Op zoek naar iets?

Leukerbad

Wandelen en wellness in Zwitserland en Oostenrijk

De helmboswuivende helden van Homeros likten na de strijd hun wonden in de publieke baden van het oude Griekenland. In het Edwardiaanse Engeland vonden gedistingeerde dametjes en parmantige heren hun heil in het heilzame badwater van Bath. Tegelijkertijd gingen hun Duitse tijdsgenoten baden in Baden-Baden. Kortom, wellness is zo oud als de mensheid zelf. Het is een kwestie van een beetje zelfliefde; inspanning en ontspanning, wandelen en wellness, endorfine en serotonine die als bezeten door je zenuwbaan racen. Bij daglicht op stap langs de meest wonderlijke wandelroutes door het Zwitserse of Oostenrijkse hooggebergte, bij valavond verpozen in het wassende water van het wellnesscentrum van je hotel. Geen betere manier om volledig tot jezelf te komen.

Volgens huis, tuin en keukenfilosoof Alain de Botton leven we met zijn allen veel te snel. De interactie tussen werk en leven zit schots en scheef, evenwicht is cruciaal. Ietwat zweverig en vaag, maar voor ons zenuwsysteem geldt eigenlijk net hetzelfde. Aan de ene kant heb je endorfine, een chemische stof die wordt aangemaakt bij inspanning en ervoor zorgt dat pijnprikkels minder snel hun weg vinden naar onze zenuwen. Serotonine zorgt er op zijn beurt voor dat we helemaal (of toch in de mate van het mogelijke) ontspannen door het leven gaan. Inspanning en ontspanning, de sleutel tot innerlijk welbehagen.

Onze wandel- en wellnessvakanties naar Zwitserland en Oostenrijk spreken zowel geest als lichaam aan. Overdag wandel je, in de slagschaduw van enkele giganten van om en bij de 3000 m., op het golfplaten dak van de wereld. De avond brengt een copieuze maaltijd en verlossing voor vermoeide voeten en andere ledematen, in de wellnessfaciliteiten van je verblijfplaats, om nadien het bed in te duiken en als een (rots)blok in slaap te vallen.

Op ons individueel wandelprogramma in Salzburgerland verkennen we de Oostenrijkse regio Pinzgau in het district Zell am See. Vanuit een luxueus landhuis doorkruis je gedurende 7 dagen het lieflijke landschap in en rond Maishofen. Tussen meer dan dertig drieduizenders, waar de eeuwige sneeuw moedig de zon trotseert, aanschouwen we turkooisblauwe bergmeren, zacht zinderende riviertjes en valleien waar moeder natuur de vrede handhaaft. Het absolute hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – is de beklimming van de Schmittenhöhe, van waar je 360° rondom neerkijkt – enkel letterlijk – op het tot de verbeelding sprekende Oostenrijkse hoogland.

In Zwitserland werkten we twee individuele reizen uit waar wandelen en wellness hand in hand gaan. In Leukerbad in het kanton Wallis ligt onze verblijfplaats op 1402 m. hoogte, als een gladiator te midden een Romeinse arena, waarvan de pilaren ruim boven de 3000 m. reiken. Uit het diepste van de aarde welt reeds eeuwenlang warm water naar het oppervlak op. Nabij onze verblijfplaats maken talrijke thermen en warmwaterbaden hier dan ook handig gebruik van. De toegang tot deze centra is uiteraard inbegrepen in de prijs. Je hebt keuze uit verschillende wandelingen en kiest ook volledig zelf op welk tempo je ze aflegt. Mits gebruik van de aanwezige kabelbanen zijn de wandelingen voor elk niveau geschikt. De wandelingen tijdens onze reis in het Oberengadin vereisen dan weer net een iets hoger wandelniveau. Vanuit het dromerige dorpje Sils-Maria, genesteld tussen de Silvaplanersee en Silsersee, verkennen we 7 dagen lang het dal van Engadin in alle windrichtingen. Ons viersterrenhotel schotelt je elke avond een gastronomisch diner voor, en de wellnessfaciliteiten wachten vol ongeduld op te verwennen wandelaars.