie vanuit Húsavík opteren we voor een milieu vriendelijke tocht. Door het gebruik van een stille elektrische motor worden de walvissen minder gestoord, wat een extra dimensie geeft aan de beleving van het aanschouwen van deze indrukwekkende dieren. De tocht gaat door van mei tot september.

In het noorden worden vaak dolfijnen, blauwe vinvissen, bultruggen, bruinvissen en dwergvinvissen gespot.

Vanuit Grundarfjörður

In de wateren rond Snæfellsnes heb je de grootste kans om getande walvissen te zien zoals de orka, de potvis en grienden. Voor de meeste walvissen is de zomer de beste periode om ze te spotten maar van november tot maart heb je hier een grote kans om orka's te observeren.

Voorbereiding

Zeeziekte

Het IJslandse water kan er nogal wild aan toegaan, niet ideaal dus voor mensen die snel last hebben van zeeziekte. Maar dit is zeker geen reden om je excursie af te lassen. De meeste maatschappijen bieden pilletjes tegen de zeeziekte aan voor vertrek. Als deze niet zouden werken, ga je best even naar buiten voor wat frisse lucht of ga je in het midden van het dek gaan staan waar de ondergrond iets stabieler is.

Koude en afwisselend weer

Het weer in IJsland is heel onvoorspelbaar, het ene moment kan er een stralende zon zijn en het andere een felle regenbui. Hou hier dus zeker voldoende rekening mee. Warme kledij en schoenen zijn absoluut noodzakelijk, zeker op zee. De maatschappijen bieden gelukkig ook een warme overall aan tegen de koude.

Eten en drinken

De meeste trips duren enkele uren, je neemt dus best ook iets mee om te eten of te drinken. Alle maatschappijen bieden ook gratis of tegen betaling iets te eten en te drinken aan.

Andere benodigdheden

  • Zonnebril en zonnecrème
  • Handschoenen
  • Verrekijker
  • Zakdoeken

Verwachtingen

Niemand kan garanderen dat je walvissen zal zijn. Wees dus niet te teleurgesteld wanneer je niks te zien krijgt. Wat je hoogstwaarschijnlijk wel zal zien zijn verschillende vogelsoorten of zelfs zeehonden. Het prachtige uitzicht op de IJslandse kust en natuur krijg je er gratis bij. Het kan ook gebeuren dat een uitvaart geannuleerd wordt door slecht weer. De meeste maatschappijen bieden dan een gratis tocht aan op een ander moment, dit gebeurt ook soms als er op de vorige trip niks gezien werd.

Beste plek op de boot

De beste plaats op de boot om de walvissen te observeren is op het dek, zo dicht mogelijk bij de rand in het midden. Hier heb je een wijd zicht en als er dolfijnen rond de boot komen zwemmen is dat meestal net onder deze plek.

Tijdens de tocht

Eens op de boot zijn er enkele signalen die kunnen wijzen op walvissen. Als je deze wat in de gaten houdt, zal geen enkele walvis onopgemerkt aan je voorbijgaan.

Zeevogels

Veel zeevogels aan de oppervlakte van het water kunnen wijzen op vis en krill, wat dan weer een lekker hapje is voor walvissen en dolfijnen.

Luchtbellen

Luchtbellen op het wateroppervlak kunnen van walvissen zijn die onder het water aan het eten zijn.

Water spuiten

De grotere walvissen kunnen vaak makkelijk gespot worden door de grote hoeveelheid water die ze uitblazen als ze boven water komen om te ademen. Dit is goed zichtbaar, zelfs van op afstand.

Vinnen

De rugvinnen van orka’s kunnen tot 1,8 meter groot zijn. Deze zijn dus makkelijk te spotten vanop het wateroppervlak. Ook hun staart en hun flippers komen vaak eens boven het water tevoorschijn. De ogen goed open houden is dus de boodschap.